NaslovnaNovostiPoslednji trenuci lidera Hamasa Jahje Sinvara: Sa preostalom rukom gađao štapom dron...

Poslednji trenuci lidera Hamasa Jahje Sinvara: Sa preostalom rukom gađao štapom dron pa ubijen iz snajpera

Snimci drona koje su prikazale Izraelske odbrambene snage (IDF) prikazuju vođu Hamasa, Jahju Sinvara, naoružanog štapom dok se krije iza nekoliko stolica na drugom spratu zgrade, neposredno pre nego što je eliminisan.

Vođa Hamasa, Jahja Sinvar, bio je praćen izraelskom mini-dronom dok se skrivao među ruševinama zgrade na jugu Gaze. Dok je dron nadzirao unutrašnjost zgrade, snimci prikazuju Sinvara kako baca štap u pravcu drona, očigledno u očaju.

Posle intenzivnog lova na teroriste koji je trajao više od godinu dana, izraelske trupe koje su eliminisale Sinvara isprva nisu znale da su eliminisale neprijatelja broj jedan svoje zemlje, nakon razmene vatre koja se dogodila u sredu, rekli su izraelski zvaničnici.

Obaveštajne službe su postepeno sužavale oblast u kojoj je mogao da deluje, saopštila je vojska u četvrtak, nakon što su stomatološki dosijei, otisci prstiju i DNK testovi dali konačnu potvrdu o Sinvarovoj smrti.

Forenzički eksperti iz Nacionalnog centra za sudsku medicinu (Abu Kabir) završili su svoju analizu tela vođe Hamasa Jahje Sinvara, koji je uspešno eliminisan od strane IDF trupa u četvrtak. Njegovo telo je brzo prebačeno na nepoznatu lokaciju, što je izazvalo spekulacije o mogućoj ulozi u budućim pregovorima.

Fotografija koju su objavile Izraelske odbrambene snage prikazuje borce koji su eliminisali Jahju Sinvara, vođu palestinske organizacije Hamas, koja je organizovala i izvela teroristički napad 7. oktobra 2023, napad koji je započeo izraelsku okupaciju Gaze.

vojnici idf okupljeni oko ubijenog jahje sinvara
vojnici idf okupljeni oko ubijenog jahje sinvara

Za razliku od drugih militantnih vođa koje je Izrael pratio i ubio, uključujući vojnog komandanta Hamasa, Mohammeda Deifa, koji je ubijen u izraelskom vazdušnom napadu 13. jula, intervencija koja je na kraju presudila Sinvaru nije bila unapred isplanirana i ciljano izvedena, niti je bila operacija elitnih izraelskih snaga.

Rezultati obdukcije opisuju živopisnu sliku poslednjih trenutaka Sinvara. Glavni uzrok smrti čini se da je rana od dalekometnog hica u glavu, precizno izvedena od strane snajperiste.

Međutim, to nije bila jedina povreda na njegovom telu. Forenzički lekari su primetili brojne povrede nastale usled udara granate, a telo je bilo prekriveno fragmentima šrapnela nakon što je kuća u kojoj je boravio uništena tenkovskom granatom.

U Sinvarovom posedu pronađen pasoša zaposlenog u UN

Vođa Hamasa Jahja Sinvar, ubijen tokom racije izraelske vojske, pronađen je sa pasošem zaposlenog u Agenciji Ujedinjenih nacija za pomoć palestinskim izbeglicama na Bliskom istoku (UNRWA), prenosi Times of Israel.

Kako navodi agencija, vlasnik dokumenta napustio je pojas Gaze u aprilu ove godine i od tada se nalazi u Egiptu. Međutim, pitanje kako je ovaj pasoš završio u rukama čelnika organizacije ostaje bez odgovora.

Informacija o tome gde se pasoš nalazi pojavila se ubrzo nakon likvidacije Sinvara od strane izraelske vojske.

Otkriće pasoša zaposlenog UNRWA među Sinvarovim ličnim stvarima pokrenulo je mnoga pitanja među međunarodnom zajednicom. Predstavnici UN su već izjavili da je vlasnik dokumenta zvanično povučen iz Pojasa Gaze i da nema nikakve veze sa aktivnostima terorista.

u sinvarovom posedu pronađen pasoša zaposlenog u un
u sinvarovom posedu pronađen pasoša zaposlenog u un

Međutim, sama činjenica da je njegov pasoš bio u posedu lidera Hamasa izazvala je spekulacije o mogućim vezama grupa i međunarodnih struktura koje deluju u regionu.

Izraelski izvori još nisu komentarisali kako je dokument došao u Sinvarove ruke, ali se u medijima raspravlja o različitim verzijama, uključujući upotrebu pasoša za prikrivanje njegovog kretanja i mogući pokušaj skrivanja pod lažnim imenom.

3 KOMENTARA

  1. Sam ko ker…gde su mu vojnici, osiguranje ??? Nema para za njih 😂😂😂. Ti muslimani su loši borci, kukavice. A čifuti nisu bolji, isti je to gen.

    2
    1
  2. Samo brate nek se tamane međusobno, i jedni i drugi su ratovali protiv nas, i jedni i drugi su nam neprijatelji. Ne navijam ni za jedne, navijam samo za to da ih i jednih i drugih što više ovako završi.

    1
    1
  3. Vec vidjeno ’90- ih na prostoru ex Yu u BIH- konkretno,gde su “mirovnjaci un-a” stitili vojsku jedne strane da neometano sa lokacije gde su un bili- izlazi i ubija starce,zene i decu,i da provocira drugu stranu.
    …” mirotvorce un-a” proglasiti zlocincima protiv covecnosti a un osuditi za genocid nad populacijom- planetarno ( globalno).

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave