NaslovnaNovostiIzraelska avijacija sinoć udarila na vazduhoplovnu bazu Rusije u Siriji: Da li...

Izraelska avijacija sinoć udarila na vazduhoplovnu bazu Rusije u Siriji: Da li smo na pragu potpunog haosa?

Pristižu oprečne informacije o sinoćnjim izraelskim vazdušnim udarima u Siriji.

Avioni ID su sinoć napali aerodrom u sirijskoj provinciji Latakija, gde se nalazi ruska vazduhoplovna baza Hmejmim. Prema izveštajima arapske štampe, meta izraelske avijacije bio je vojni transportni avion koji je isporučio pošiljku oružja iz Irana za borce libanskog pokreta Hezbolah.

Pune posledice ovog napada su još uvek nepoznate, međutim, sudeći po video snimcima objavljenim na internetu, malo je ostalo od iranskog vojnog tereta. Na snimku snimljenom u neposrednoj blizini napadnutog objekta vidljive su brojne detonacije.

Po svoj prilici, izraelski obaveštajci su unapred dobili podatke o mestu i vremenu dolaska aviona, a avioni IDF su izvršili udar, kako se tvrdi. Neki izvori tvrde da je pogođena čak i ruska vazdušna baza Hmejmim, ali za sada nema pouzdanih dokaza o tome.

Sa druge strane postoje informacije da je ruski sistem protivvazdušne odbrane, koji obezbeđuje bazu, učestvovao u odbijanju napada.

Rusko „Vojno delo“ tvrdi da je Izrael napao rusku vazduhoplovnu bazu Hmejmim u Siriji

“Izraelska vojska napala je rusku vazdušnu bazu Hmejmim, koja se nalazi u sirijskoj provinciji Latakija”. Ovo je objavila ruska publikacija “Военное дело” pozivajući se na neimenovane arapske medije. Prema izveštajima, meta napada je takođe bio avion koji je prevozio vojni teret iz Irana.

“U bazu je navodno stigao avion sa vojnim teretom iz Irana, koji je postao meta“, navodi se u izveštaju.

Incident može biti vezan za dugogodišnje tenzije između Izraela i Irana, koje se često manifestuju u vidu vazdušnih udara na iranske interese u Siriji.

“Rusko oružje” takođe tvrdi da je na udaru bila ruska avio-baza u Siriji

Vazduhoplovna baza ruskih Vazdušno-kosmičkih snaga „Hmejmim“ u sirijskoj Latakiji, kao i nekoliko ključnih logističkih objekata sirijske vojske, podvrgnuti su masovnom raketnom i vazdušnom napadu izraelskog vazduhoplovstva.

Prema sirijskim izvorima, udare su izveli lovci F-16I Sufa koristeći taktičke rakete Delilah-AL, kao i izraelska mornarica koristeći nadograđene rakete RGM-84D/L opremljene radarskim visinomerima za napade na kopnene ciljeve.

Za odbijanje napada korišćene su snage sirijske PVO, kao i ruski protivvazdušni raketni i topovski sistemi Pancir-S1 i PVO sistemi S-400 i S-300V4 koji se nalaze u vazduhoplovnoj bazi Hmejmim.

Prema preliminarnim podacima, ruski sistemi protivvazdušne odbrane uspeli su da presretnu više od 50 projektila koje su ispalile izraelske snage, ali je nekoliko raketa ipak stiglo do svojih ciljeva.

Prema sirijskim izvorima, meta napada bila su skladišta naoružanja namenjena grupi Hezbolah. Izraelski udari na ciljeve povezane sa isporukom iranskog oružja Siriji postali su redovan deo strategije Tel Aviva da spreči rastući uticaj Irana i njegovih saveznika u regionu. Međutim, napad na rusku vazdušnu bazu mogao bi da izazove ozbiljne političke i vojne posledice.

Rusko Ministarstvo odbrane još nije potvrdilo niti demantovalo ovu informaciju.

Izraelski vazdušni napad uništio skladište oružja u sirijskom gradu Jabla

Izraelski napad upotrebom dronova i projektila uništio je skladište oružja u sirijskom priobalnom gradu Džebla u četvrtak rano ujutro, saopštila je Sirijska opservatorija za ljudska prava. Napad je izazvao velike eksplozije koje su se čule na velikoj udaljenosti, prenosi China Daily.

Udar je navodno doveo do potpunog uništenja skladišta oružja, izazvavši seriju snažnih detonacija koje su potvrdili posmatrači na licu mesta. Skladište se nalazilo u blizini ruske vazdušne baze Hmejmim, jedne od najvećih ruskih vojnih baza u Siriji, koja se nalazi u provinciji Latakija na severozapadu zemlje.

Kao odgovor na napad, sirijske snage protivvazdušne odbrane i ruske vojne snage odgovorile su u roku od 40-50 minuta od napada. Međutim, tačne informacije o tome koliko je kontranapad bio uspešan još nisu dati. Za sada nema izveštaja o žrtvama.

Džebla, na sirijskoj obali, postala je redovna meta izraelskih napada na ciljeve povezane sa iranskim snagama i njihovim saveznicima, uključujući Hezbolah.

Podsetimo, situacija na Bliskom istoku se naglo pogoršala posle iranskog raketnog napada na Izrael 1. oktobra. Teheran je konačno izvršio svoju dugo obećanu odmazdu za ubistvo šefa politbiroa Hamasa Ismaila Hanija u glavnom gradu Islamske Republike, kao i lidera Hezbolaha, Nasralaha.

Vredi napomenuti da je Tel Aviv već obećao da će oštro odgovoriti na ovaj raketni napad. Dakle, sada moramo priznati da je Bliski istok na ivici verovatno najvećeg vojnog sukoba.

14 KOMENTARA

  1. Ako su Rusi isporucivali oruzje Hezbolahu,sad su i oni legitimna meta,i uvuceni u rat.Taj region pokriven desetinama Americkih Izraelskih i dr,satelita moze sve da se otkrije.Izrael izgleda gadja sve ,koji povezani sa Iranom,racuna kad mogu Ukri da unistavaju Rusima skladista ,mogu i oni bez posledica.

    1
    2
    • Напасти највећу нуклеарну силу може само онај коме је живот добро досадио.Тако је и ономад Ердоган у сиријском рату са леђа, кукавички из турског ваздушног срушио руски авион.Након годину дана руских санкција, дошао је лично подвијеног репа у Москву.Није добро процијенио своју снагу.Преиграо се.И Израел би могао.

  2. Moguce Ruski vojni sateliti navodili Iranske rakete u napadu na Izrael.Izraelci verovatno znaju o cemu se radi.Ako tacno Rusi dobili jos jednog neprijatelja veoma agresivnog,sposobnog da unisti Juzne delove Rusije.Mozda sve ovo nije tacno,samo pretpostavke.

    3
    1
    • Urlao si 2014 “Mi ćemo vam braćo pokazati kako se to radi bljesak i oluja” ajde pokaži umjesto što kmečiš

    • Al ne kmeče, već svuda razvaljuju. Nakon što je Rusija sazvala saveta bezbednosti, Iran je izlupao izraela ko dete zvečku. Što znači da je indirektno Rusija lupila Izraela. Samo si ti kratkovid i ne shvataš šta se dešava. I sve to dok američki zlikovci posmatraju i samo prete.

    • @OTAN – A tek gvozdena kupola 😂😂😂 Al čekaj, videćemo šta će nemački, poljski, brita ski, htvacki pvo-i da ruše 🙄🤣

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave