NaslovnaNovostiUkrajina očekuje još jednu seriju danskih F-16 dok Kijev i dalje traži...

Ukrajina očekuje još jednu seriju danskih F-16 dok Kijev i dalje traži NATO pilote za upravljanje ovim lovcima

Danska vlada je obećala da će prebaciti još jednu seriju lovačkih aviona F-16 u Ukrajinu kasnije ove godine, javila je danska radio stanica DR 15. septembra, pozivajući se na danskog ministra odbrane Troelsa Lunda Poulsena.

„Danska će isporučiti dodatne F-16 u drugoj polovini 2024. godine“, rekao je Poulsen u komentaru novinskoj agenciji Ricau nakon posete Kijevu.

Usled straha od bezbednosti ovih letelica, danski ministar nije naznačio broj aviona koji će biti prebačeni, niti tačno vreme, već je samo naveo datume isporuke.

„Danska će isporučiti dodatne borbene avione F-16 u drugoj polovini 2024. godine“, je sve što je ovaj ministar rekao.

S obzirom na spremnost saveznika Ukrajine za transfer lovaca, može se zaključiti da bi zajedno sa novom letelicom u Kijev trebalo da stignu i obučeni ukrajinski piloti i tehničari.

Danska je ponudila prvu seriju aviona u avgustu ove godine, sa šest meseci zakašnjenja od prvobitno obećanog. Danska vlada se obavezala da će poslati 19 ovih aviona iz svojih zaliha.

Danski ministar odbrane Troels Lund Poulsen rekao je u junu mesecu na zajedničkoj konferenciji za novinare sa svojim norveškim kolegom Bjornom Arildom Gramom da Ukrajinci više neće moći da nastave obuku na lovcima F-16 u Danskoj nakon 2024. godine.

rdaf f 16 u formaciji
rdaf f 16 u formaciji

U međuvremenu, Holandija je počela da prenosi rezervne delove i opremu za održavanje i popravku ukrajinskih F-16. Ovo je 6. septembra saopštio holandski ministar odbrane Ruben Brekelmans.

„F-16 treba podršku i rezervne delove za održavanje. Bez ovoga ne mogu da lete. Holandija donira opremu vrednu 80 miliona evra. Pored velikog broja rezervnih delova, tu su i generatori, mala vozila, itd.”, naveo je on.

Prvi od obećanih 24 holandska borbena aviona trebalo bi da stigne u Ukrajinu do kraja 2024. godine.

Ukrajina je dobila svoje prve avione američke proizvodnje krajem jula, godinu dana nakon što su Danska, Holandija i drugi strani partneri pokrenuli „koaliciju borbenih aviona“ za Kijev.

Danska premijerka Mette Frederiksen potvrdila je 31. avgusta da ova serija F-16 uključuje avione iz Danske, dok su raniji izveštaji sugerisali da se prva serija sastojala od holandskih aviona.

Kopenhagen je obećao da će Ukrajini isporučiti ukupno 19 aviona, ali nije otkrio koliko je već isporučeno. Poulsen takođe nije precizirao veličinu druge serije „zbog operativne bezbednosti“.

Kijev tvrdi da je rasporedio F-16 kako bi se suprotstavio masovnim ruskim vazdušnim napadima. Najmanje jedan F-16 je već stradao zajedno sa pilotom, što je predstavljalo prvi gubitak ukrajinskog F-16. Nakon pokušaja da sakriju gubitak pa potom i laganja, ukrajinsko zapadni izvori su nakon skoro nedelju dana ipak priznali gubitak, navodeći različite razloge usled kojih je prvi F-16 uništen.

Holandija je takođe obećala Ukrajini 24 F-16, Norveškoj šest, a Belgiji 30. Predsednik Volodimir Zelenski je rekao da je zemlji potrebno najmanje 128 F-16 da bi se uspešno suprotstavila ruskim vazduhoplovnim snagama.

f 16
f 16

U međuvremenu, Ukrajina nastavlja da obučava nove pilote u inostranstvu, pripremajući se za dalje raspoređivanje novih eskadrila. Konkretno, ovog meseca je grupa pilota ukrajinskog vazduhoplovstva počela obuku na F-16 u Rumuniji.

Istovremeno, Ukrajina traži penzionisane strane pilote iz zemalja NATO-a za upravljanje prebačenim F-16 dok ukrajinski piloti ne završe obuku.

4 KOMENTARA

    • Tačno , vreme radi za Heroje Ukrajine , šta duže traje ” 3-dnevna specijalana vojna operacia” ruske agresije na UKrajinu , koja traje već 1000 dana , to postaje Ukrainska Vojska sve uspešnija !

      1
      1

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave