NaslovnaNovostiRusi najavili dolazak najnovije krstareće rakete „Izdelije 720“ dok zapad tvrdi da...

Rusi najavili dolazak najnovije krstareće rakete „Izdelije 720“ dok zapad tvrdi da proizvode 400 H-101 godišnje

Generalni direktor ruske kompanije za razvoj krstarećih raketa JSC GosMKB Raduga Sergej Bogatikov najavio je da će se u njihovoj ponudi uskoro pojaviti najnovija visokoprecizna municija, Izdelije 720 (Proizvod 720).

Karakteristike rakete se i dalje čuvaju u tajnosti, ali su u njoj skoncentrisana sva najsavremenija dizajnerska dostignuća, tvrde ruski izvori.

Prema rečima programera, novi „Proizvod 720“ kombinuje već dokazana tehnička rešenja i iskustvo u korišćenju postojećih raketa tokom sukoba u Ukrajini.

“Kombinuje proverena tehnička rešenja, prethodno primenjena u krstareće rakete dugog dometa, i najnovija dizajnerska dostignuća, uzimajući u obzir iskustvo borbene upotrebe raketa tokom SVO”, rekao je Sergej Bogatikov za časopis Nacionalna odbrana.

Tačne karakteristike najnovije municije su još uvek poverljive za medije. U fazi razvoja, raketa je dobila oznaku „Izdelije 715“ ili H-50.

Njena dužina će biti do 6 metara, a težina leta procenjena je na 1600 kg. „Proizvod 720“ će navodno imati najsavremenije stelt tehnologije i moći će da gađa ciljeve na udaljenosti do 1.500 km.

Napomenimo da je navodno prisutna panika u ukrajinskim medijima oko skorog pojavljivanja nove visokoefikasne rakete u službi Oružanih snaga Rusije počela u aprilu prošle godine.

Kijev glavnom opasnošću nove rakete naziva činjenicu da njen nosač može biti bilo koji ruski avion strateške avijacije.

U Kijevu se smatralo da će, zahvaljujući malim dimenzijama i težini, bombarder dugog dometa Tu-22M3 moći da preuzme 8 komada takve municije odjednom, a strateški raketni nosač Tu-95MSM može da se ponese do čak 14 Izdelije 720.

Dodatna prednost biće očekivana niža cena municije u poređenju sa snažnijom raketom H-101, obećavaju ruski izvori vesti.

Sergej Bogatikov je takođe primetio da proizvodnja ruskih krstarećih raketa radi non-stop i sedam dana u nedelji.

Generalni direktor je ukazao da u cilju ispunjavanja ruskog državnog odbrambenog naloga preduzeća GosMKB Raduga ad rade u tri smene šest dana u nedelji, a po potrebi proizvodni proces ide sedam dana u nedelji.

tu 95ms lansira h 101
Tu-95ms lansira H-101

Podsetimo, Rusija je, prema proračunima Fajnenšel tajmsa, 8 puta povećala proizvodnju krstarećih raketa u odnosu na 2021. godinu. Navodi se da veliki broj potrebnih komponenti i dalje dolazi od zapadnih proizvođača.

Rusija proizvela više od 400 raketa H-101 za godinu dana

Naime, Rusija je 2023. godine proizvela 420 krstarećih raketa vazduh-zemlja H-101, osam puta više nego 2021. godine, kada je proizvela samo 56 takvih raketa, piše Fajnenšel tajms.

Prema navodima publikacije, rakete Ks-101 mogu da koriste više od 50 različitih delova strane proizvodnje, koje Moskva kupuje na otvorenom tržištu, uprkos sankcijama koje su joj uvedene.

FT je istakao da su fragmenti H-101 pronađeni u Kijevu u januaru. Dve komponente nose oznake švajcarske kompanije STMicroelectronics, ostale su označene američkim proizvođačima čipova, uključujući Texas Instruments, Analog Devices i Intel.

U publikaciji se naglašava da su 2023. godine ruske kompanije uspele da nabave delove identične onima koji su korišćeni u januarskom H-101. Ruska Federacija ih je jednostavno kupovala na otvorenom tržištu i uvozila preko Kine.

najnoviji snimak ispaljivanja laznih termalnih ciljeva raketom h 101 pre nego sto je pogodila metu u kijevu
insert iz videa ispaljivanja laznih termalnih ciljeva rakete h 101 pre nego sto je pogodila metu u kijevu

Ranije je saopšteno da ruska vojska nastavlja da eksperimentiše tokom SVO. Rusi su 8. jula izveli masivan napad na ukrajinske ciljeve, koji je zamišljen da izazove maksimalnu štetu i zaslužuje pažljivo razmatranje, saopštio je Američki institut za proučavanje rata (ISW).

Prema njihovim stručnjacima, sada će protivvazdušna odbrana Oružanih snaga Ukrajine morati da nauči da odgovara na novi nivo opasnosti.

1 KOMENTAR

  1. Njemacka,i Amerika,zapocele su treci svjecki rat. Ponovo u njemacku vlast zvladao hitlerizam. Akrajina j mrtvi vuk,pun crva. Nema repa . Nek mjere isod repa.

    10
    2

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave