NaslovnaNovostiAmbasador Libana u Londonu upozorava: Ako nas Izrael napadne, gledaćemo scene 'apokalipse'

Ambasador Libana u Londonu upozorava: Ako nas Izrael napadne, gledaćemo scene ‘apokalipse’

Izraelska kopnena invazija na Liban mogla bi da izazove scene “apokalipse” i sveopšteg rata, upozorio je najviši diplomata zemlje, objašnjavajući da će se Izraelske odbrambene snage suočiti sa trupama koje su obučavali Britanci.

Prema pisanju britanskog Tajmsa, libanski ambasador u Londonu Rami Mortada rekao je da vojska te zemlje neće „sedeti skrštenih ruku“ ako Izrael pokrene kopnenu invaziju ili „izvede težak vazdušni napad“.

Podsećamo da su sinoć izraelske oružane snage saopštile da su izvršile novu seriju vazdušnih bombardovanja u južnom Libanu, ciljajući uglavnom na raketne sisteme Hezbolaha, za koje su rekli da su „spremni za upotrebu odmah (…) protiv izraelske teritorije“, ali i drugih sistema naoružanja, kao i „terorističke infrastrukture“.

Izraelske vazduhoplovne snage su „pogodile oko 100 lansera“ i „drugu terorističku infrastrukturu“, navodi se u saopštenju osoblja koje je obećalo da će nastaviti da „uništava infrastrukturu i sposobnosti“ šiitskog pokreta za „odbranu od Države Izrael“.

Pored toga, izraelska artiljerija je pogodila region Nakura u Libanu, a ministar odbrane Joav Galant je insistirao da će se operacije protiv Hezbolaha „nastaviti“.

Mortada je upozorio da je Hezbolah postao „užasna borbena sila“ i naglasio da bi rat na više frontova na Bliskom istoku mogao da radikalizuje čitavu novu generaciju u Evropi.

„Suočavamo se sa svim rizicima sveopšteg sukoba u regionu i to je ono što neumorno pokušavamo da izbegnemo… Nadajmo se da nećemo stići tamo jer je ovo scenario ‘Apokalipse’ za sve.

To će svakako biti pogubno za Liban, ali Liban neće biti jedini koji će biti povređen u ovom ratu. To nas je naučila nedavna istorija. Dakle, svi napori moraju biti usmereni na izbegavanje takvog ishoda“.

„Postoji mnogo opasnih aspekata na Bliskom istoku koji bi mogli da stignu do Evrope i šire“, nastavio je diplomata.

Nasralah: Odmazda za smrtonosne napade na komunikacione uređaje biće strašna

Juče uveče, Hasan Nasralah, lider libanskog pokreta koji se smatra bliskim Iranu, priznao je da je njegova frakcija pretrpela “neviđeni” udarac nakon talasa smrtonosnih eksplozija telekomunikacionih uređaja koje koriste, između ostalih, njegovi kadrovi i članovi, najavljujući da će biti “strašna” odmazda za ove napade velikih razmera, za koje njegov pokret krivi izraelske tajne službe.

Hamas je izrazio „zahvalnost“ na podršci.

Od juče ujutro, Hezbolah je preuzeo odgovornost za najmanje 17 napada na 14 izraelskih vojnih položaja.

Izraelska vojska saopštila je da su dva njena pripadnika “pala u borbi” na severu.

Podsetimo, u simultanim eksplozijama pejdžera koje su pripadnici Hezbolaha koristili u utorak, uglavnom u Bejrutu, južnom i istočnom Libanu, poginulo je najmanje 12 ljudi, a hiljade drugih povređeno, saopštilo je libansko ministarstvo zdravlja.

Dan kasnije, drugi talas eksplozija, ovog puta voki-tokija, ubio je najmanje 25 ljudi, čime je dvodnevni broj poginulih porastao na 37 mrtvih i 2.931 povređenih.

Avio-kompanije produžavaju obustavu letova

Sa ovom eksplozivnom pozadinom, američka avio-kompanija Delta Airlines saopštila je juče da do kraja godine produžava obustavu letova iz Njujorka za Tel Aviv. American Airlines je već najavio obustavu letova za Tel Aviv do kraja marta 2025. godine, United Airlines na neodređeno vreme.

Evropske avio-kompanije Lufthansa i Air France saopštile su u četvrtak da produžavaju obustavu letova za Tel Aviv i Bejrut.

Sa svoje strane, Katar Airways je odmah saopštio da je putnicima koji polaze iz Bejruta zabranjeno da nose pejdžere i radio aparate do daljnjeg.

Ne pominjući eksplozije u Libanu, izraelski ministar odbrane Joav Galant rekao je juče da se „težište” rata prenosi „na sever”.

Do sada su zvanično deklarisani ciljevi izraelskog rata bili potpuno uništenje Hamasa, koji je na vlasti u Pojasu Gaze od 2007. godine, i vraćanje svih talaca koji se još drže u palestinskoj enklavi.

„Mi ćemo istovremeno izvršavati svoje dužnosti“, rekao je gospodin Galant.

Prema bezbednosnom zvaničniku Hezbolaha, komunikacioni uređaji, i pejdžeri i voki-tokiji, bili su „unapred programirani“ da detoniraju.

Kao što smo i mi pretpostavili, preliminarna istraga libanskih vlasti pokazala je da su ove naprave bile napunjene eksplozivom pre nego što su ušle u zemlju, navodi se u pismu stalne delegacije Libana pri Savetu bezbednosti do kojeg je juče došla agencija Frans pres.

Šef libanske diplomatije Abdulah Bu Habib saopštio je da je uložio protest Savetu bezbednosti UN nakon izraelskog “sajber terorističkog napada koji predstavlja ratni zločin”.

Međunarodne reakcije

Turska je sa svoje strane optužila Izrael da pokušava da “proširi rat u Libanu”, dok su Vašington, London i UN izrazili zabrinutost i pozvali da se izbegne “eskalacija”.

Revolucionarna garda, elitno telo iranske vojske, obećala je „ogromnu odmazdu sa fronta otpora“, labav savez oružanih organizacija širom regiona neprijateljskih prema Izraelu i njegovim saveznicima, pre svega prema Sjedinjenim Državama.

Američki predsednik Džo Bajden veruje da se diplomatsko rešenje za sukob Izraela i Hezbolaha „može postići” i da je to „najbolja opcija”, rekla je juče akreditovanim novinarima u Beloj kući njegova portparolka Karin Žan Pjer.

Sa svoje strane, francuski predsednik Emanuel Makron se sinoć video-snimkom obratio svojim „prijateljima“ direktno građanima Libana kako bi naglasio da „postoji diplomatski način“ i da rat „nije neizbežan“.

4 KOMENTARA

  1. Najbolje Hezbolah,da se iseli iz Libana,drzi Liban za taoce.Da je pre to uradio,nebi bilo ni pejdzera,vazdusnih udara i sl.Liban ne moze da pregovara sa Izraelom,dok Hezbolah.Druga varijanta svi da idu do kraja,po ko pobedi.Sad izgleda sva sredstva dozvoljena.

  2. Niko da osudi ovaj varvarski teroristički akt? Pitam se kako bi reagovali da je Rusija potegla po nešto ovako primitivno gde deca gube živote?
    Gde je taj silni odbrambeni savez da reaguje kao što je reagovao ’99? Sramota, u kakvom licemerju ovaj svet živi.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave