NaslovnaNovostiRusi ušli u Toreck, borbe se vode u gradu, dok nadograđeni Su-57...

Rusi ušli u Toreck, borbe se vode u gradu, dok nadograđeni Su-57 sada i zvanično „seku” ukrajinsko nebo

Rusi su ušli u Toreck dok su se vodile borbe u samom gradu i napredovale na pravcu Rabotina. Ruske trupe su napredovale severozapadno od sela, za 2 km, prenose ruski mediji.

Ruske trupe su ušle u Toreck, a borbe se vode unutar samog grada, javio je na društvenim mrežama i oficir ruskih oružanih snaga sa pozivnim znakom „Aleks“.

„Ulaskom naših snaga u pravcu Torecka, borbe su već prešle direktno na granice samog grada, a ne na klaster naselja oko Torecka “, prenosi njegove reči ruski novinarski izvor.

Ranije je ukrajinski vojni javni servis DS javio da su Oružane snage Rusije napredovale na naselja koja se graniče sa Toreckom sa istoka.

Rusi svoj ofanzivni front proširili u tri pravca

Ruska vojska je svoj ofanzivni front proširila u tri pravca. Pokrovski pravac, gde su Oružane snage Rusije ukopane u južnom predgrađu Timofejevke, na području širine do 700 metara i dubine do 600 metara.

U Vesolju i njegovoj okolini, intenzitet neprijateljstava je i dalje visok.

Smer Južni Donjeck. Ruske trupe su koncentrisane na jugoistočnoj i istočnoj periferiji Konstantinovke. Kod rejona Solonenke ruske jedinice su napredovale do dubine od 1,18 km u pravcu autoputa O0532.

U pravcu Severska, južno od Ivano-Darijenke i Sbornua, ruske jedinice tvrde kako su zauzele područje do 4,35 km široke i 1,4 km dubine. Severno od Razdolovke, Oružane snage Rusije su navodno napredovale duž šumskog pojasa u pravcu Perezdanoe na dubini od 2 kilometra.

Ruska vojska je završila pripreme i spremna je za još jedan masovni udar

Ruska vojska je završila pripreme i spremna je za još jedan masovni udar, prenosi ukrajinski telegram kanal Left Bank pozivajući se na oficire u ukrajinskim oružanim snagama.

Ruske trupe će se fokusirati na energetsku i transportnu infrastrukturu, posebno na aerodrome, tvrde Ukrajinci.

„Prošle nedelje, rusko vazduhoplovstvo izvelo je generalnu probu letenja aviona Tu-160 u misijama lažnog udara u Ukrajini. To sugeriše moguće pripreme za angažovanje takvih aviona za udare“.

Ono što je odmah primetno jeste da Rusi, s obzirom na situaciju u SAD, spremaju masovnu kopnenu ofanzivu, uglavnom da bi osigurali što bolju poziciju tokom predstojećih pregovora sa SAD oko okončanja ukrajinske agonije.

Nadograđeni Su-57 danima „seku” ukrajinski vazdušni prostor

Rusija je to maločas zvanično potvrdila po prvi put da lovci Su-57 Felon učestvuju u rusko-ukrajinskom ratu.

Ruska državna kompanija Ujedinjena avio-kompanija (UAC) zvanično je potvrdila angažovanje lovačkih aviona Su-57 u ratu u Ukrajini. To je, kao što znate, najnapredniji borbeni avion koji je Moskva ikada razvila sa mogućnostima niske uočljivosti i naprednim sistemima naoružanja i senzora.

Zvanično, najnoviji ruski lovac 5. generacije Su-57 je u Ukrajini i pridružio se ruskoj floti lovaca koji su dejstvovali u sukobu u Ukrajini. Su-57, zajedno sa Su-35, su najsavremeniji ruski avioni koji učestvuju u sukobu.

U saopštenju koje je prenela ruska državna novinska agencija TASS, kompanija UAC je istakla da se lovac Su-57 pokazao kao veoma efikasan u misijama u Ukrajini, čak i u sredinama gde su delovali neprijateljski sistemi PVO. To je moguće zahvaljujući naprednim karakteristikama niske uočljivosti, dodala je agencija.

su 57
su 57

Podsetimo, od 2024. godine trebalo je da počne proizvodnju Su-57 sa novim motorima Izdelije 30 (Proizvod 30), koji su znatno snažniji od prethodnog AL-41F1. Iako ne znamo sa sigurnošću koji su motori bili na ruskim Su-57 koji su leteli iznad Ukrajine, veruje se da su to najnovije nadograđene verzije platforme.

Lovci Su-57 proizvedeni 2024. godine poboljšani su i u drugim oblastima (osim sektora motora). Konkretno, bili su opremljeni sofisticiranijom avionikom, uključujući poboljšani radarski sistem koji pokazuje veći domet detekcije i bolje mogućnosti otkrivanja i praćenja ciljeva.

Takođe se navodi da su napravljena poboljšanja u sposobnostima niske uočljivosti, što znači da je Su-57 sada prikriveniji nego ikada. Ova letelica je prikrivenija i smrtonosnija, kaže Moskva, pošto su u arsenal dodate nove rakete, poput smrtonosnih tipova R-77 i R-37M.

Na kraju, UAC nas obaveštava da su napravljene neke izmene u dizajnu kokpita, kako bi piloti lovaca imali bolju vidljivost okoline.

S obzirom na sve ovo, Moskva trenutno upravlja skoro svim svojim najsavremenijim borbenim avionima u Ukrajini. Su-57, Su-34 i Su-35 su vrh moskovskog vazduhoplovstva. Sve tri ove letelice spremne su da u bliskoj budućnosti dočekaju kijevske F-16 u ukrajinskom etru, dok su prvi već navodno primećeni.

9 KOMENTARA

  1. Значи, колико сам схватио тај авион није стопостоно усавршен али је послат на борбено испитивање.

  2. Nije to ni lepo ni kulturno ni po bibliji a ni po bontonu zauzimati tuđe i to demokratske gradove 😁

    2
    2
  3. a ti si toliko ostrašćen da ne vidiš da kao malo pokušavaju biti objektivni. Pravi primjer kako natofilima dati materijal da zezaju normalne ljude koji podržavaju Ruse i vide pravu sliku koja jest u korist Rusa ali daleko od dobrog izjednačavajući nas sa priglupim, zaostalim ljudima poput tebe. Ti bi u onom sistemu bio uspješan Tito ljubac ako čak nisi i bio…

  4. Неможете да сакријете НАТОФИЛСКУ црту. Журе да побољшају позицију пре америчких избора. Смешно. Затим спремили су све своје како кажете московске а не руске адуте да дочекају ф 16. Само кад се сетим хвалоспева о Абрамсима, Леопардима и то усхићење како ће 47 бригада ОСУ са новом западном техником растурити Русе и победоносно ући у Москву. Или посао радите озбиљно или га немојте радити. Или бар покушајте да будете објективни.

    13
    • Nema više ozbiljnosti i profesionalnog informiranja sada je jurnjava za senzacijom i sve što se čita treba uzimati sa 50% dozom rezerve

      13

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave