NaslovnaNovostiOperacija "Severne strele": Sukob Izraela i Hezbolaha eskalira - Nova vrsta rakete...

Operacija “Severne strele”: Sukob Izraela i Hezbolaha eskalira – Nova vrsta rakete lansirana na izraelsku bazu

Nakon izraelskih vazdušnih napada, tenzije u regionu su takođe eskalirale na međunarodnom planu. Francuska je pozvala na hitan sastanak Saveta bezbednosti UN kako bi se razgovaralo o situaciji u Libanu, pozivajući sve strane da izbegavaju „regionalni požar“. Sjedinjene Države su takođe predstavile „konkretne ideje“ za deeskalaciju sukoba.

Sukob između Izraela i libanske grupe Hezbolah u utorak je dostigao novu kritičnu tačku, serijom međusobnih napada koji su izazvali brojne žrtve i značajnu štetu u Libanu.

Hezbolah je lansirao novu vrstu projektila, nazvanu „Fadi 3“, u napadu na izraelsku bazu, navodi se u poruci koju je ova grupa objavila na Telegramu, prenosi Rojters.

Malo pre toga, libanski izvori su izvestili da je Ibrahim Kubaisi (poznat i kao Abu Isa), šef Hezbolahove raketne jedinice, ubijen u izraelskom vazdušnom napadu na Bejrut. Ovo je bio jedan od nekoliko vazdušnih napada koje je Izrael izveo u poslednja 24 sata, gađajući više od 1.500 ciljeva u Libanu, prema izraelskim vazduhoplovnim snagama.

Oko podneva, izraelski vazdušni napad pogodio je južno predgrađe Bejruta Dahieh, što je treći napad na libansku prestonicu za nedelju dana. Glavna meta napada bila je zgrada u kojoj se nalazi visokorangirani lider Hezbolaha. Video snimci objavljeni na društvenim mrežama pokazuju ruševine i oblak dima koji se diže sa lica mesta.

Izraelski napadi usledili su kao odgovor na seriju raketa ispaljenih iz Libana prema Izraelu, koje su aktivirale sirene upozorenja na severu zemlje.

Ujutro su Izraelske odbrambene snage (IDF) izvestile da su rakete koje je Hezbolah ispalio tokom noći pogodile region Afula i druge delove severnog Izraela, ali su sistemi protivvazdušne odbrane presreli većinu projektila.

Komandant raketnih snaga Hezbolaha Talal Hamieh možda je ubijen u izraelskom napadu na Bejrut

Televizijski kanal Al Džadid izvestio je da je u rezultatu nedavne serije izraelskih vazdušnih napada na Bejrut, jedan od ključnih komandanata Hezbolaha, Talal Hamieh, koji je bio odgovoran za raketne jedinice pokreta, možda stradao.

Iako nema zvanične potvrde o Hamijevoj smrti, izvor kanala tvrdi da je on bio u zoni udara kada su izraelski avioni izveli niz preciznih napada na položaje i ciljeve Hezbolaha.

Talal Hamieh se smatra visokim liderom Hezbolaha i bio je odgovoran za upravljanje raketnim snagama grupe, koje igraju ključnu ulogu u konfrontaciji sa Izraelom.

Hezbolahov raketni arsenal dugo se smatrao jednom od glavnih pretnji izraelskoj bezbednosti, a smrt tako važnog komandanta mogla bi dodatno da oslabi borbene sposobnosti pokreta.

Operacija “Severne strele” koju je pokrenuo Izrael

Sukob je dramatično eskalirao poslednjih dana, sa stotinama zabeleženih žrtava. Prema podacima libanskog Ministarstva zdravlja, 558 ljudi je poginulo, a više od 1.500 je povređeno, uglavnom u izraelskim vazdušnim napadima.

Načelnik generalštaba ID general Herci Halevi izabrao je naziv za ofanzivnu operaciju vojske protiv Hezbolaha u Libanu: „Severne strele“.

Prema izraelskim oficirima, ID je izvršio napade na ciljeve Hezbolaha u južnom Libanu, pogodivši više od 1.300 ciljeva, uključujući lansere, komandna mesta i terorističku infrastrukturu, prema obaveštajnim uputstvima.

Prema snimcima i tvrdnjama koje su dali iz ID, značajan deo vojne opreme Hezbolah je sakrio u civilnim zgradama.

Situacija u Libanu je sve gora, hiljade građana pokušava da napusti jug zemlje nakon poruka upozorenja koje je poslala izraelska vojska. Objavili su letke u kojima se od stanovnika traži da evakuišu područja pod kontrolom Hezbolaha, upozoravajući na neminovnost daljih napada.

Uprkos eskalaciji neprijateljstava, Izrael još nije doneo jasnu odluku o mogućoj kopnenoj invaziji, navode izvori na koje se pozivaju izraelski mediji.

Međutim, izraelske vlasti su naglasile da je glavna svrha vazdušnih operacija neutralisanje vojnih sposobnosti Hezbolaha i sprečavanje daljih napada.

Pored vazdušnih udara i kopnenih borbi, sukob ima razoran uticaj na civilno stanovništvo. Ministarstvo zdravlja Libana saopštilo je da su medicinske službe preplavljene velikim brojem ranjenih i da bolnice rade punim kapacitetom.

Izraelski udari su takođe pogodili kritičnu infrastrukturu, uključujući bolnicu u Bint Jbailu i nekoliko vozila hitne pomoći, što je rezultiralo smrću četiri bolničara. Libanska vlada pozvala je na hitnu međunarodnu podršku za upravljanje situacijom.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave