NaslovnaAvijacijaDa li su novi-polovni jurišno-desantni helikopteri Mi-35P u naoružanju Vojske Srbije, operativni?

Da li su novi-polovni jurišno-desantni helikopteri Mi-35P u naoružanju Vojske Srbije, operativni?

Dana 18. septembra 2024. godine, tokom generalne probe za vojni prikaz “Zastava 2024” u vazduhoplovnoj bazi Batajnica, Vazduhoplovstvo i PVO Srbije prikazali su svojih prvih šest remontovanih i potpuno ofarbanih jurišnih helikoptera Mi-35P koji su kupljeni od Kipra.

Šest helikoptera Mi-35P, ofarbani su u istu tamno sivu šemu kao helikopteri Mi-35M srpskog Ratnog Vazduhoplovstva, a remontuju se u kompaniji UTVA u Pančevu.

Šilja Pluton

Jurišno-desantni helikopteri Mi-35P su dobili serijske brojeve od 201 do 206, a cela serija najverovatnije počinje od identifikacionog broja 35201.

Pored helikoptera Mi-35P, su stajali piloti i mehaničari 714. protivoklovne helikopterske eskadrile (714. phe), u sastavu 98. vazduhoplovne brigade, jer će ova eskadrila koristiti novo uvedene helikoptere.

Bivši helikopteri Nacionalne garde Kipra zvanično su kupljeni u januaru 2023 godine.

Srpski tehničari posetili su Kipar u aprilu 2021 godine kako bi pregledali ove helikoptere. 

Kao rezultat njihove inspekcije i pozitivne ocene stanja ovih helikoptera, Vlada Srbije je poslala pismo kojim potvrđuje svoju zainteresovanost za kupovinu svih 11 jurišno-desantnih helikoptera Mil Mi-35P.

Kompanija konstruktorskog biroa Antonov je transportnim avionom Antonov An-124-100 sa identifikacionim brojem UR-82008 je 19., 20. i 21. novembra 2023. izvršio tri leta od Pafosa na Kiparu do aerodroma u Batajnici isporučivši pri tom jedanaest bivših kiparskih jurišno-desantnih helikoptera Mi-35P.

Iako je na stajanci vojnog aerodroma “Pukovnik-pilot Milenko Pavlović” bilo prikazano šest helikoptera verzije Mi-35P za sigurno se zna da je samo jedan od njih u letnom stanju dok su ostali i dalje na remontu u kompaniji “Utva” u Pančevu i u remontnom zavodu “Moma Stanojlović” na batajničkom aerodromu.

Otuda i objašnjenje kako su se ovi helikopteri našli na stajanci batajničkog aerodroma, a da ih niko nije zapazio niti snimio u letu, sem četiri jurišno-desantna helikoptera Mi-35M koji su učestvovali i u letačkom delu prikaza “Zastava 2024”.

mi 35m u naoružanju vojske srbije
Mil Mi-35m u naoružanju vojske Srbije

Na jednom od prikazanih jurišno-desantnih hellikoptera Mi-35P je bila podvešena raketa tipa zemlja-vazduh domaće konstrukcije VRVZ 24 za koju se takođe ne zna da li je njen razvoj u toku i da li je testirana?

Jedino što se zna da je njen aerodinamički profil preuzet sa sovjetskih nevođenih raketnih zrna S-24.

Ostalo naoružanje prikazano na ovim helikopterima su bile protiv-oklopne rakete 9M120 Ataka i dva spregnuta topa GŠ-30K kalibra 30 mm.

Pred podvešenih protivoklopnih radio-komandno vođenih rakete 9M120 Ataka dometa do 6 km, su bili montirani na unutrašnjim podvesnim tačkama i saćasti lanseri nevođenih raketnih zrna S-8.

Helikopteri Mi-35P su opremljeni dnevnim osmatračko-nišanskim sistemom 9S475 ‘‘Raduga-Š‘‘.

Opremljeni su i sistemom za optoelektronsko ometanje L-166V-1AE ‘‘Lipa‘‘ koji inače nisu montirani na novim helikopterima Mi-35M, signalizatorom radarskog ozračenja L006M, raspršivačima izduvnih gasova motora i bacačima mamaca ASO-2V.

Ono što se takođe zna da se remont ovih helikoptera vrši uz pomoć stručnjaka iz Rusije uz korišćenje raspoloživih rezervnih delova.

To znači da helikopteri Mi-35P za sada neće biti modernizovani na nivo helikoptera Mi-35M koje već koristi srpsko Ratno Vazduhoplovstvo, već će se remontovati i biti vraćeni u operativno stanje.

mi 35

Sve u svemu helikopteri Mi-35P će svakako podići sposobnost Vojske Srbije u vertikalnom manevru i dejstvu po ciljevima na zemlji u vatrenoj podršci trupama na zemlji.

Jedino što će ona biti limitirana u misijama noću i u lošim vremenskim uslovima, jer helikopteri Mi-35P ne poseduju moderan sistem za upravljanje vatrom kao helikopteri Mi-35M.

6 KOMENTARA

  1. Ofarbani su kao četkom jedan mi 35p bio izložen na aero mitingu u Vrscu,to je mat prljava siva,deluju dosta oronulo ceo zadnji repni rotor sav od garaži ko da ugalj troši,ta prica sa ih kiprani nisu njakali je cista laz,imaju oni dosta časova naleta kako god treba to lepse i kvalitetnije srediti

  2. Ови ,,стручњаци” све знају. Шта је циљ оваквих текстова. Много је лажи у штампи. Видео би неко да су их довукли камионима или бициклима.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave