NaslovnaNovostiNajbolji ruski tenk ima novi sistem zaštite: Rusi se klade na T-90M...

Najbolji ruski tenk ima novi sistem zaštite: Rusi se klade na T-90M Proriv, dok se čini da je T-14 Armata gurnuta po strani

Ministarstvo odbrane Ruske Federacije već je naručilo prvu seriju tenkova T-90M Proriv koji će imati novi kompleks aktivne zaštite Arena-M.

Sistem aktivne zaštite Arena-M je početkom ove godine bio u završnoj fazi kvalifikacionih testova. Arena-M je dizajnirana za zaštitu od protivtenkovskog oružja i kamikaza dronova. Rusi su takođe uzeli u obzir pouke ukrajinskog sukoba.

Narudžbu serije T-90M Proriv sa novim sistemom zaštite Arena-M potvrdio je načelnik Glavne uprave za naoružanje ruskih snaga Anatoli Guljajev na vojnoj izložbi Armata 2024.

Ugovor je potpisan, ali nije otkriven broj tenkova koji će biti deo ove serije T-90 integrisanih sa Arenom-M.

Kompleks Arena-M je dizajniran da presreće rakete i drugu protivtenkovsku municiju, uništavajući njihovu municiju presretača. Inovacija predstavlja mogućnost da Arena-M presreće i dronove kamikaze.

Slike ruskih tenkova opremljenih improvizovanim strukturama nalik kavezima za zaštitu od dronova postale su viralne u prvoj godini eskalacije ukrajinskog sukoba.

Rusi se klade na T-90M Proriv, dok T-14 Armata izgleda osuđen na čekanje. Najnoviji ruski tenk T-14 Armata bio je malo prisutan na frontu u Ukrajini.

Pored tenkova iz sovjetske ere, T-90M Proriv je bio i još uvek se intenzivno koristi u ruskim operacijama u Ukrajini.

Sam tenk T-90M je drastično poboljšana verzija tenka T-90/A, koji ima dodatnu zaštitu, nove sisteme upravljanja i unapređen motor i menjač. Tenkovi T-90M su unapređeni na osnovu tenkova T-90 i T-90A koji su bili u službi ruske vojske od 1990-ih.

S druge strane, vredi napomenuti da T-14 Armata, najnoviji u ruskom arsenalu, nije učestvovao značajno u ratu. Mali broj tenkova i navodni problemi u proizvodnji, učinili su da količina proizvedenih tenkova T-14 nije dostigla očekivan nivo.

Debi T-14 Armata u Ukrajini napravljen je u februaru 2023. godine, a ispratili smo uz pomoć video snimka postavljenog na internetu, u kojem je tenk predstavljen kako puca u zoni. specijalnih vojnih operacija.

U julu 2023. godine ruska novinska agencija Tass javila je da je „nekoliko“ tenkova T-14 poslato u Ukrajinu, u okviru jedinica podređenih Južnom vojnom regionu, radi testiranja u realnim borbenim uslovima.

Međutim, čini se da su se odlučili da se drže dokazanog T-90. U avgustu 2023. godine, saznalo se da ruski najnovji tenk T-14 Armata ide na reviziju nakon borbene upotrebe u Ukrajini.

Sa kupolom sa daljinskim upravljanjem i naoružan topom kalibra 125 mm, T-14 Armata ima posadu od tri člana, smeštenu u višeslojnoj oklopnoj kapsuli, odvojeno od municije. Tenk ima brojne senzore, radare i kamere visoke rezolucije i opremljen je sistemom aktivne zaštite Afganit.

Ruski glavni borbeni tenk T-14 može biti naoružan protivtenkovskim projektilima Sokol i, kao sekundarno naoružanje, mitraljezom 12,7 mm i topom 30 mm. Sa strane motora, opremljen je motorom od 1.500 konjskih snaga.

T-90M ukratko

T-90M je proizvod Uralskog biroa za projektovanje transportnih mašina, koji je deo korporacije Uralvagonzavod, koja pak potpada pod državnu korporaciju Rostec. Ova najnovija iteracija predstavlja najnapredniju verziju u porodici T-90, skrojen za savremene borbene uslove.

Značajne karakteristike uključuju sveobuhvatnu zaštitu, sofisticirani automatizovani sistem za kontrolu vatre i mere koje imaju za cilj povećanje preživljavanja tenka.

rusi predstavili modernizovani tenk t 90m sa novom odbranom od malih dronova
rusi predstavili modernizovani tenk t 90m sa novom odbranom od malih dronova

T-90M se može pohvaliti značajnim poboljšanjem borbene efikasnosti u poređenju sa svojim prethodnikom, T-90. Međutim, on i dalje zadržava nedostatak dizajna koji je prisutan u mnogim ruskim tenkovima – postavljanje municije za glavni top direktno ispod kupole. 

U slučaju da neprijatelj pogodi ranjivo područje, kao što je gornji deo tenka sa tanjim oklopom, prsten municije bi potencijalno mogao da detonira, izazivajući katastrofalnu lančanu reakciju koja ugrožava posadu i odvaja kupolu od tela tenka.

Početna serija serijskih tenkova T-90M ušla je u službu ruskih snaga u proleće 2020. Sam T-90 predstavlja evoluciju tenka T-72 iz doba hladnog rata, demonstrirajući posvećenost Rusije modernizaciji svojih oklopnih ratnih sposobnosti.

T-90 dodaje novi paket laminiranog oklopa, eksplozivni reaktivni oklop i paket elektronskih protivmera. Zadržava standardni top od 125 mm.

Unapređena verzija T-90

Prema rečima dizajnera Uralvagonzavoda, tenk T-90M Proriv je dobio snažniji motor. Standardnu konfiguraciju T-90 pokreće 12-cilindarski V-92S2 koji obezbeđuje 1.000 konjskih snaga, dok nova verzija tenka dobija 130 konjskih snaga više zahvaljujući novom motoru V-92S2F sa 12 cilindara.

Osnovno naoružanje se zapravo nije promenilo. Obe modifikacije tenka koriste glatku cev od 125 mm 2A46M, ali T-90M je model 2A46M-5. 2A46M-5 obezbeđuje upotrebu nove municije velike snage, kao i vođenu raketu koja vam omogućava da uništite neprijateljske tenkove na udaljenosti do pet kilometara. Sekundarno naoružanje se sastoji od teškog mitraljeza Kord kalibra 12,7 mm i PKMT 7,62 mm u oba tenka.

Jedna od glavnih nadogradnji koju je dobio T-90M je sposobnost tenka da ima autonomne funkcije, tj. razmena podataka u realnom vremenu. Tenk ima poboljšane optičke nišane: novi nišan PNM Sosna-U, četiri video kamere koje obezbeđuju pokrivenost od 360 stepeni, nove dnevne i noćne optičke nišane, uključujući termalnu kameru koja detektuje neprijateljske ciljeve na 3.300 metara.

t 90m u najnovijoj verziji
t 90m u najnovijoj verziji

Konačno, T-90M ima integrisanu rusku svemirsku navigaciju GLONASS, kao i inercijalne navigacione sisteme [INS]. Oklop je značajno poboljšan upotrebom Relikt eksplozivnog reaktivnog oklopa [ERA] koji pokriva veći deo tenka. 

Sve u svemu, u pitanju je prilično zastrašujući tenk – značajno poboljšanje u odnosu na prethodne ruske tenkove.

12 KOMENTARA

  1. Rusi i napredna tehnologija 😂. Ono sto oni imaju je sve made in SSSR. Kartonskih maketa svega i svacega imaju vise od Zelenskog.

  2. Doce do Berlina i Zagreba a ne mogu do Slavjanska ima tri godine ima bit da nisu ni Rusi ono sta su bili Instagram i tik tok zaglupljivanja učinilo svoje jace oružje neg 10 divizija

  3. Rusko oružje je tehnološki zaostalo i djubre u poredjenju sa modernim zapadnim oružjem ! Nemaju Rusi potrebnu visokotehnološku elektroniku niti u svojim novim avionima niti u borbenim vozilima , tu su NATO zemlje 30 godina ispred Rusa !Zato im niti tenk T-14 Armata niti avion Su-54 nisu odmakli dalje od nekoliko prototipova koji su pri testiranju dokazali nemoć pred Zapadnim vojnim sistemima ! To će se vojno tehnološko zaostajanje Rusa da se sledećih decenija rapidno ubrza jer Rusi nemogu više da imaju pristup zapadnoj elektroničkoj industriji ! Nesmemo da smetnemo s uma da je Rusija ekonomski zemlja u razvoju ( u rangu BDPa jednog Portugala) , koja nema razvijenu svoju vlastitu visokotehnološku industriju , oni su sve moderne tehnologije , do ove agresije na Ukrajinu i sankcija, uvozili sa Zapada !

    3
    4
  4. Rusi 2015 g ,rekli do 2020 , 2300 T-14 Armata i 55 SU-57,ispade nema od toga nista.Sve nesto sporo se odvija,izgleda T-90 mnogo laksi za proizvodnju,zadnje verzije verovatno na nivou Armate,za neke stvari mozda i bolje.

    • T-90M je tenk za uništavanje covid virusa u telima zaraženih koji se ispoljava fašističkim ponašanjem, te zombije se mora uništiti jer su neuračunljivi a to su uglavnom svi sa Zapada jer su primili loše vakcine koje su samo poduprle taj besni virus. Dakle mi vam POMAŽEMO tenkovima, Iskanderima, fab bombama itd.jer što da vas virus izjeda ??? 🤗

      2
      2

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave