NaslovnaNovostiTurska svom glavnom savezniku daruje novi Su-25 „Lačin“ – tursku nadograđenu verziju...

Turska svom glavnom savezniku daruje novi Su-25 „Lačin“ – tursku nadograđenu verziju ruskog jurišnika Su-25

Na međunarodnoj izložbi ADEX-2024, koja je održana od 22. do 24. septembra u Bakuu, kompanija Turkish Aerospace Industries (TAI) predstavila je modernizovani jurišni avion Su-25 „Grač” za Vazduhoplovne snage Azerbejdžana, poznat i pod turskim nazivom „Laçin”.

Sporazum o modernizaciji ovih aviona potpisan je tokom leta 2023. godine na izložbi IDEF-2023 u Istanbulu, kako je objavila kompanija TAI na svom sajtu.

Cilj sporazuma je integracija turskih sistema sa vođenom municijom i modernizacija aviona, koji se trenutno nalaze u inventaru Komande vazduhoplovnih snaga Azerbejdžana.

Azerbejdžanski Su-25 avioni dobijaju značajnu nadogradnju kroz Laçin modernizaciju. Ovi avioni, koji su do sada služili uglavnom za blisku vazdušnu podršku, sada će, zahvaljujući ovoj modernizaciji, biti u mogućnosti da koriste vođene bombe za precizne napade, baš kao i moderni borbeni avioni.

Na taj način, Su-25 prelazi na viši nivo operativnih sposobnosti, čineći ih efikasnijim u savremenom vazdušnom ratovanju.

Prvi Su-25 Lačin isporučen Azerbejdžanu u maju 2024. godine

Prvi Su-25 modernizovan na standard Laçin isporučen je Vazduhoplovnim snagama Azerbejdžana u maju ove godine. U okviru modernizacije, turske kompanije integrisale su nekoliko preciznih raketa i bombi proizvedenih u Turskoj u sistem za kontrolu naoružanja azerbejdžanskog aviona.

Tako je modernizovani Su-25 „Laçin” prikazan na izložbi ADEX-2024, zajedno sa krstarećom raketom SOM kompanije Roketsan i vođenom avio-bombom OFAB-250-LG sa laserskim sistemom navođenja kompanije Aselsan.

Modernizacija jurišnog aviona Su-25 iz Azerbejdžana podeljena je u dve faze. U prvoj fazi, Merhale-1, avion je dobio sistem za kontrolu vatre UBAS, koji omogućava integraciju oružja kao što su vođene bombe MK83 od 450 kg i MK82 od 225 kg, opremljene kompletom za navođenje KGK.

azerbiejdžan su 25 „lačin“
azerbiejdžan su 25 „lačin“

Ove avio-bombe sa KGK kompletom mogu precizno pogoditi ciljeve na zemlji na udaljenosti do 100 km u bilo kojim vremenskim uslovima, bez potrebe da avion ulazi u zonu protivvazdušne odbrane neprijatelja.

KGK integrisan na turske F-16 i F-4 Phantom avione

KGK omogućava maksimalni domet napada od 110 km kada je bomba ispuštena sa velike visine i 35 km sa male visine.

KGK komplet sa krilima, razvijen od strane Tübitak Sage, Instituta za istraživanje i razvoj turske odbrambene industrije, već je integrisan na flote F-16 i F-4 Phantom aviona Turske.

Druga faza, Merhale-2, podrazumeva kompletnu rekonstrukciju aviona i integraciju oružja poput GPS vođenih bombi HGK, kao i krstarećih raketa vazduh-zemlja SOM.

Su-25 Laçin je podeljen na faze, baš kao i F-16 Özgür. Lačin modernizacija koju će TAI primeniti na azerbejdžanske avione Su-25:

  • Integracija novog sistema za kontrolu paljbe
  • Integracija TEBER-82, KGK-82/83, QFAB-250-LG, SOM

Modernizacije koje će biti primenjene u okviru Merhale-2:

  • Novi kokpit
  • Novi elektronski-avionski sistemi
  • Novi misijski računar
  • Novi navigacioni sistemi
  • Novi komunikacioni sistemi
  • Integracija HGK-82/83, SOM Şahin

Od prošle godine najmanje 7 aviona Su-25 je prošlo kroz Merhale-1 modernizaciju, dok će se Merhale-2 verovatno početi primenjivati sledeće godine.

Oružje koje je dodato Su-25 avionima u okviru Laçin modernizacije:

  • QFAB-250-LG: Vođeni komplet sa laserskim navođenjem za bombu FAB-250, sa maksimalnim dometom od 12 km.
  • HGK-82/83: Vođeni komplet za bombe Mk82 i Mk83 sa maksimalnim dometom od 28+ km, koristeći GPS/INS navođenje.
  • TEBER-82: Vođeni komplet za bombu Mk82 sa maksimalnim dometom od 28 km, sa GPS/INS navođenjem i laserskom glavom za navođenje.
  • KGK-82/83: Vođeni komplet sa krilima za bombe Mk82 i Mk83, sa maksimalnim dometom od 111+ km, koristeći GPS/INS navođenje.
  • SOM: Krstareća raketa težine 600 kg, maksimalnog dometa 250+ km, sa bojevom glavom od 230 kg, GPS/INS navođenjem i infracrvenom (IIR) glavom za navođenje.
  • SOM Şahin: Nova verzija SOM rakete. Još nema dostupnih informacija o njoj.

Isporuke raketa SOM Azerbejdžanu trebalo bi da počnu u bliskoj budućnosti, a ovo oružje će biti instalirano ne samo na jurišne avione Su-25, već i na teške dronove Akinci.

Prema dostupnim podacima, početkom 2024. godine Vazduhoplovne snage Azerbejdžana imale su 14 borbenih aviona MiG-29 (uključujući tri MiG-29UB verzije) i 38 jurišnih aviona Su-25 (uključujući pet Su-25UB).

predsednik azerbejdžana, ilham alijev u kokpitu jf 17c (block iii)
predsednik azerbejdžana, ilham alijev u kokpitu jf 17c (block iii)

Kao što je nedavno zvanično objavljeno, a kako je analizirao i oružjeonline.com, Azerbejdžan je počeo da dobija i višenamenske lovce kinesko-pakistanske proizvodnje JF-17C, nabavljene iz Pakistana, koji će zameniti ruske avione MiG-29.

Azerbejdžanske vazdušne snage, zajedno sa JF-17C Block III, Su-25 Lačin i dronovima Akinci, dobijaju značajnu modernizaciju. Moguće je reći da pretenduju da postanu savremenije od iranskih vazduhoplovnih snaga.

7 KOMENTARA

  1. Ovako nešto nama treba, robusni i izdržljivi avioni sa dobrim naoruzanjem..! Ne migovi i rafali nego ovo što može i sa livade da poleti…

    3
    1
  2. Svi se naoružavaju,države koje imaju razvijenu ind.pogotovo vojnu kopiraju jedni od drugih sve.Zato se i održavaju sajmovi gde je skoro sve izloženo.Ubojna sredstva koja su u razvoju,nedostupna su svima,dok ne ugledaju svetlost dana.Mi u Srbiji imamo dovoljno kadrova u institutima,koji svake godine iznesu sijaset prototipova i završenih voj.sredstava koji se ubrajaju u sam vrh,mnogo razvijenijih zap.država.Inžinjerima ,naučnicima treba duplirati plate,kako bi ostali.

    3
    2
  3. Sminkali smo babu to je to, jeste da delije fascinantno da se domet bombe povecao ali sam avion i njegove performqnse se nece drasticno promeniti.Borbena tehnika je danas toliko kompleksna da je ekonomski izazov napraviti nesto novo pa da se covek hvali,ovako sve je to jos jedna plus oznaka na sssr modelu…

  4. Без научно-истраживачких института и центара нема савремене државе! Нема њеног самосталног привредно-производног развоја као предпоставке оптималног искориштавања сировинских и људских ресурса. Турска ово има и стога се као држава самостално носи са свим изазовима с којим се савремена држава суочава. А пропо, Руска Федерација са великим бројем института, научно-истраживачких центара је пример просперитетне и моћне савремене државе. Са 30 % високообразовних кадрова са магистрима и докторима наука она је данас по томе водећа држава света. Плус што су задржали свој одлични образовни систем, одбацили су ретроградни болоњски рецепт високог образовања. С друге стране Србија је при дну, јер није била способна да сачува бројне институте наслеђене из социјализма и данас плаћа данак тога да уместо да самостално развија пољопривреду, индустрију то препушта некомпетентним страним компанијама сумњивих крајњих намера.

    14
    2
    • U pravu ste. Zato smo danas na dnu svih mogućih rang lista, osim one koja rangira korupciju, nepotizam, trgovinu kojekakvih “prašaka” i da ne nabrajam dalje…..

      4
      2
  5. Primer turske proizvodnje i usavršavanja aviona, bespilotnih letelica, dronova, raketa, bombi je primer da mi to sigurno možemo jer smo ne tako davno imali mnogo razvijeniju i nauku i vojnu industriju.

    17
    2
    • Akcenat je na “IMALI”. I iz vojnih naučno-istraživačkih ustanova veliki je odliv kvalitetnih kadrova. A stručnjak i konstruktor se ne postaje preko noći. Zato nam i razvoj svakog sredstva za vojsku predugo traje, često ostajući na modelima i prototipovima upotrebljivim jedino za izložbe.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave