NaslovnaNovostiIzrael nastavlja eliminaciju protivnika: Šef Politbiroa Hamasa Jahja Sinvar ubijen u Pojasu...

Izrael nastavlja eliminaciju protivnika: Šef Politbiroa Hamasa Jahja Sinvar ubijen u Pojasu Gaze

Izraelske odbrambene snage (IDF) proveravaju podatke o mogućoj likvidaciji šefa Politbiroa Hamasa Jahje Sinvara, jednog od glavnih ideologa napada na Izrael 7. oktobra.

Tokom nedavnih operacija izraelske vojske u Pojasu Gaze, tri terorista su eliminisana i izraelska strana sada saznaje da li je među njima bio i Sinvar.

Kako se navodi u saopštenju ID, potvrda identiteta poginulih još nije moguća. Međutim, ako se potvrdi informacija o Sinvarovoj smrti, ovo će biti važan događaj u toku sukoba, jer je Jahja Sinvar bio jedan od vođa Hamasa, odgovoran za planiranje i izvođenje napada na Izrael.

Izrael nastavlja aktivne vojne operacije u Pojasu Gaze, gađajući ciljeve Hamasa i njegove lidere.

Hamas (Harakat al-Mukavama al-Islamiiia) je palestinska islamistička organizacija osnovana 1987. godine. Hamas kombinuje političke i vojne aktivnosti, nastojeći da stvori nezavisnu palestinsku državu i eliminiše izraelski uticaj na palestinskim teritorijama.

Organizacija upravlja Pojasom Gaze, gde sprovodi socijalne programe i vrši kontrolu. Hamasovo vojno krilo je vodilo oružanu borbu protiv Izraela, uključujući raketne napade i terorističke napade.

Već smo pisali da je novi lider  Hamasa, Jahja Sinvar, nakon eliminacije Nasralaha, postao sledeća meta izraelskih službi i vojske.

Sada su izraelski mediji, pozivajući se na državne zvaničnike, izvestili o likvidaciji Jahje Sinvara, lidera palestinskog pokreta Hamas, koji je zauzeo ovo mesto nakon smrti svog prethodnika Ismaila Hanije u Teheranu.

Detalji njegove smrti su u prvim vestima izgledali čudno: prema preliminarnim informacijama, on je ubijen ne tokom planirane operacije izraelskih specijalnih službi, već kao rezultat sporadičnog sukoba Palestinaca i izraelskih trupa u Rafi.

Medijski resursi Hamasa nisu odmah dali zvanične komentare. U Izraelu Sinvara nazivaju glavnim inicijatorom napada 7. oktobra 2023. i liderom najmanje sklonom diplomatiji, koji je do poslednjeg bio pristalica rata bez ikakvih pregovora sa izraelskim vlastima. 

Naknadno je preneta vest da su izraelski specijalci na severu enlave zaista eliminisali Sinvara i to direktnim hicem u glavu. 

Telo je navodno identifikovano identifikovano DNK testom i prema otisku zuba. Prema Al Arabiya, Hamas je saznao za ubistvo svog šefa Politbiroa Jahje Sinvara odmah, 16. oktobra.

Iako će njegova smrt dodatno smanjiti sposobnosti Hamasa, malo je verovatno da će to dovesti do kolapsa pokreta zbog specifičnosti strukture i ideologije grupe. Sinvarova zamena na mestu lidera organizacije će najverovatnije biti Khaled Meshal.

Mnoge zemlje, uključujući SAD i EU, Hamas smatraju terorističkom organizacijom, iako uživa podršku među delovima palestinskog stanovništva.

Ovaj sistem obračuna izraelskih službi sa protivnicima vuče korene još od akcije sprovedene protiv terorista koji su izazvlimasakr na olimpijati u Minhenu 1972. godine. Ova operacija detaljno je prikazana prvo u kanadskoj seriji Gideonov mač (Sword of Gideon) iz 1986 a, potom i u filmu Stivena Spiberga iz 2005 – Minhen (Munich). Vež u toj operaciji izraelske službe može se videti da nije potreban voki-toki, pejdžer ili mobilni – čovek se može ubiti i putem klasičnog telefona.

3 KOMENTARA

  1. Ако напишете да је био терориста, кад му залепите ту етикету, онда је као ок да га убију, чак и добра ствар.
    Невероватно шта се ради овде, а исто смо преживели.

    • Napraviš bilo kakvo kazneno delo i država te zauvek proglasi nepoželjnim za državnu službu ili za otvaranje svoje firme plus ti prikače u pravosuđu etiketu da ni posao ne možeš naći, osim kao rob za malu platu jer poslodavac će te time ucenjivati što ne možeš doboti potvrdu o nekažnjavanju i sve to bez obzira ako je osoba odležala svoju kaznu. Šta ćemo sa tim etiketama??? Da se mi malo manje brinemo za muslimane a više za sebe i u kakvom sistemu to mi živimo. U isto vreme sve ovo vredi retko za kojeg političara; oni budu kažnjeni tako da ih se smeni pa postavi na još višu funkciju u drugoj instituciji, pa sve znamo.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave