NaslovnaNovostiPrvi put u istoriji: Ruska bespilotna 'matica' letelica lansira dronove kamikaze, uništavajući...

Prvi put u istoriji: Ruska bespilotna ‘matica’ letelica lansira dronove kamikaze, uništavajući ukrajinsku jedinicu

Prema najnovijim vestima iz ukrajinskog sukoba, navodi se da je Rusija po prvi put u istoriji koristila bespilotnu letelicu-nosač dronova da udari ukrajinske linije malim kamikaza FPV bespilotnim letelicama.

U suštini, bespilotna letelica je nosila manje bespilotne letelice u pozadinu Ukrajine, dramatično povećavajući njihov domet.

Konkretnije, 16. septembra ove godine ruski vojni bloger Jurij Podoljak je, pozivajući se na svedočenja u ukrajinskim oružanim snagama, izvestio o pomenutom incidentu, ukazujući da možda sukob u Ukrajini ulazi u novu fazu po pitanju taktičke upotrebe dronova.

Prema ukrajinskim izvorima, ruska vojska je udarila ukrajinsku jedinicu FPV dronovima lansiranim iz višekratne „matice“ bespilotne letelice. Udar se dogodio 40 kilometara iza linije fronta i zatekao je Ukrajince nespremne.

Ruska bespilotna letelica koja je nosila dronove kamikaze prvo je izvršila vizuelno izviđanje cilja, a zatim je lansirala male bespilotne letelice koje je nosila da bi završila svoju misiju napada.

Ovaj misteriozni „matični dron“ delovao je kao centar za komunikaciju, kontrolu i izviđanje dok su bespilotne letelice kamikaze udarale na ukrajinsku vojsku.

Takođe se navodi da je uspeo da efikasno prođe čak i na područjima delovanja ukrajinskih sistema za elektronsko ratovanje. Ovi sistemi obično bi trebali da ometaju ili blokiraju domet neprijateljskim sistemima.

Izvor je rekao da su „Rusi gađali našu jedinicu FPV bespilotnim letelicama, koje je dopremila matična bespilotna letelica za višekratnu upotrebu na udaljenosti od 40 kilometara od linije fronta.

Matični dron je izvršio vizuelno izviđanje i usmerio napad. Takođe je služio kao centar za kontrolu vazduha. Pošto su bili blizu FPV dronova koje je nosio, na njih nisu uticali ukrajinski sistemi za elektronsko ratovanje na zemlji“.

Kao rezultat toga, gore navedeni incident je prva zabeležena upotreba ruskog drona za raspoređivanje FPV dronova u ofanzivnoj misiji dugog dometa.

Neki ruski mediji potvrdili su glasine, rekavši da je bespilotni matični dron preuzeo različite uloge tokom misije. Pored isporuke dronova do njihovog odredišta, dotična bespilotna letelica je takođe delovala kao špijunsko sredstvo, kao što smo već pomenuli.

Iz operacije zaključujemo da upotreba ovakvih matičnih dronova za isporuku malih FPV dronova dramatično povećava efikasnost, jer ih štiti od neprijateljskih sistema za elektronsko ratovanje i povećava njihov operativni domet udara.

Nije poznato da je neko ranije u sukobima širom sveta upotrebio ovakvo rešenje, iako su neke zemlje prezentovale već ove ideje.

1 KOMENTAR

  1. Morate promeniti naslov, slogan “prvi put u istoriji” sme da koristi samo naš samokrunisani gospodar patnje.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave