NaslovnaOružjeNovo OružjeNovi američki automat 9mm B&T APC9 K za skriveno nošenje

Novi američki automat 9mm B&T APC9 K za skriveno nošenje

AmeričkiProject Manager Soldier Weapons (grupa zadužena za razvoj, nabavku i podršku vojničkih sistema oružja koji garantuju nadmoć nad protivnikom u borbi) je tokom fiskalne 2017-2018. godine, u okviru Sub Compact Weapon program (Programa za oružje namenjeno skrivenom nošenju, poznatom i kao “džepnim raketama” zbog svoje sposobnosti da se skriveno ali udobno nose ispod gornjih delova uniforme odnosno odeće), raspisala konkurs za novo oružje za skriveno nošenje u kalibru 9x19mm (9mm Sub Compact Weapon), koje bi zamenilo do tada aktuelne automate H&K MP-5.

APC9
Svajcarski SMG APC9

Komisija je 27. septembra 2018. godine objavila spisak firmi čije oružje je uško u uži izbor. Radilo se o Global Ordnance LLC , Angstadt Arms LLC , B&T USA LLC,  Shield Arms, LLC, Sig Sauer, Inc. i Trident Rifles, LLC. Vojna komanda za ugovaranje (U.S. Army Contracting Command) je, naime, 14. septembra iste godine, u ime Project Manager Soldier Weapons, svakoj od ovih kompanija dodelila novčana sredsta (‘’nagrade’’) u visini od $19,529.30 do  $33,350, pri čemu je najviša suma pripala Shield Arms-u.

B&T APC9 K
B&T APC9 K

U suštini, ova ‘’nagrada’’ je predstavljala deo ‘’prelaznog ugovora’’ (Other Transaction Agreements, OTA) koji je dobitnike obavezivao da u roku od 6 meseci izrade do 350 opitnih primeraka svojih modela koji će služiti za obimna uporedna testiranja, sa tim da je postojala mogućnost i potpisivanja ‘’prelaznog ugovora za proizvodnju’’ (Production-Other Transaction Agreement, P-OTA) koji je predviđao mogućnost da se naručena količina oružja proširi do 1000 primeraka.

Svajcarski 9mm APC9 PRO K
Svajcarski 9mm APC9 PRO K

Na opšte iznenađenje, 1. aprila 2019. je objavljeno da je pobedu odnela kompanija ‘’B&T USA’’ (američka ispostava švajcarske kompanije Brügger & Thomet AG) sa oružjem 9mm B&T APC9 K, kada je dobila ugovor vredan 2.5 miliona dolara!

Svajcarski APC9 PRO K 1
Svajcarski APC9 PRO K 1

Kako se još uvek ne znaju karakteristike odabranog 9mm Sub Compact Weapon, pretpostavlja se da je ono zasnovano na modelu APC9 Pro K, koji postoji u katalogu in a sajtu fiirme. Tako donosimo samo karakteristike za ovo oružje.

B&T APC9 PRO K Specifikacije:

  • Kalibar: 9x19mm;
  • Sistem: sa slobodnim zatvaračem, funkcioniše sa zatvorenim zatvaračem;
  • Dejstvo: poluautomatsko (sa mogućnošću prerade na automatsko);
  • Ukupna dužina: 345mm
  • Ukupna debljina: 58mm
  • Visina: 292mm
  • Dužina cevi: 110mm
  • Ukupna masa: 2.6 kg
  • Osnovni system nšanskih sprava: Aimpoint Micro TL
  • Pomoćni system nišanskih sprava: preklopni nišan (u hitnim slučajevima); 
  • Veza sa prigušivačem pucwa: 3 bradavice i navojna veza;
  • Okvir: pd Translucent polimera, kapaciteta 15, 20, 25 ili 30 metaka
Angstadt Arms UDP9
Angstadt Arms UDP9

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave