Thompson M1A1

Detaljna restauracija američkog automata sistema Thompson M1A1

Automat sistema Thompson M1A1, kalibra .45 ACP, proizveden u fabrici Sevidž (Savage), pronađen je na tavanu napuštene planinske kolibe u BiH. Korozija je zahvatila kompletnu vanjsku površinu  i beznadežno blokirala sve pokretne dijelove. 

Kod ovako teško zarđalih komada od presudne je važnosti beskrajno strpljenje. Ništa se ne smije pokušavati na silu.  Restauracija je obavljena kroz više faza i trajala je 6 mjeseci.

Za početak su kundak, vertikalni pištoljski i prednji horizontalni rukohvat odvojeni uz pomoć sredstva Wurth Boltex.   Oružje je zatim potopljeno u lož ulje i ostavljeno dva mjeseca u podesnoj, hermetički zatvorenoj posudi.  Povremeno je kontrolisano stanje a pomoću drvenog čekića odvajani su krupniji komadi naslaga rđe. 

Za to vrijeme kundak i rukohvati su oprani vrelom vodom i odmašćivačima, brižljivo su čišćeni, sušeni i sasvim blago brušeni finim papirom a zatim u tankom sloju premazani kuvanim lanenim uljem.

Lož ulje je za dva mjeseca obavilo odličan posao, korozija je konačno popustila i automat je nakon toga pažljivo rastavljen (u potpunosti). Odvojene su sve opruge (uključujući izvlakač i izbacač), natopljene Brunox-om i ostavljene u posebnoj posudi. 

Korozija sanduka, cijevi, kućišta mehanizma za okidanje, okvira i pojedinih sitnijih dijelova je (iz nekoliko puta) odstranjena pomoću elektrolize.  Pošto su finim čeličnim četkama pod mlazom vode uklonjene preostale nečistoće (produkti elektrolize) ukazao se dubok piting – tačkasta korozija. 

Brusnim papirima različitih granulacija tačkasta korozija je djelimično sanirana. Na pojedinim mjestima materijal je bio duboko razjeden korozijom i brušenje nastalih udubljenja nije dolazilo u obzir. Specijalna pažnja pri brušenju posvećena je uglovima, ivicama – korišćene su podloške za brusni papir, posebno osmišljene i izrađene za tu svrhu. Brušenjem je skinuto minimalno materijala. 

Nakon što su sve metalne površine detaljno očišćene (teško dostupna mjesta) i djelimično prešmirglane, prešlo se na pjeskarenje finim abrazivom (pod blažim pritiskom). Unutrašnje površine sanduka i kućišta mehanizma za okidanje nisu pjeskarene i zaštićene su trakom.   Pjeskarenjem je dobijena uniformna vanjska površina na kojoj preostala tačkasta korozija ne dolazi do izražaja.  

Tijelo zatvarača je ručno čišćeno finim čeličnim četkama, brušeno i polirano.  Okvir je takođe ručno poliran.  

Nakon toga je automat klasično bruniran. 

Valja reći da su svi automati sistema Thompson M1 i M1A1 sa proizvodne trake iz fabrike Sevidž (oznaka fabrike S – Savage, Westfield, Massachusetts) izašli brunirani. Tek su kasnije u nekom trenutku, naknadno, remontovani i parkerizovani (fosfatirani) u arsenalima, što je ovdje bio slučaj. Oznaka na kundaku “MR” jasno govori da je oružje prošlo kroz Mount Rainier Arsenal (baza Fort Lewis, američka savezna država Vašington).  

Svi čelični dijelovi automata premazani su tankim filmom ugrijanog solventa (JNA konzervans) nakon čega je automat pažljivo sklopljen. 

 

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave