NaslovnaNovostiRekordan broj dronova iznad neba Ukrajine: Korišćeno čak 136 Geran kamikaza dok...

Rekordan broj dronova iznad neba Ukrajine: Korišćeno čak 136 Geran kamikaza dok Kijev tvrdi da su sada duboko modernizovani

Iz izveštaja koji su jutros objavile Vazduhoplovne snage Ukrajine proizlazi da su tokom noći 16.10.2024. ruske trupe napale različite ciljeve na ukrajinskoj teritoriji, koristeći 136 kamikaza dronova tipa Šahed (Geran).

Prema dokumentu koji su predstavili ukrajinski vojni predstavnici, Rusija je ispalila vođenu protivavionsku raketu sistema S-300/400 (iz Donjecke oblasti)?!, vođenu raketu vazduh-zemlja H-59 (iz Kurske oblasti) i 136 napadačkih dronova (iz oblasti Kursk, Orel i Primorsko-Ahtarsk).

U istom izveštaju se naglašava da su u odbijanju ruskog napada učestvovali ukrajinsko vazduhoplovstvo, protivvazdušne raketne snage, jedinice za elektronsko ratovanje i mobilne vatrene grupe Oružanih snaga Ukrajine.

“Tokom vazdušnih borbi, oborena su 51 neprijateljska UAV-a u oblastima Sumi, Čerkasi, Kirovograd, Ternopilj, Herson, Harkov, Žitomir, Donjeck, Dnjepropetrovsk, Mikolajev, Kijev, Poltava, Černigov i Černovci”. tvrde iz Kijeva.

Takođe, usled aktivnih kontramera elektronskog ratovanja, 60 ruskih dronova izgubljeno je na lokacijama u različitim oblastima Ukrajine. Informacije o njihovom statusu su u fazi razjašnjavanja, navodi se.

Ujutru, više od 20 dronova se još uvek nalazilo u ukrajinskom vazdušnom prostoru. Pored toga, dva UAV-a su se vratila na teritoriju Ruske Federacije, tvrde iz ukrajinske vojske.

Ruski izvori su saopštili da je napad tokom noći bio usmeren posebno na kijevsku oblast. Tako su ruski dronovi pogodili ciljeve u zoni grada Bila Cerkva. Prema preliminarnim podacima, udari su uništili nekoliko hangara sa oružjem, kao i radar koji pripada protivvazdušnom odbrambenom sistemu.

Istovremeno, pogođeni su i vojni objekti u oblasti Sumi. Jedna od meta bila je u zoni grada Ohtirka. Kroz ovaj grad se vrši snabdevanje ukrajinskih trupa koje se nalaze u oblasti Kursk, ali i na granici sa Belgorodskom oblasti Ruske Federacije.

Takođe, nekoliko meta je pogođeno i u blizini grada Šostka u oblasti Sumi, koju je ukrajinska strana pretvorila u centar za snabdevanje vojnika u okupiranim oblastima.

Ruski napadi su takođe ciljali objekte u okrugu Nižin (oblast Černigov), kao i u oblasti Harkov.

U oblasti Odesa, prijavljeno je osam ruskih dronova, u pravcima Zatoka i Pivdenne.

Sa retkim izuzecima, ruske trupe svake noći koriste napadačke dronove tipa Geran za napade na ciljeve na ukrajinskoj teritoriji. Obično se koristi nekoliko desetina ovih napadačkih dronova, odnosno u proseku između 60-70 jedinica.

Zbog toga se napad ove noći može smatrati masovnim, uzimajući u obzir da broj dronova koje ruska vojska koristi za jedan napad retko prelazi 100.

geran 2
geranj 2

Treba napomenuti da, u većini slučajeva, predstavnici Vazduhoplovnih snaga Ukrajine saopštavaju da je presretnuto gotovo 100% dronova lansiranih sa ruske teritorije. Međutim, nezavisni izvori tvrde da je zapravo prosečna stopa presretanja niža od 50%.

Kijev ovakvim i sličnim potezima čuva šta se još sačuvati od morala stanovništva može, međutim, vrlo je diskutabilno da li igraju dobru igru.

Ruski napadi ponekad rezultiraju prolaskom Geran dronova kroz teritorije susednih država Ukrajine. Najčešće se to dešava u Republici Belorusiji i Rumuniji, a ređe u Poljskoj.

Za sada, osim Republike Belorusije, ostale države u koje su pali ruski dronovi nisu ih oborile. Zemlje čiji vazdušni prostor okrzne ruski dron vrlo dobro znaju da njima nije bio ni namenjen, te nastoje da izbegnu direktnu konfrontaciju sa Rusijom.

Ukrajinci prijavili ozbiljnu modernizaciju sporog “Geranijuma”

Ruske jedinice široko koriste opšte UAV-ove za udare po objektima Kijeva. Američki “institut za proučavanje rata” (ISW) sa sedištem u Vašingtonu piše da su dronovi podvrgnuti dubokoj modernizaciji – njihova brzina i visina leta značajno su se povećale.

Publikacija primećuje da je postavljen “anti-rekord” ukrajinske vazdušne odbrane. Rusi su pokrenuli 136 Geran kamikaze, samo 51 od njih je oborila ukrajinska vosjka.

“Ukrajinski vojnik, koji služi u mobilnoj jedinici u vazduhoplovstvu, rekao nam je da su ruski dronovi Geranijum ranije bili vrlo spori, praktično nisu manevrisali i mogli da lete samo na malim visinama. Sada se sve promenilo”, napiminje ISW.

ruski dron kamikaza geran
ruski dron kamikaza geran

Profesori “Instituta za proučavanje rata” su već prethodno upozorili Kijev da će oktobar biti težak mesec za ukrajinsku stranu. Tako su već početkom meseca dronovima „Geran“ napadnuti važni vojno-industrijski objekti Ukrajine u Krivom Rogu, Harkovu, Čerkaskoj oblasti, na desnoj obali Dnjepra u Hersonskoj oblasti i u drugim regionima zemlje.

U prethodnom mesecu, objekti Oružanih snaga Ukrajine bili su gađani „Geranima“ 521 put.

Istovremeno, ISW izveštava da se dronovi koriste u kombinovanim udarima zajedno sa raketama „Kalibar“, „Oniks“, „Iskander“ i drugima. Lansiranja se vrše iz različitih regiona Rusije: centralne oblasti, Krim, Krasnodarski kraj.

Međutim, treba podsetiti da su Oružane snage Ruske Federacije značajno povećale i broj mamaca dronova koji se lansiraju noću zajedno sa pravim kamikaza dronovima kako bi preopteretile ukrajinsku protivvazdušnu odbranu.

1 KOMENTAR

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave