NaslovnaNovostiRusi se ne zaustavljaju: Okupirajući selo Zorjanoje u Donjecku otvaraju put za...

Rusi se ne zaustavljaju: Okupirajući selo Zorjanoje u Donjecku otvaraju put za preuzimanje rudnika uglja

Ruska vojska je zauzela selo Zorjanoje u Donjecku, zvanično je saopštilo Ministarstvo odbrane u Moskvi, otvarajući put za preuzimanje čitavih industrija uglja, kao i drugih gradova, dovodeći Kijev u tešku poziciju.

Borci iz južne vojne grupacije preuzeli su kontrolu nad selom Zorjanoje u Donjeckoj oblasti. „Kao rezultat uspešnih akcija jedinica vojne grupacije ‘Jug’, naselje Zorjanoje u Donjeckoj Narodnoj Republici je zauzeto“, navodi se u saopštenju Rusa.

Zorjanoje je selo koje se nalazi dva kilometra jugoistočno od Gornjaka.

Njegovo zauzimanje omogućava pristup predgrađima samog Gornjaka, varoši sa oko 10.500 stanovnika, koja se nalazi 17 kilometara severoistočno od Kurahova i 11 kilometara jugoistočno od Selidova.

Kroz Gornjak prolazi važna železnička linija, koja snabdeva značajan deo Oružanih snaga Ukrajine u Donbasu.

Pored toga, mesto ima nekoliko velikih rudnika. Njegovo zauzimanje nanosi ozbiljnu štetu ukrajinskoj industriji uglja.

Ruska vojna grupacija „Jug“ je takođe porazila ljudstvo i opremu 54. mehanizovane, 59. motorizovane pešadijske, 3. i 10. jurišne brigade Oružanih snaga Ukrajine, kao i 119. brigade teritorijalne odbrane u oblastima Konstantinovka, Kurahovka, Nikiforov i Zvanovka u Donjecku.

Gubici Ukrajinaca, prema ruskom saopštenju, iznosili su do 830 vojnika, dva vozila i dve stanice za elektronsko ratovanje „Enklav-N“.

Ruski zvaničnik: borci iz redovnih NATO trupa pojavili su se u Ukrajini

„Ruska vojska se već suočava sa predstavnicima redovnih NATO trupa“, rekao je ruski zvaničnik.

Šef ruske administracije Harkovske oblasti, Vitalij Gančev, je istakao da Oružane snage Rusije moraju da se bore u Ukrajini ne samo sa stranim plaćenicima, već i sa predstavnicima redovnih NATO trupa.

„Prema našim informacijama, to nisu samo plaćenici, jer ima mnogo boraca koji imaju vojne činove, a to su u suštini predstavnici redovnih trupa NATO bloka.

poljski general skrzipcak pozvao nato da zauzmu kalinjingradsku oblast
poljske trupe

Oni su prisutni u oblasti, prema informacijama koje dolaze od lokalnog stanovništva“, rekao je Vitalij Gančev. Njegove izjave prenose i RIA Novosti.

Prema informacijama ruske novinske agencije, svi građani iz NATO zemalja već su posetili Oružane snage Ukrajine.

Međutim, najviše u zoni vojnih operacija prisutni su Francuzi, Nemci i Poljaci.

U isto vreme, komandant ruskog čečenskog puka „Ahmat“, general-major Apti Alaudinov, istakao je da komanda Oružanih snaga Ukrajine ne štedi svoje vojnike, šaljući ih na prvu liniju fronta. Tako je komentarisao i informacije o likvidaciji nemačkih plaćenika u Donjecku.

Svi ukrajinski saveznici pažljivo prate dešavanja na ukrajinskom frontu, prenoseći ključne informacije svojim vladama, kao što to čine Nemci, kako bi se doneli potrebni politički potezi.

Ruske trupe napreduju kod Kupjanska

Prema britanskim obaveštajnim službama, ruske snage nastavljaju aktivno napredovanje u istočnom delu Harkovske oblasti, gde su uspele da probiju „izbočinu“ na liniji fronta. Pojačana ofanzivna aktivnost u regionu se očekuje u narednim nedeljama.

Prema izveštajima, ruske trupe su već na nekoliko stotina metara od reke Oskol, koja se nalazi oko 20 kilometara južno od strateškog grada Kupjanska. Kupjansk, kao ključni železnički čvor, igra važnu ulogu u obezbeđivanju logistike za ukrajinske oružane snage u ovom pravcu.

Prema britanskim obaveštajnim službama, glavni cilj ruskih snaga je dalje napredovanje do reke Oskol i zauzimanje Kupjanska, što bi Rusiji omogućilo da ojača svoju poziciju i zakomplikuje snabdevanje ukrajinskih trupa u toj oblasti.

Ova ofanziva je deo širih operacija za povećanje kontrole nad teritorijom u oblasti Harkov, što bi moglo značajno da promeni operativno okruženje na istočnom frontu.

4 KOMENTARA

  1. Постало је баш чупаво, тренутно су најјаче борбе на правцима Курахово, Торецк(где Украјинци баш губе, град је пред падом) Покровск, Купљанс, Волчанску,Часов Јар је добро начет, и наравно Курск!
    Курахово је јако битно, тамо се налази НАТО штаб који координише целом одбраном у том правцу и тамо се људи мељу са обе стране, само за Максимилијановку(село пре Кураховом) Руси су изгубили око 90 људи, а Украјинци(без НАТО трупа) преко 500 људи, и то за 3 дана борби, баш кланица! Где су остала насеља око Курахова?!?!
    Торецк је пред падом, Украјинци једноставно немају довољно трупа да задрже Русе, а авио бомбе их десеткују, Украјинци покушавају да их успоре са fpv дроновима и малим контрама, али слаб ефекат, туку се јако!
    Покровск… Руси су бацили велики акценат на освајање Мирнограда, који се налази пред Покровском, и ту се спаљује све са црном земљом, Украјинци се добро држе, али су им резерве танке…
    Часов Јар… Руси су их једноставно спалили са авио бомбама и тешком артиљеријом, направљени су мостобрани преко Севернодоњецког канала, поравната је линија, био је маневар северно од Часов Јара да ће Руси ударити,и Украјинци су сконцентрисали снаге на правац северно од града, а Руси ударили јужно и то озбиљно угрозили цело јужно крило, исто озбиљне борбе!
    Заборавио сам да споменем Селидово, рударски град, јако велика група Украјинаца се грчевито држи у граду, и добро су укопани, али Руси раде опкољавање са јужне и северне стране, прво су кренули директно, и завршили добро окрвављеног носа, сада раде “кљешта” на самом граду, и ако не грешим, цела група има простор од око 3 км да се извуче, а ако Руси и тај простор пресеку, сви у граду су у озбиљном проблему! Фали им свега!
    Купљанск… Руси раде “клинове” на правцу око Купљанска, један иде северно од Купљанска, други јужно, и још два клина раде према реци Оскол, тамо се налазе добре и искусне украјинске трупе, и Руси иду да прво исеку те трупе према реци Оскол у мање групе, а касније ће се ићи на њихово неутралисање, Руси напредују, али уз озбиљне губитке у техници и људству, авијација кида логистичке руте Украјинцима, у изузетно тешкој ситуацији су, али Руси иду да уситне те искусне трупе и да их онда натерају на бег преко реке Оскол где ће их онда “млети” (мислим да генерал Мордичев који је руководио операцијом на Мариупољу и Авдијевци води целу причу)
    Волчанск… Руси су били истерани из индустријске зоне, покушали наивно да заузму поново индустријску зону наивно, да би их Укри измасарирали, гледао сам снимке где су Руси изгубили преко 60 људи у јако наивном јуришу… Руси су их после тога дословно “заорали” читавом лепезом авио бомби где је врхунац било бацање термобаричке авио бомбе ОДАБ 9000,где Украјинци нису имали никакве шансе… Руси су опет заузели оно што је остало остало од индустријске зоне, али НАЈВЕЋИ ПРОБЛЕМ на овом сектору је главнокомандујући Руских Снага, а то је генерал Лапин… Ја му лично не бих дао ни два нацртане овце на папиру да чува, једноставно, човек је дебил!
    Курск… Чечени заједно са Русима их тамо мељу, имају и Руси омашки, али не као на Волчанску, највећи део борбено способних бригада заједно са НАТО трупама су извучене, а убачени су “територијалци”, а они не знају ко им главу носи! Пуно гину, укупан број избачених из строја за ево трећи месец операција на Курску само на украјинској страни је досегао око 50000 војника(катастрофа!!!) а од те цифре пола је погинуло, тренутно су два џепа Украјинаца опкољена и оперативном окружењу, била су три, али та групација величине батаљона је радила продор(пола од тих војника је ишла голорука, Руси су их ловили са дроновима и артиљеријом, људи су бацали све само да се дочепају својих), друга група је већ озбиљнија формације величине до 2 бригаде, а трећи џеп је величине бригаде… Руси би их брже решили да не морају да се бакћу са бочним ударима Укра који желе да их ишчупају из тих окружења, на жалост по Украјинце, јако пуно људи ће ту још погинути, и мислим да ће ова битка бити у рангу можда не Бахмута, али Авдијевке сигурно по губицима…

  2. Плаћеници ови или они, регуларне нато трупе, грузијци, пољаци, франци, лилипутанци. Све је то исти башибозлук. Само Браћо моја Словенска, Руска радите.

  3. Bezobrazni jedni, oće ukroincima da ukradu sve rudnike uglja da neimaju ni za picerije da lože da peku pice kaprićoze i fantazije a i gril nego da eto tako žive ne znam ni ja kako😁

  4. Nema prostora brizi, isus se brine za mir u svetu prema tome samo opušteno, za satanu se on brine, sve će da bude lepo i mirno, naše je samo da verujemo 😁

    2
    1

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave