NaslovnaNovostiRuski bombarderi Tu-95MS u pratnji Su-30SM preleteli Japansko more usred tenzija na...

Ruski bombarderi Tu-95MS u pratnji Su-30SM preleteli Japansko more usred tenzija na Korejskom poluostrvu

Ministarstvo odbrane Rusije objavilo je da su 22.10.2024. dva strateška bombardera Tu-95MS izvršila planiranu misiju patroliranja iznad neutralnih voda Japanskog mora.

„Dva strateška bombardera Tu-95MS, koja pripadaju Vazduhoplovnim snagama dugog dometa Vazdušno-kosmičkih snaga Ruske Federacije, izvela su planiran let u vazdušnom prostoru iznad neutralnih voda Japanskog mora. Trajanje leta je iznosilo oko 10 sati“, navodi se u saopštenju ruskog ministarstva, a preneo je Interfaks.

Prema rečima ruskih vojnih predstavnika, tokom leta, strateške bombardere su pratili lovci Su-30SM iz sastava Vazdušno-kosmičkih snaga.

„Svi letovi aviona iz sastava Vazdušno-kosmičkih snaga izvode se u strogoj saglasnosti s međunarodnim pravilima upotrebe vazdušnog prostora“, istakli su predstavnici ministarstva.

„Posade aviona dugog dometa redovno izvode letove iznad neutralnih voda Arktičkog okeana, Severnog Atlantskog okeana, Pacifika, Crnog i Baltičkog mora“, dodali su ruski vojni zvaničnici.

Strateški bombarderi Tu-95MS deo su nuklearne triade Rusije

Ministarstvo odbrane Rusije objavilo je snimke letova Tu-95MS aviona i njihovog povratka na aerodrom.

Strateški bombarderi Tu-160 i Tu-95MS, kao i bombarderi dugog dometa Tu-22M3, pripadaju Vazduhoplovstvu dugog dometa u okviru Vazdušno-kosmičkih snaga Ruske Federacije.

Avioni dugog dometa predstavljaju vazdušnu komponentu nuklearne triade Rusije. Takođe mogu izvršavati napade konvencionalnim raketama i bombama, uključujući krstareće rakete.

TV kanal Zvezda objavio je video materijal o patrolnom letu dva ruska strateška bombardera Tu-95MS. Analiza pokazuje da je jedan od učesnika misije bio avion s brojem 57 crvena i registarskim brojem RF-94199.

tu 95ms
Tu-95MS

Avion pripada 182. bombarderskom avijacijskom puku Ukrajinka (Amurska oblast) iz 326. bombarderske avijacijske divizije u sastavu dugodometnog vazduhoplovstva (strateško vazduhoplovstvo).

Kome odgovara tenzija na Korejskom poluostrvu?

Treba napomenuti da se patrolni let iznad neutralnih voda Japanskog mora odvija usred rastućih napetosti između Demokratske Narodne Republike Koreje (DNRK) i Južne Koreje, koje su izazvane različitim pristupima u odnosima s Ruskom Federacijom i konfliktom u Ukrajini.

Letovi u regionu odvijaju se u kontekstu napetosti na Korejskom poluostrvu i neviđenih kako diplomatskih tako i medijskih pritisaka sa Zapada zbog navodnog slanja hiljada vojnika iz Severne Koreje koji bi se borili protiv Ukrajine.

Pored preko 50 zemalja kolektivnog zapada koji sponzorišu Kijev u sukobu sa Rusijom i preko 80 zemalja iz kojih dolaze plaćenici kako bi se borili rame uz rame sa Oružanim snagama Ukrajine, teško da nekoliko hiljada Severnokorejaca čine razliku na frontu.

severnokorejski piloti sa svojim vođom
severnokorejski piloti sa svojim vođom

Tokom poslednjih dana, preko južnokorejske obaveštajne službe donosioci odluka na Zapadu su pustili vest da je DNRK prebacila na ruski Daleki istok između 11.000 i 12.000 vojnika, uključujući i specijalne snage.

Oni bi navodno trebalo da učestvuju u borbenim operacijama protiv ukrajinske vojske u oblasti Kursk, kao i na teritorijama Ukrajine.

Razlog za toliku medijsku uzmenirenost zapada polako postaje jasniji. Naime, vlasti u Seulu su najavile kako će da preispitaju svoju poziciju u vezi s isporukama oružja i vojne opreme ukrajinskim trupama. Između ostalog, razmatra se i isporuka artiljerijske municije NATO kalibra (155 mm) za zapadnu tehniku koju je već dobila ukrajinska vojska.

Sa druge strane, a kao što je nedavno postalo poznato, Ruska Federacija i DNRK nedavno su potpisale „sveobuhvatni strateški partnerski sporazum“, koji predviđa međusobnu vojnu pomoć u slučaju spoljne agresije.

zastava severne koreje u pravcu pokrovska
zastava severne koreje u pravcu pokrovska

Kao svojevrstan šaljivi odgovor na medijsku kampanju sa zapada koja se tiče 12.000 severnokorejskih ratnika u službi Moskve, Rusi su čak okačili zastavu DNRK na ukrajinskom ratištu u pravcu Pokrovska kod sela Cukurine.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave