NaslovnaNovostiHezbolah: Sudbina našeg komandanta nepoznata – Ko je (bio) Fuad Šukr, meta...

Hezbolah: Sudbina našeg komandanta nepoznata – Ko je (bio) Fuad Šukr, meta izraelskog napada na Bejrut?

Izraelske odbrambene snage (IDF) saopštile su da je komandant Hezbolaha Fuad Šukr poginuo sinoć u izraelskom vazdušnom napadu na libansku prestonicu Bejrut.

U saopštenju za javnost IDF navodi da je Šukr, poznat i kao Hadž Mohsin, najviši vojni komandant Hezbolaha. Šukr je bio u Savetu za džihad, najvišem vojnom telu Hezbolaha, i smatran je za šefa njegovog strateškog odeljenja.

IDF kaže da je on takođe bio viši vojni savetnik lidera Hezbolaha Hasana Nasralaha, opisujući ga kao njegovu “desnu ruku”.

Da stvari budu još gore za islamističke grupe, u najvećoj poruci Izraela do sada, ubistvo Ismaila Hanija se dogodilo u Teheranu, samo nekoliko sati nakon vazdušnog napada na Fuada Šukra u uporištu Hezbolaha u Bejrutu.

Od napada Hamasa 7. oktobra, Šukr je rukovodio napadima Hezbolaha na Izrael, uključujući i smrtonosni udar u Majdal Šamsu tokom vikenda, u kojem je, prema izraelskoj vojsci, ubijeno 12 dece.

IDF kaže da je bio „odgovoran za većinu najnaprednijeg naoružanja Hezbolaha, uključujući precizno navođene rakete, krstareće rakete, protivbrodske rakete, rakete dugog dometa i bespilotne letelice“ i za „izgradnju snaga, planiranje i izvršenje terorističkih napada terorističke grupe na državu Izrael”.

Hezbolah tvrdi da je sudbina višeg komandanta nepoznata nakon izraelskog napada na Bejrut

Hezbolah je potvrdio da je njegov viši komandant Fuad Šukr, takođe poznat kao Hadž Mohsen, bio prisutan u zgradi u glavnom gradu Libana, Bejrutu, koju su udarile izraelske odbrambene snage (IDF) 30. jula, ali su rekli da je njegova sudbina još uvek nejasna.

„Kao što je poznato, cionistički neprijatelj je juče napao južno predgrađe Bejruta… gađajući stambenu zgradu u jednom od njegovih kvartova, što je dovelo do mučeništva jednog broja građana, ranjavanja drugih i do velikih razaranja u više spratova zgrade. Veliki vođa džihadista, brat Sajed Fuad Šukr (Hadž Mohsen) bio je prisutan u ovoj zgradi u to vreme“, navodi se u saopštenju grupe objavljenom 31. jula.

„Od incidenta, timovi civilne zaštite su vredno ali polako radili na uklanjanju ruševina zbog stanja porušenih podova, a još uvek čekamo rezultat koji će oni koji se bave ovom akcijom postići u vezi sa sudbinom velikog i dragi lideri i ostali građani na ovom mestu, kako bi se preduzele potrebne radnje“, dodaje se.

Izraelski napad se dogodio u Dahiehu, predgrađu južno od Bejruta i uporištu Hezbolaha. Ministarstvo zdravlja Libana saopštilo je da su tri civila ubijena, žena i dvoje dece, a još 74 osobe su ranjene u napadu.

IDF je preuzeo zasluge za napad, koji su izveli borbeni avioni izraelskih vazduhoplovnih snaga, rekavši da je Šukr ubijen u napadu.

Ko je (bio) Fuad Šukr?

Pridružio se Hezbolahu 1985. godine i bio na nekoliko rukovodećih pozicija. ID kaže da je 1990-ih izvela brojne napade na ID i savezničku vojsku u Južnom Libanu, a 2000. godine bila je umešana u otmicu tri izraelska vojnika u napadu u oblasti Mount Dov.

,,Ovaj terorista Hezbolaha ubio je 241 američkog marinca u Libanu 1983. godine i bio je komandant odgovoran za ubistvo 12 dece u severnom izraelskom gradu Majdal Šams u subotu uveče. Američki Stejt department najavio je nagradu od 5 miliona dolara za informacije koje bi dovele do njegovog hapšenja. U septembru 2019. Stejt department ga je proglasio za ‘Specijalno označenog međunarodnog teroristu prema Izvršnoj naredbi 13224’, više od četiri godine nakon što je Ministarstvo finansija SAD uvelo sankcije Šukru i još dvojici lidera Hezbolaha”, sapštili su iz izraleskih diplomatskih odeljenja.

Šukr je bio član Saveta za džihad, najvišeg vojnog tela Hezbolaha, i bio je šef njegovog strateškog odeljenja, saopštila je ID.

IDF je takođe imenovao komandanta pre nekoliko godina kao komandanta Hezbolahovog projekta preciznih raketa. Pored toga, traže ga Sjedinjene Države zbog njegove uloge u bombardovanju kasarne marinaca u Bejrutu 1983. godine, a Vašington mu je dodelio nagradu od 5 miliona dolara.

IDF je saopštio da je on bio viši vojni savetnik generalnog sekretara Hezbolaha Hasana Nasralaha, koji je bio njegova „desna ruka“.

Da li se očekuje odmazda?

Rano 31. jula, ID je saopštio da nema trenutnih promena u smernicama Komande unutrašnjeg fronta za izraelske civile, uprkos strahovima od mogućeg odgovora Hezbolaha.

„Imamo veoma dobre sisteme protivvazdušne odbrane, ali odbrana nije hermetička“, rekao je portparol IDF-a, kontraadmiral Danijel Hagari na konferenciji za novinare, dodajući da javnost treba da bude budna i da sledi smernice komande domaćeg fronta.

Portparol je napomenuo da ID drži procene na domaćem frontu i da će izvršiti ažuriranje ako bude bilo kakvih promena.

„Ne želimo da idemo u rat, ali smo dobro pripremljeni za njega“, rekao je Hagari. „Hezbolah uvlači Liban i ceo Bliski istok u eskalaciju”, dodao je

iran hezbolah
izrael hezbolah

Do sada su sukobi IDF-a i Hezbolaha rezultirali 25 smrtnih slučajeva civila u Izraelu i okupiranom Golanu, kao i smrću najmanje 21 vojnika i službenika bezbednosti. Na libanskoj strani ubijeno je više od 600 ljudi, uključujući 368 boraca Hezbolaha i preko 100 civila.

Dok Izrael pokušava da umanji smrtonosni napad na Bejrut, napad će verovatno izazvati žestok odgovor Hezbolaha koji bi mogao da izazove potpuni rat. Grupa je više puta upozoravala Izrael da ne gađa libansku prestonicu i rekla da će kao odgovor pogoditi grad Tel Aviv.

2 KOMENTARA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave