NaslovnaNovostiSAD žure da razviju lovac 6. generacije F/A-XX za mornaricu do početka...

SAD žure da razviju lovac 6. generacije F/A-XX za mornaricu do početka 2030-ih i ostanu ispred Kine

Potez dolazi u trenutku kada Kina testira svoj lovački avion pete generacije baziran na nosaču aviona, za koji se očekuje da će uskoro biti operativan.

Uprkos kineskom napretku, razvoj sugeriše da bi njene pomorske snage mogle ostati jednu generaciju iza američkih kada je reč o najnovijoj borbenoj tehnologiji, smatraju Amerikanci.

Šefica operacija američke mornarice, admiralka Lisa Frančeti, naglasila je važnost budućeg aviona, privremeno nazvanog F/A-XX, u novoj poruci od 2. oktobra.

„Očekujemo da će platforma šeste generacije imati napredne senzore, naprednu smrtonosnost, povećani domet i sposobnost integracije sa sistemima sa i bez posade”, izjavila je Frančeti, ističući fokus američke mornarice na kombinovanju ovih inovacija sa lekcijama naučenim iz NGAD programa američkog vazduhoplovstva.

Američka mornarica uskoro planira da dodeli ugovor, a kompanije Boeing, Lockheed Martin i Northrop Grumman se takmiče za razvoj nove generacije lovačkog aviona.

„Trenutno smo u procesu odabira izvora”, potvrdila je Frančeti tokom sastanka u Defense Writers Group, naglašavajući stratešku važnost vazdušnih platformi i podmornica kao ključnih prednosti američke mornarice.

Očekuje se da će F/A-XX zameniti stare višenamenske lovce F/A-18 Super Hornet, kao i njihovu E/A-18 Growler verziju specijalizovanu za elektronsko ratovanje.

f:a 18 super hornet lansira agm 88g aargm er
F/A-18 Super Hornet lansira AGM-88G AARGM-ER

F/A-XX za američku mornaricu, sredinom 2030-ih

Ključna karakteristika F/A-XX programa je njegova integracija u „porodicu sistema”, sličnu NGAD (Next Generation Air Dominance) inicijativi vazduhoplovnih snaga.

Ova porodica sistema će uključivati lovačke avione sa visokim stepenom automatske saradnje (CCA) i visoko autonomne dronove dizajnirane da funkcionišu kao lojalni pratioci uz avione sa posadom.

Ovi dronovi će biti zasnovani na veštačkoj inteligenciji i unaprediće sposobnosti lovca u osporavanim okruženjima, posebno u scenarijima A2/AD.

[Termin A2/AD aludira na niz vojnih sposobnosti koja se koristi za sprečavanje ili ograničavanje raspoređivanja suprotstavljenih snaga u predmetnoj oblasti sukoba i smanjenje njihove slobode manevara ukoliko se raspoređivanje ipak dogodi. Termin je postao popularan pre 20-ak godina, posebno na Pacifiku, upravo kako je američko-kineski rivalitet rastao.]

Avion će pružiti poboljšan domet, naprednu detekciju i sposobnosti za elektronsko ratovanje, značajno nadmašujući mogućnosti trenutne flote lovaca pete generacije F-35C američke mornarice. Nova platforma je planirana da uđe u službu do sredine 2030-ih, obećavaju iz Pentagona.

“Avioni šeste generacije će zadržati prednost nad Kinom”

Dok Kina nastavlja da modernizuje svoje sposobnosti pomorske avijacije, ova najsavremenija platforma će zadržati američku mornaricu na čelu u evolutivnom pejzažu vojne tehnologije, zajednički tvrde svi američki izvori.

Iako Narodna oslobodilačka mornarica Kine napreduje u testiranju FC-31 (J-35, varijante J-35 za nosače aviona), na zapadu se smatra da su Sjedinjene Američke Države i dalje su lideri u pogledu pomorske avijacije.

shenyang fc 31 takode poznat kao j 31 ili j 35
shenyang fc 31 takode poznat kao j 31 ili j 35

Lovac F-35C, koji je ušao u službu 2019. godine, je najnapredniji lovac američke mornarice, ostaje i prvi i jedini “stealth” lovac sa velikim dometom u svetu, dizajniran isključivo za operacije na nosaču aviona, naglašavaju Amerikanci.

U oštrom kontrastu, kineske mogućnosti pomorske avijacije su i dalje inferiorne. Njihov jedini lovac sa nosača aviona trenutno je J-15, avion četvrte generacije koji je ušao u službu pre više od jedne decenije.

Iako je J-15 značajno korišćen, njegova težina, opterećenje gorivom i raspon misija ograničavaju njegovu efikasnost u poređenju sa američkim ekvivalentima, smatraju američki stručnjaci.

Međutim, Kina je nedavno započela testiranje mornaričke varijante naprednog lovca J-35, aviona pete generacije koji obećava poboljšane radarske sposobnosti i smanjeni radarski odraz.

Avion je prvobitno dizajniran za upotrebu sa nosača aviona Fudžian, a njegovo pojavljivanje na Liaoningu, koji koristi nagnutu lansirnu rampu, ukazuje da bi J-35 mogao biti operativan i sa starijih kineskih nosača aviona.

Ipak, uvođenje J-35 nije očekivano pre početka 2030-ih, što znači da će Kina još dugo ostati na nivou pete generacije. Do trenutka kada Kina bude rasporedila J-35 u značajnom broju, američka mornarica će verovatno već biti na pragu uvođenja F/A-XX, kako je za sada poznat, aviona šeste generacije, nadaju se u SAD.

Značaj aviona u opsesiji dominacijom nad Kinom

Generacijski jaz između borbenih aviona SAD-a i Kine će imati duboke implikacije na dinamiku pomorske moći, posebno u regionu Indo-Pacifika, gde se obe nacije bore za uticaj.

F-35C prilikom lansiranja sa USS Abraham Lincoln. Foto: Marine Corps
F-35C prilikom lansiranja sa USS Abraham Lincoln. Foto: Marine Corps

Raspoređivanje lovca šeste generacije dalo bi Sjedinjenim Državama odlučujuću prednost u strateški ključnim područjima kao što su Južno kinesko more i Tajvanski moreuz, regionima gde Kina stalno povećava svoju vojnu prisutnost, smatraju američki stručnjaci.

Očekivani tehnološki skok američke mornarice mogao bi joj omogućiti da nadmaši kineske lovce, dok bi ujedno obezbedio vazdušnu nadmoć u mogućem sukobu.

Pored toga, avioni šeste generacije nisu samo odgovor na kineske napretke, već deo šire strategije za osiguranje budućnosti američke dominacje u eri brzih tehnoloških promena.

Sjedinjene Države nameravaju da razviju vazduhoplovnu silu adekvatno opremljenu za suočavanje sa budućim pretnjama, koje karakterišu uvođenje veštačke inteligencije, dronova i naprednih sistema naoružanja.

Dominacija po svaku cenu

Sposobnost da operišu u visoko osporavanim okruženjima, kao što su A2/AD zone, biće ključna za održavanje pomorske dominacije SAD-a u svetu koji postaje sve više multipolaran, što ih izuzetno, kao što znamo, brine.

Međutim, američka mornarica se suočava sa svojim budžetskim izazovima. Početkom ove godine, mornarica je odložila ulaganja od približno milijardu dolara za F/A-XX kako bi dala prioritet trenutnim zahtevima za pripremu, a postoji mogućnost da Kongres SAD nametne dodatna smanjenja budžeta programa.

buduci lovac 6. generacije f:a xx za americku mornaricu
buduci lovac 6. generacije f:a xx za americku mornaricu

Budžetska ograničenja i specifične finansijske prepreke mogle bi odložiti uvođenje aviona šeste generacije.

Uprkos tim preprekama, pa čak i postojanju kritika koje tvrde da nije nužno potreban potpuno novi i napredan avion, te da bi fokus mogao biti stavljen na optimizaciju performansi postojećeg F-35C, stavovi visokih zvaničnika američke mornarice sugerišu da razvoj novog lovca sa posadom ostaje visok prioritet.

8 KOMENTARA

  1. smejurija, boing i L.Martin su korupcijom pojedene, ništa kvalitetno oz njih ne izlazi, to vidimo u Ukr.po tome da im Rusi sve uništavaju bez pdoblema. Di su f-16-ke ???🤔😂😂😂

  2. Boing , Lokid i Nortrop napravice 3 tipa aviona 6 generacije i to do do 1 oktobra kraja fiskalne godine u 2027. To je najnovija vest.
    Rusoljupcu, tvoje ljubljene Ruje posle poraza u Ukriji ostace regionalna sila sa zastarelom tehnologijom.
    Avion SU 57 je avion 4++ generacije jer nema motor 5 generacije nema AESA radar i nema specijalne premaze koje ga cine avionom 5-te generacije.
    Kina postaje druga supersila u godinama koje dolaze, to je neminovnost.

    2
    6
    • Samo mi nije jasno odakle će navući pare kad su dužni trilione….mislim da im je došao kraj i da ćemo vrlo brzo prisustvovali propasti duboke države najvećeg zla ljudske civilizacije!!!!

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave