NaslovnaNovostiPortugal isporučio Kijevu helikoptere Ka-32A11BC koje je prethodno kupio od Rusije

Portugal isporučio Kijevu helikoptere Ka-32A11BC koje je prethodno kupio od Rusije

U oktobru 2022. godine, portugalsko Ministarstvo nacionalne odbrane saopštilo je da će pokloniti Ukrajini šest višenamenskih helikoptera Ka-32A11BC (za gašenje požara i transport i spasavanje) ruske proizvodnje, od kojih je jedan van upotrebe zbog nesreće još 2012. godine.

Odmah nakon saopštenja portugalskog Ministarstva spoljnih poslova, rusko Ministarstvo spoljnih poslova je uputilo zahtev Lisabonu da se uzdrži od prebacivanja pomenutih helikoptera u Kijev.

Portugalski mediji su 7. septembra 2024. godine signalizirali, pozivajući se na vojno resor svoje zemlje, da je dan ranije „poslednji kamion sa „Kamovskim materijalima za Ukrajinu” napustio Ponte de Sor (tehnički centar za servisiranje ovih helikoptera ) „nakon dugog perioda neizvesnosti i pregovora“. Kao dokaz, objavljene su fotografije koje je obezbedilo portugalsko Ministarstvo prosvete i nauke.

Na fotografijama se vide pripreme za isporuku pomenutih helikoptera Portugala u Ukrajinu. Ovi helikopteri su proizvedene u Rusiji 1997. godine. Portugalija ih je kupila 2006. za 348 miliona evra, a potom su penzionisani 2018. godine. Prema informacijama, oni su u lošem tehničkom stanju, ali Kijev zna za to i spreman je da ih dovede u ispravno stanje za rad.

Ukratko o Ka-32

Kamov Ka-32, izveden iz Kamov Ka-27 (helikopter za borbu protiv podmornica), prvi put je poleteo 1973. godine, a zvanično je uveden 1985. godine. Dizajniran je da ispuni zahtevne operativne potrebe sovjetske mornarice, ali je tokom vremena postao višenamenski civilni helikopter koji se koristi širom sveta u gašenju požara, spasilačkim misijama, transportu i šumarstvu.

Kamov Ka-32 je višenamenski helikopter, razvijen od strane Kamov dizajn biroa, poznat po svom koaksijalnom rotorskom sistemu. Ka-32 je posebno prepoznatljiv po svojim robusnim sposobnostima u različitim civilnim i vojnim operacijama.

Kao što smo rekli, Ka-32 ima karakterističan Kamov koaksijalni rotorski sistem, što znači da poseduje dva rotora koja se rotiraju u suprotnim pravcima, eliminišući potrebu za repnim rotorom. Ovaj dizajn nudi nekoliko prednosti:

  • Poboljšana stabilnost, posebno u lebdećem i preciznom letu.
  • Kompaktnost, što ga čini idealnim za operacije u skučenim prostorima poput planinskih područja, šuma ili urbanih sredina.
  • Povećan kapacitet podizanja u poređenju sa konvencionalnim helikopterima sa jednim rotorom.

Helikopter pokreću dva Klimov TV3-117 turboosovinska motora, koja mu obezbeđuju dovoljno snage za nošenje teških tereta i efikasan rad u različitim vremenskim uslovima. Njegova maksimalna poletna masa iznosi 11.000 kg, a može nositi spoljne terete do 5.000 kg.

Ka-32 može da radi u ekstremnim vremenskim uslovima (od arktičke hladnoće do tropske vreline) i na velikim visinama, što ga čini svestranim helikopterom za operacije u teškim okruženjima.

Postoji nekoliko varijanti Ka-32, prilagođenih specifičnim ulogama:

  • Ka-32A: Glavna civilna varijanta, opremljena za transport, prevoz tereta i spasilačke operacije.
  • Ka-32A11BC: Ova varijanta je naširoko korišćena za gašenje požara, spasilačke operacije i šumarstvo. Sertifikovana je u mnogim zemljama, uključujući SAD, Kanadu i Evropu.
  • Ka-32T: Transportna varijanta koja se koristi za teretne misije, kako unutrašnje, tako i spoljašnje.

Iako je prvobitno razvijen u Sovjetskom Savezu, Ka-32 je našao korisnike širom sveta. Naširoko se koristi u zemljama poput Rusije, Kanade, Južne Koreje, Švajcarske i Španije za zadatke poput gašenja požara i transporta tereta u teškim terenima.

Kao mane koje su prijavili korisnici, tu su visoki troškovi rada i održavanja, ograničena brzina u poređenju sa novijim modelima helikoptera kao i specijalizovana obuka za pilote zbog jedinstvenog dizajna.

Ка 32А11ВС
Ка 32А11ВС

Od gašenja požara do šumarstva i transporta, njegov robusni dizajn ga je učinio pouzdanim radnim sredstvom u raznim industrijama. Uprkos određenim ograničenjima, Ka-32 ostaje dragocen alat za operatore kojima je potreban helikopter sposoban za rad u izazovnim sredinama i sa velikim nosivim kapacitetima.

Ovaj helikopter predstavlja kombinaciju izdržljive konstrukcije i operativne fleksibilnosti, čineći ga jedinstvenim sredstvom u globalnom vazduhoplovstvu.

3 KOMENTARA

    • Nije problem da ga naoružaju i pošalju u boj i sigurno naudiće tamo nešto,problem je koliko dugo kao takav će da opstane na bojnom polju

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave