NaslovnaNovostiRuski ultimatum: Ako Ukrajini bude dato zeleno svetlo za velike udare, onda...

Ruski ultimatum: Ako Ukrajini bude dato zeleno svetlo za velike udare, onda je ceo NATO na nišanu

Putin je istakao da će Moskva donositi odluke na osnovu pretnji sa kojima će se Rusija suočiti.

Ruski ambasador u UN Vasilij Nebenzja rekao je juče Savetu bezbednosti UN da će zemlje NATO-a „direktno ući u rat sa Rusijom“, ako zapadne zemlje dozvole Ukrajini da izvrši dugotrajne udare na Rusiju.

„Činjenice su da će NATO biti direktan deo neprijateljstava protiv nuklearne sile, mislim da to ne treba zaboraviti i razmišljati o posledicama“, rekao je Nebenzja za 15-člani SB UN.

Ruski predsednik Vladimir Putin juče je upozorio da ako Ukrajini bude dozvoljeno da udari vojne ciljeve duboko unutar ruske teritorije koristeći oružje koje isporučuje Zapad, to će značiti da su „zemlje NATO-a u ratu sa Rusijom“. Čak je naglasio da će tako nešto „promeniti samu prirodu sukoba”.

Ono na najzvaničniji način jasno stavlja do znanja da ako Ukrajini bude dato zeleno svetlo da udari duboko u rusku teritoriju oružjem dugog dometa zapadne proizvodnje, onda će svi, čak i zemlje NATO-a u Evropi, biti na meti.

Mogućnost o kojoj se mnogo raspravljalo da bi Ukrajini bilo dozvoljeno da koristi zapadno oružje za udare duboko u rusku teritoriju, ako to postane stvarnost, pokrenulo bi eskalaciju koja bi mogla da se završi odmazdom protiv evropskih zemalja NATO-a, rekao je Sergej Karaganov, predsednik emeritus spoljnih poslova i Političkiog saveta (SVOP) Rusije, savetnik i bliski saradnik Putina.

„Pre ili kasnije, to će prirodno rezultirati udarima na teritorije evropskih zemalja NATO-a“, rekao je Karaganov za TASS na marginama Sjangšan foruma u ​​Pekingu.

Čak i konvencionalni nuklearni udari

„Imamo čitav niz koraka na skali eskalacije. To može ići čak i do taktičkih nuklearnih udara, ali se nadam da se to neće dogoditi“, rekao je on.

Ranije je britanski Dejli Telegraf objavio da bi britanski premijer Kir Starmer i američki predsednik Džo Bajden tokom sastanka u Vašingtonu mogli da neformalno daju Ukrajini dozvolu da koristi britanske rakete dugog dometa Storm Shadov.

Međutim, ubrzo nakon toga, koordinator američkog Saveta za nacionalnu bezbednost Džon Kirbi izjavio je da „nema promene u našem stavu o obezbeđivanju mogućnosti za udare dugog dometa za upotrebu unutar Rusije“.

Takođe je dodao da Vašington ozbiljno shvata reči ruskog predsednika.

Gardijan je 11. septembra preneo da Starmer nije nameravao da javno govori o davanju takve dozvole Ukrajini nakon sastanka sa Džoom Bajdenom.

Prema Dejli Telegrafu, ako strane dozvole Ukrajini da lansira rakete dugog dometa duboko u rusku teritoriju, verovatno će to saopštiti na Generalnoj skupštini UN krajem septembra.

Putin je naglasio da Ukrajina nije u stanju da udari duboko u rusku teritoriju bez pomoći Zapada jer su joj za to potrebni obaveštajni podaci satelita i vazdušnih misija.

Ruski lider je napomenuo da zemlje NATO-a sada ne razgovaraju samo o mogućoj upotrebi zapadnog oružja dugog dometa od strane Kijeva. Oni u suštini odlučuju da li će se direktno uključiti u ukrajinski sukob ili ne.

Putin je istakao da će Moskva donositi odluke na osnovu pretnji sa kojima će se Rusija suočiti.

Na koje zemlje će se usredsrediti ruski udari?

Putin je govorio o „odgovarajućim rešenjima“ ako Zapad donese takvu odluku? Ali koja su to odgovarajuća rešenja o kojima je govorio ruski predsednik.

„Reč je o napadima na teritorije NATO zemalja i SAD, na njihovu vojnu infrastrukturu i udarima na površinsku i podmorsku flotu SAD, Velike Britanije i drugih zemalja NATO.

Tursku verovatno nećemo dirati. A ako počnu da guraju rat na Istok, onda će doći i na Zapad.

Pre svega za SAD i one koji pomažu – Veliku Britaniju, Francusku. Možda je to i Holandija“, naglašava za Pravdu Aleksandar Perendžijev, vojni ekspert i član upravnog odbora organizacije „Oficiri Rusije“.

3 KOMENTARA

  1. Ma kakvi ruski udari , kakvi bakrači , vidimo u osvajačkom ratu protiv Ukrajine kako je bedna ta ruska vojska ! Ako ih Armija NATO stvarno dohvati , za 2 sedmice će da se vode bitke pred Moskvom !

  2. Imao sam prilike da pročitam nekoliko knjiga na temu potencijalnog nuklearnog sukoba, između ostalog “Sudbina Zemlje”, “Rat 2080”, “Nuklearne strategije supersila”. Iako pomalo zastarele, s obzirom da su pisane u vreme Hladnog rata (naravno, naglasak je bio na strateškom odmeravanju snaga između bivšeg SSSR-a i SAD), u jednoj stvari su itekako aktuelne: eskalacija sukoba podrazumeva postepeno doziranje neprijateljstava, sve do onog odsudnog, poslednjeg koraka, koji podrazumeva potpunu nuklearnu razmenu (full nuclear exchange), korišćenjem strateškog nuklearnog naoružanja. Razloga je puno (između ostalog, i da bi se javnost pripremila na tako nešto), a jedan od autora pominje čak 40 međukoraka eskalacije! Do sada je svet samo jednom bio u neposrednoj opasnosti od izbijanja nuklearnog rata (kubanska raketna kriza, oktobar 1962.), a kriza je bila toliko intenzivna da su sudionici, figurativno rečeno, odškrinuli vrata pakla i kao da ih je liznuo plamen, pa su ih brže-bolje zatvorili…U svakom slučaju, uplašili su se sasvim dovoljno da se povuku, ustuknuli su i jedni i drugi, razum je prevladao i, kako je Kenedi rekao: “Ne treba mnogo da likujemo, ovo je isto tako njihova kao i naša pobeda.” (moja topla preporuka da svi pogledaju film “13 dana”, ako već nisu).
    Šta se dešava danas? Henri Kisindžer, doajen američke diplomatije, jednom prilikom je rekao: “U odmeravanju snaga između nuklearnih sila, jedan blef, protumačen kao ozbiljna pretnja, je mnogo korisniji nego ozbiljna pretnja, pogrešno protumačena kao blef.” Da li je Putin blefirao? Ne znam, ali ako me pitate za lično mišljenje-ne verujem. Hteo je da upozori, sasvim u skladu sa postepenom eskalacijom, da postoji mnogo načina da Rusija uzvrati, čak i bez da teritorija NATO zemalja bude direktno napadnuta-npr. meta mogu da budu brodovi američke mornarice angažovani na Bliskom istoku, Iran ili jemenski Huti mogu da dobiju ruske raketne sisteme, kojima bi mogli strahovito da zagorčaju život Izraelu, ugrožavajući američke interese u tom delu sveta itd. Tek onda bismo, eventualno, mogli da govorimo o potencijalnoj upotrebi taktičkog nuklearnog naoružanja da bi se gađale baze u Rumuniji ili Poljskoj.
    Mislim da je Zapad toga svestan. Figurativno rečeno, gledali su se sa Putinom oči u oči i moj je utisak da su prvi trepnuli…Svet može da odahne, bar za sada.

  3. Doziraće Zapad te napade, biće tih raketa ali ne u tom broju da izazovu veliki rat u EU tj.NAZI paktu jer oni za to nisu spremni, treba im 4 godine da naštancaju oružja, ali do tada će eskalirati postepeno da se rat ne ugasi tj.Ukr.ne kapitulira, a to znači da će paziti šta i gde će raketirati kako bi Rusija vratila isto konv.raketama po Rumuniji ili baltičkim pekinezerima. Oni će time pokušati tim udarima da utiču na rusku brzinu zauzimanja Ukr.jer se plaše naglog pada morala ukro vojske, tek sledeći korak je čisti ulazak poljske i rumunije u rat, kada vide da ni te rakete ne usporavaju propast ukro.vojske.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave