NaslovnaNovostiZelenski smenio komandanta ukrajinskog vazduhoplovstva nakon gubitka prvog lovca F-16

Zelenski smenio komandanta ukrajinskog vazduhoplovstva nakon gubitka prvog lovca F-16

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski razrešio je Mikolu Oleščjuka sa mesta komandanta Vazduhoplovstva. Odgovarajući dekret, br. 600/2024, objavljen je na sajtu predsednika u petak, 30. avgusta, prenose ukrajinski mediji.

„Mikola Nikolajovič Oleščik je oslobođen dužnosti komandanta Vazduhoplovstva Oružanih snaga Ukrajine“, navodi se u tekstu dokumenta.

General-potpukovnik Anatolij Krivonožko, koji je služio kao načelnik Komandnog centra Vazduhoplovstva, imenovan je za vršioca dužnosti komandanta Vazduhoplovstva.

U večernjem obraćanju naciji, Zelenski je prokomentarisao svoj potez da svrgne Oleščjuka. Šef države je rekao da je zahvalan svim vojnim pilotima, inženjerima, borcima mobilnih vatrogasnih grupa i jedinicama PVO.

aleksej mes pilot ukrajinskog f 16
aleksij mes pilot ukrajinskog f 16

„Svi oni koji se zaista bore za Ukrajinu – za rezultat. A to je neophodno i na nivou komande – treba da se ojačamo. I štitimo ljude. Vodite računa o ljudstvu. „Pobrinite se za sve naše vojnike“, rekao je on.

Mikola Olesciuk još nije komentarisao informacije. Na ovoj funkciji je bio od avgusta 2021. godine.

Olesciuk je otpušten nakon što je 29. avgusta Generalštab Oružanih snaga potvrdio gubitak lovačkog aviona F-16.

Ranije u petak, u objavi na društvenim mrežama, Oleščjuk je napisao da predstavnici vazduhoplovstva ne kriju nedavni pad borbenog aviona F-16 kojim je pilotirao Aleksij Mes, dodajući da je istraga u toku, iako je pilot stradao još 26. avgusta.

Zapadni avioni su navodno korišćeni za odbijanje masovnog ruskog raketnog i dronovog napada 26. avgusta, koji je postao najveći od početka rata po broju vazdušnih ciljeva, kako je tvrdio Zelenski.

“Ne dirajte Patriot, Amerikanci su nam saveznici”

Si-En-En je, pozivajući se na svoj vojni izvor, izvestio da je ukrajinski pilot poginuo u padu F-16 bio potpukovnik Aleksij Mes (30) sa pozivnim znakom Moonfish.

Kasnije je Vazduhoplovstvo Oružanih snaga Ukrajine potvrdilo smrt pilota. Aleksej Mes je prema predanju Kijeva uništio čak “tri krstareće rakete i jednu bespilotnu letelicu dok je odbijao masovni ruski napad”.

Ukrajinska parlamentarka Marijana Bezugla, pozivajući se na njene informacije, tvrdila da je F-16 oboren dejstvo PVO sistema Patriot zbog nedostatka koordinacije među jedinicama. Trenutno ova informacija nema potvrdu sa ukrajinske strane, a ne prija nikako ni Pentagonu.

patriot i f 16
patriot i f 16

Prema Oleščjuku, informacije o ovakvim incidentima “ne mogu se lako objaviti u javnom prostoru i detaljnije za masovne medije, jer je Ukrajina trenutno u ratu”. Takođe je zahtevao da “narodna poslanica Marijana Bezuhla ne diskredituje američke proizvođače oružja, jer su SAD glavni saveznik Ukrajine”.

Jurij Ignat, bivši načelnik Vazduhoplovstva Oružanih snaga Ukrajine, koji je idalje na platnom spisku u Vazduhoplovnim snagama, pozvao je Državni istražni biro i Službu bezbednosti Ukrajine (SBU) da istraže postupke Bezugle nakon njene izjave o smrti Moonfish-a.

Rusi otkrili lokaciju F-16 na osnovu PR videa ukrajinskog vazduhoplovstva

Bez obzira da li je poginuo usled prijateljske ili ruske vatre, zapadni i ukrajinski izvori složno naglašavaju da je Mes nastradao u nastojanju da odbije žestok ruski napad na aerodrom i vazduhoplovnu bazu.

U moru nagađanja kako je došlo do obaranja F-16, pojavila se i zanimljiva teorija kako su Rusi uspeli da otkriju lokaciju F-16 pristiglih sa Zapada.

Naime, Mes je bio jedan od glavnih saradnika i saborac legendarnog ukrajinskog pilota Andrija Borisoviča Piljčšikova sa kodnim imenom Juice.

pokojni juice i moonfish
pokojni juice i moonfish

Zahvaljujući dobrom znanju engleskog i pilotskim veštinama, Juice je bio jedan od glavnih zagovornika da SAD Kijevu moraju po svaku cenu isporučiti F-16. Uspeo je da animira svetske medije, pogotovo nakon što je sa Mesom boravio u Vašingtonu i ubedio tamošnju administraciju da Ukrajincima ipak odobri isporuku F-16.

Pilot “Juice” nije dočekao prelet američkih lovaca u domovinu: poginuo je 25. avgusta 2023 godine u aparatu Aero L-39 Albatros.

Izabrani od strane zapadnih propagandnih stručnjaka, piloti Juice i Moonfish su bili nosioci brojnih populističkih kapanja. U svakoj od njih, osnovna poruka se svodila na poziv da se Ukrajini dostave borbeni avioni zapadne proizvodnje, koji su, prema njihovim izjavama superiorniji od sovjetskih.

Kao i Juice, Moonfish je u osnovi bio pilot MiG-29, te je pažnju privlačio poredeći američke F-16 sa sovjetskim lovicma.

Ruska verzija o radu njihovih obaveštajnih službi počinje od sahrane Piljščikova

Navodno, Đusova majka, Lilija, na sahrani je zamolila sada već smenjenog komandanta Vazduhoplovstva Oružanih snaga Ukrajine, Nikolaja Oleščuka, da joj, u znak počasti sinu, dozvoli da sedne u kabinu prvog F-16 koji stigne u Ukrajinu. Oleščuk je tada čvrsto obećao da će joj ispuniti želju. 

Zaista, 25. avgusta, na dan godišnjice smrti Andrija Pilščikova, Nikolaj Oleščuk je Đusovoj majci dao priliku da sedne u pilotsku kabinu lovca F-16.

Oleščuk je na društvenim mrežama objavio i svoj govor koji je održao na ceremoniji: Na oproštajnoj ceremoniji sa Đusom, obećao sam majci, Liliji Aleksandrovnoj, da bar sedne u pilotsku kabinu F-16, u avion kojim je Andrij sanjao da leti. I održao sam reč. 

video f 16 u ukrajini otkriva lokaciju
video f 16 u ukrajini otkriva lokaciju

No, general ne samo da je održao reč već su u medijima i na društvenim mrežama postavljene fotografije i video zapisi ovog događaja.

To je, navodno, ruskim obavešajnim službama pomoglo da identifikuju aerodrom i sutradan po njemu izvrše snažan udar, koji je koštao glave i Moonfisha.

2 KOMENTARA

  1. Ukrajinci zaglavili u Kurskoj oblasti, plavi ratnici napreduju na ukrajinskom frontu, srušen prvi F16 – loši dani za ukrajinske naciste. A lošiji dani tek долазе…

    • To su ti neki “uspesi” ukrajinaca ojačanih zapadnim “superiornim” oružjima i zapadnim vojnim stratezima 😂😂😂

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave