NaslovnaNovostiRusija pokazuje svoje očnjake: Nuklearni lanseri „Jars“ izvođeni na patrolne rute zbog...

Rusija pokazuje svoje očnjake: Nuklearni lanseri „Jars“ izvođeni na patrolne rute zbog „manevarskih akcija“

Rusija je izvela nuklearne lansere raketa „Jars“ na niz neobičnih vežbi: autonomni lanseri „Jars“ PGRK raspoređeni u patrolama. Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je u ponedeljak da su autonomni lanseri „Jars“ iz Novosibirska raspoređeni u borbene patrole.

Saopštenje sugeriše da su mobilni sistemi za lansiranje raketa raspoređeni na terenu radi obavljanja patrolnih misija i pripreme za sukob kao deo ruske strategije nuklearnog odvraćanja.

Ova strategija odvraćanja verovatno ima za cilj da skrene pažnju na ozbiljnost situacije. Podsetimo se epizode ​​koja se dogodila dva dana nakon eskalacije sukoba u Ukrajini, 26. februara 2022. godine, kada je Moskva na javne puteve izvela konvoj lanserskih sistema „Jars“. Marš od 400 kilometara bio je tada navodno deo priprema za paradu 9. maja.

I ovoga puta Rusija pokušava da skrene pažnju Zapadu na posed najvećeg arsenala nuklearnog oružja na svetu.

Međutim, činjenica da je rusko Ministarstvo odbrane navelo da su sistemi „Jars” izvođeni u patrole ne mora da znači da su ti sistemi odmah stavljeni u aktivnu borbenu službu.

Mobilni Jars sistemi mogu ostati u patrolama na terenu kako bi povećali preživljavanje u slučaju potencijalnog preventivnog udara, što otežava njihovo lociranje i neutralizaciju.

Prelazak na borbenu službu

Patroliranje je obično faza koja može da prethodi aktivnoj borbenoj službi. Kako priznaju i sami ukrajinski stručnjaci, verovatnoća da će Rusi koristiti ovaj sistem je zapravo nula.

Nije isključeno da je reč o redovnoj obuci, proveri borbene gotovosti ili promeni borbenog zadatka.

Stavljanje nuklearnih sistema Jars u borbenu službu značilo bi da su ovi interkontinentalni balistički raketni sistemi (ICBM) spremni za upotrebu u vojnim operacijama.

rs 24 jars
rs 24 jars

Ovo je poslednja faza, gde su sistemi potpuno naoružani nuklearnim bojevim glavama i spremni za trenutno lansiranje.

Ovakva mera bi očigledno predstavljala ozbiljnu i nezabeleženu eskalaciju međunarodnih tenzija, ali zapadni zvaničnici su više puta izjavljivali da nije primećena promena u stepenu spremnosti ruskih strateških snaga.

Podsetimo, strateški raketni sistemi „Jars“ izvedeni na patrolne rute u Mari Elu, u julu mesecu ove godine. Kako su tada primetili ruski vojni zvaničnici, manevri su po prirodi bili planirani.

RVSN sa kompleksima tipa RS-24 Jars

Jars je strateški raketni kompleks sa mobilnim i stacionarnim bazama. Trenutno čini osnovu borbene grupe RVSN-a. Kompleks je opremljen višestrukom bojevom glavom, sa manevarskim borbenim jedinicama.

Sa druge strane, RVSN su kategorija trupa u sastavu Oružanih snaga Ruske Federacije koja predstavlja glavnu komponentu Strateških nuklearnih snaga. Ove trupe imaju za cilj da obezbede nuklearno odvraćanje od spoljne agresije.

RS-24 Jars, naslednik rakete Topol-M, je ruski strateški raketni sistem i opremljen je interkontinentalnom balističkom raketom na čvrsto gorivo. Sistem je dizajnirao i razvio Moskovski institut za toplotnu tehnologiju pri Ruskoj akademiji nauka Jurij Solomonov.

Što se tiče Jarsovih strateških implikacija, MDAA navodi da je RS-24 Jars bio u avangardi ruskih pokušaja da unapredi svoje nuklearne sposobnosti. Sposobnost sistema da izbegne sisteme protivraketne odbrane povećava efikasnost zemaljske komponente ruske nuklearne trijade.

Štaviše, sistem ima prednost u odnosu na postojeće protivraketne odbrambene sisteme zahvaljujući svom kapacitetu za raspoređivanje aktivnih i pasivnih mamaca tokom leta.

RS-24 se može transportovati drumom i rasporediti u povučene ruske raketne silose, što otežava njegovo otkrivanje. Ovo, zajedno sa činjenicom da je sistemu potrebno samo sedam minuta da se pokrene, predstavlja ozbiljne pretnje za sistem protivraketne odbrane koji koriste Sjedinjene Države da bi zaštitile svoju naciju i saveznike.

RS-24 Jars
RS-24 Jars

Prema ruskom izdanju Komsomolskaja pravda, raketni kompleks Jars ima kapacitet 12 puta veći od američke bombe koja je desetkovala Hirošimu.

U konvencionalnom MIRV aranžmanu, sve bojeve glave su sadržane u jednoj fazi koja se odvaja od ostatka oružja nakon lansiranja. Kada se nađe izvan Zemljine atmosfere, ovaj uređaj može samostalno manevrisati, lansirajući svaku bojevu glavu na određenu metu.

Rusija je u junu 2019. objavila da je testirala RS-24 Jars sa dizajnom „eksperimentalne bojeve glave“. Tokom testa, projektil je prešao 5.600 kilometara pre nego što je pogodio poligon za testiranje rakete Kura u Kamčatskom kraju na drugoj strani Rusije.

Nova nuklearna doktrina Ruske Federacije

U sredu, 25. septembra, tokom prvog otvorenog sastanka Saveta bezbednosti Rusije o nuklearnom odvraćanju, Putin je rekao da Ruska Federacija ažurira svoju nuklearnu doktrinu kako bi uključila „pojašnjenja“ u vezi sa preduslovima za rusku upotrebu nuklearnog oružja.

U novoj verziji nuklearne doktrine, koja još nije zvanično odobrena, predlaže se da se agresija na Rusku Federaciju od strane bilo koje nenuklearne države „uz učešće ili podršku nuklearne države“ tretira kao zajednički napad na Rusiju.

Takođe, nakon ažuriranja doktrine, Ruska Federacija može da upotrebi nuklearno oružje u slučaju agresije na Belorusiju.

Nuklearna raketa Jars

Što se tiče ruske rakete Jars, u pitanju termonuklearna balistička raketa dizajnirana da unapredi ruske strateške nuklearne sposobnosti. To je interkontinentalno oružje i važan je deo ruske nuklearne trijade, ključni element moskovskih snaga za odvraćanje.

jars lansiranje
jars lansiranje

Operativni domet rakete RS-24 Jars procenjuje se na 12.000 kilometara. Sa ovim dometom, rusko oružje može da dosegne ciljeve u Sjedinjenim Državama, zbog čega spada u kategoriju interkontinentalnih balističkih raketa (ICBM).

10 KOMENTARA

  1. Ma koliko ima godina Putin i svi ovi ostali što prave sranje usvetu!?Oni su se već naživeli. Da sam Putin sa 70+ god.ispalio bih ja ceo arsenal!! Ionako je proživeo preko 100 života.Pa śta me sprečava 1 Mikron tj.Makron ili Šolc!?Ne igrajte se sa strpljenjem. Verovatno zato nisam Putin,inače bih odavno stisnuo DUGME!!Pa da pogasimo svetla jer ste “vi to tražili”!!!

  2. Rusi će srokati nuklearno nekog ili neke u EU, to je sigurno. Nemačka i Engleska su favoriti.

    10
    2
  3. Sasvim je sigurno da će Rusija, ako zatreba, upotrebiti nuklearno oružje, kako taktičko tako i strategijsko i to satanističke i fašistički tzv. Kolektivni Zapad dobro zna. Inače, do sada bi izvršili oružanu invaziju svim silama na Rusiju. Mnogi u svetu celom su i te kako svesni da ako Zapad nastavi sa agresijom na Rusiju da će ceo svet odleteti u ambis. Kako Putin reče Kolektivni Zapad tako kolektivno u Pakao, a svi ostali u Raj.

    16
    2
    • Hajde da uzmemo da će Rusi prvi upotrebiti nuklearno oružje? Kontra udar istog trenutka istim nuklearnim oružjem će gađati Rusiju sve druge članice NATO koje takođe imaju niklearno oružje i nije bitno ko ima veći arsenal . Probaj da sam sebi objasniš ko je pobedio , ko će ostati da slavi pobedu u nuklearnom ratu , i da li je bitno ko je prvi poslao nuklearku a ko drugi ili poslednji? Tu nema pobednika svi ginemo , neko od direktnog udara a svi ostali od rado aktivnog zračenja i trovanja nuklearnom prašinom koja će prekriti celu planetu .

      5
      1
    • Дефинитивно ти си поремећен, ваљда не капираш да су Рује тешке кукавице, а чак и ако употребе биће збрисани уздуж и попреко за 15 минута, а што је још горе и Србија ће нестати од радијације.

      1
      1
  4. logicno,dzab
    e arsovi i j
    arsovi,
    soron
    e i oton
    e,bulov
    e i ulov
    e…Jak nikaf ne prijeti,uz izvinjenje uvazenim posjetiocima sajtaFasisticka Pizda u vidu Goblina od metar i pola,zna da su arsi i jarsi opasnihi po sipstvene posade i jadnu Rusiju,nego li po inog kom prijeri…Slava hrabrim Ukrajincima smrt Fasistima,sljedbenicima Goblina od metra i pola

    3
    21

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave