NaslovnaNovostiU ruskom regionu Kurska po prvi put oboren ukrajinski mlazni dron-raketa od...

U ruskom regionu Kurska po prvi put oboren ukrajinski mlazni dron-raketa od preko tri metra – „Paljanica“

Na teritoriji Kurske oblasti, u blizini sela Kolodnoje, ruska vojska je uspešno oborila veliki dron, za koji se pretpostavlja da je pripadao Oružanim snagama Ukrajine.

Nakon ispitivanja olupine koja je ostala nakon aktiviranja ruskog PVO sistema, a prema preliminarnim podacima, reč je o najnovijem ukrajinskom mlaznom dronu pod nazivom „Paljanica“.

Posebnost ovog drona je mlazni motor, koji ga značajno razlikuje od tradicionalnih modela sa elisnim sistemima. Prilikom pregleda ispostavilo se da je od drona malo ostalo, pošto je veći deo olupine teško izgoreo.

Uprkos tome, ruski stručnjaci su identifikovali ključne elemente koji ukazuju na to da uređaj pripada novom modelu ukrajinskih dronova.

Prema izveštajima, raketni dronima impresivne dimenzije – oko 3,5 metara dužine i 2,5 metara širine. Brzina leta dostiže 400-500 kilometara na sat, što ga čini prilično teškom metom za sisteme PVO.

Štaviše, domet leta Paljanice je od 400 do 700 kilometara, a bojeva glava može da sadrži do 100 kilograma eksploziva. Ovako moćna nosivost čini dron ozbiljnom pretnjom za infrastrukturu i vojna postrojenja u pograničnim regionima. Paljanica je inače ukrajinska pogača, nalik hlebu.

paljanica raketa dron
paljanica raketa dron

Da Ukrajina ima novo “misteriozno oružje” već korišćeno za gađanje Rusa, dron Paljanicu, već smo pisali. Oružane snage Ukrajine pohvalile su se da je novo oružje, hibrid drona i rakete već prošlo svoje prvo „vatreno krštenje“. Saopštenje je došlo od predsednika Ukrajine, Volodimira Zelenskog tokom govora povodom Dana nezavisnosti Ukrajine krajem avgusta meseca.

Najverovatnije, ovo oružje je razvijeno u uslovima tajnosti, dok klasifikacija proizvoda kao „dron raketa“ sugeriše da su konstruktori izabrali najbolji način da kombinuju efikasnost i relativno nisku cenu proizvoda u poređenju sa krstarećim raketama „na pravi način“, što bi trebalo da olakša njegovu masovnu proizvodnju u uslovima nedostatka budžetskih sredstava sa kojima se Ukrajina suočavala.

Pored Zelenskog, ukrajinski ministar strateške industrije Oleksandr Kamišin je u nedavnoj objavi na društvenim mrežama pomenuo ovo novo ukrajinsko oružje, te izjavio da je raketa-dron „Paljanica“ korišćena da pogodi rusku vojnu instalaciju koja se nalazi na ukrajinskoj teritoriji.

„Ovo je raketni dron jer njegove taktičke i tehničke karakteristike odgovaraju obema definicijama. Biće više raketnih bespilotnih letelica, kao što ima više jurišnih dronova velikog dometa, čije rezultate vidimo skoro svakodnevno.

„Raketni dron“ je sledeći korak u vojno-tehnološkom napretku Ukrajine. Radovao sam se trenutku kada ćemo moći da pokažemo njegovu efikasnost neprijatelju. Konačno je došao ovaj trenutak“, rekao je Kamišin u svojoj objavi.

Prve informacije o ukrajinskoj upotrebi modela „raketa-dronova“ pojavile su se krajem prošle godine. Tada smo pisali da je novi ukrajinski mlazni dron, nazvan UJ-25 Skyline, izgleda ušao u opremu ukrajinskih oružanih snaga. Tada je pronađena letelica koja zapanjujuće podseća na američki XQ-58 Valkyrie.

uj 25 skyline zakazao
uj 25 skyline zakazao

Vojni stručnjaci sa zapada su tada smatrali da je UJ-25 još jedan izum u sve većem ukrajinskom arsenalu bespilotnih vojnih sposobnosti, međutim, dron je pronađen u krovu kuće, te je evidentno bilo da je zakazao.

Prema specifikacijama, ako bi bio konfigurisan kao dron-kamikaza, UJ-25 bi mogao da gađa ciljeve udaljene stotinama kilometara, mnogo brže od njegovih verzija na pogon, a ruskim snagama bi bilo teže da ga presretnu.

Takođe ima atribute koji bi ga učinili idealnim mamcem za zbunjivanje, odvraćanje pažnje i provociranje neprijateljske vazdušne odbrane i pomoć u prikupljanju obaveštajnih podataka o njegovim sposobnostima.

4 KOMENTARA

  1. FAU 1 ILI FAU 2 ? GDE JE ,,VUČJA JAMA “? GDE JE NOVA ,,EVA BRAUN”? NEŠTO SE UTIŠALA GOSPOĐA ZELENSKI… NEMA VREMENA, ZAOKUPLJENA JE TROŠENJEM ONE MILIJARDE DOLARA ŠTO JE NAPROFITIRAO OD RATA NJEN GLUMAC !!!? E, UKRAJINCI, PRODANI STE !!!

    5
    1
    • Lako je uništavati skladišta po Rusiji, ima ih više od školi i bolnica zajedno, a bogami slažem se sa tvojom tezom, stvarno će biti veselo u Rusiji ove jeseni, oni prevareni i izdrogirani plaćenici što su ušli u Kursku oblast se ukopavaju i mole se za brzu smrt jer im više povratka nema, počela kiša, puteva šta je bilo više nema, kuda se može nazad sad je pod Rusima, stvarno idijotizam od komandovanja, Jozef Gebels se prevrće u grobu kakvu propagndu vrše njegovi naslednici.

      3
      1
    • Tri skladišta za Rusiju je kao 3 dimara tebi u džepu. 😉 Rusija može da izgubi bitku ali ratove ne gubi. To je aksiom !

      4
      1

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave