NaslovnaNovostiBabuška na ukrajinskom frontu: Ukrajinska vojska presrela ruski dron Zala kamufliran kao...

Babuška na ukrajinskom frontu: Ukrajinska vojska presrela ruski dron Zala kamufliran kao ukrajinski

Rusi su počeli da stavljaju ukrajinske oznake na svoje izviđačke dronove Zala, javljaju ukrajinski izvori. Ukrajinski vojni blogeri objavli su na društvenim mrežama slike na kojima se vidi kako je takav dron uočen i verovatno oboren na bojnom polju.

„Obojili su Zalu u crno i naneli žuto-plava ukrajinska obeležja, misleći da će to pomoći“, dodao je ukrajinski bloger.

Ruski dron je na krilima imao i takozvane oznake „Balkenkreuz“, koje su bile oznake Vermahta, nemačkih oružanih snaga korišćene tokom Drugog svetskog rata, a koje Ukrajinci sada često koriste.

Na ovaj način Rusi su pokušali da dovedu u zabludu ukrajinske operatere dronova koji love ruske bespilotne letelice FPV dronovima, kažu ukrajinski vojni analitičari njihovog Militarnija.

“Ovi pokušaji Rusa su neefikasni, jer je teško pomešati UAV ZALA 421 sa drugim bespilotnim letelicama zbog njegovog karakterističnog oblika”, navode iz istih izvora.

Bespilotne letelice tipa ZALA su projektovane za izviđanje bez obzira na doba dana, na udaljenosti do 35 km, uz video prenos u realnom vremenu. Bespilotna letelica za izviđanje i osmatranje ZALA 421-16E2 ima režim tihog leta.

Ukrajinska vojska stalno pokušava da otkrije ove dronove i direktnim udarom ih onesposobi uz pomoć FPV dronova.

Snimci međusobnog sukoba dronova bili su prilično retki do pre nekoliko meseci, ali sada se redovno postavljaju, signalizirajući pojavu nove linije fronta kao deo rusko-ukrajinskog sukoba.

Eksplozivne FPV bespilotne letelice sada pokušavaju da obore veće bespilotne letelice sa fiksnim krilima.

fpv dron oborio orlan izviđačku bespilotnu letelicu
fpv dron oborio orlan izviđačku bespilotnu letelicu

Presretanje izviđačkih dronova uz pomoć drugih tipova bespilotnih letelica je relativno nov pravac u razvoju PVO, a koliko je perspektivan još je rano reći.

Problemi obe strane da probiju protivvazdušne odbrane primorala ih je da povećaju agilnost svojih snaga na zemlji i da se više oslanjaju na oružje dugog dometa, uključujući artiljeriju velikog dometa, projektile i bespilotne letelice.

Ovi uslovi su doveli do razvoja tehnologija bespilotnih letelica koje do sada nismo imali prilike da vidimo, i to sve brzinom koja je takođe fascinantna.

U Ukrajini je obaranje izviđačkih dronova uz pomoć FPV postalo prilično uobičajeno i verovatno je da ukrajinska odbrambena industrija zajedno sa zapadnim pokroviteljima trenutno razvijaju sveobuhvatan sistem protiv bespilotnih letelica zasnovan na FPV tehnologiji.

pojavio se novi snimak iz fpv drona koji stiže u posetu tenku abrams američke proizvodnje
snimak iz fpv drona koji stiže u posetu tenku abrams američke proizvodnje

Za sukob u Ukrajini se često kaže da je ovo inženjerski rat. Poslednjih meseci sve češće izveštavamo o tome kako se upotreba malih dronova proširila vrtoglavim tempom.

S obzirom da bespilotne letelice sada učestvuju u vazdušnim borbama, kako će budući ratovi izgledati moglo bi se definisati upotrebom ovog novog oružja.

6 KOMENTARA

  1. Лепо је рекао Жуков, ” Ми смо ослободили Европу од нацизма, а да ли ће нам Европа икада опростити?” Четврти рајх наставља традицију, али ако сада Руси уђу у Берлин Германија више неће постојати за вјек и вјекова…

    32
    3
  2. I nikom ne smeta “Ruski dron je na krilima imao i takozvane oznake „Balkenkreuz“, koje su bile oznake Vermahta, nemačkih oružanih snaga korišćene tokom Drugog svetskog rata, a koje Ukrajinci sada često koriste.”
    Ukronacistički borci za slobodu, podržani od četvrtog rajha. Daj Bože da vidimo kraj nacista, jednom za svagda.

    31
    4

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave