Naslovna Novosti Dolazeći u hitnu posetu Ukrajini, šef Pentagona najavio još 400 miliona u...

Dolazeći u hitnu posetu Ukrajini, šef Pentagona najavio još 400 miliona u oružju za Kijev: municiju za HIMARS, Javelin i oklopne transportere M113

2
lojd ostin
lojd ostin
google news

Najava nove vojne pomoći Kijevu dolazi neposredno pred predsedničke izbore u SAD za dve nedelje, 5. novembra.

U ponedeljak, tokom radne posete Kijevu, američki sekretar za odbranu, Lojd Ostin, najavio je novu pomoć Ukrajini u oružju u vrednosti od 400 miliona dolara.

Najava nove vojne pomoći Kijevu dolazi neposredno pred predsedničke izbore u SAD za dve nedelje, 5. novembra.

Fokus Ostinove posete Ukrajini, četvrte i verovatno poslednje u njegovom mandatu kao šefa Pentagona u administraciji Džoa Bajdena, očekuje se da će biti na naporima SAD da ojačaju odbrambene sposobnosti Kijeva, koji se suočava sa napredovanjem ruskih snaga na bojištu u istočnoj Ukrajini.

Međutim, uprkos nedavno izraženoj solidarnosti sa Kijevom, ne očekuju se promene u politici SAD po pitanju sve glasnijih zahteva predsednika Volodimira Zelenskog da se njegovoj zemlji dozvoli korišćenje oružja koje cilja duboko na teritoriju Rusije.

americki senator grejem i zelenski copy
americki senator grejem i zelenski

„SAD razumeju šta je ovde u pitanju“, rekao je Ostin Zelenskom dok je najavljivao novu pomoć u municiji, oklopnim vozilima i protivtenkovskom oružju.

Paket bezbednosne pomoći uključuje:

  • municiju za HIMARS raketne sisteme;
  • artiljerijsku municiju kalibra 155 mm i 105 mm, kao i minobacačke sisteme i granate kalibra 60 mm, 81 mm i 120 mm za te sisteme;
  • protivtenkovske rakete TOW;
  • protivtenkovske sisteme Javelin i AT-4;
  • oklopna vozila M113;
  • satelitsku komunikaciju;
  • lako naoružanje i municiju;
  • granate i opremu za obuku;
  • opremu i municiju za miniranje;
  • opremu za zaštitu kritične nacionalne infrastrukture;
  • rezervne delove, pomoćnu opremu, usluge, obuku i transport.

Na predstojećim izborima u SAD, republikanski kandidat Donald Tramp, koji je pokazao rezervisanost i oprez u vezi sa nastavkom podrške Ukrajini, suočiće se sa demokratskom kandidatkinjom Kamalom Haris.

Međutim, Ostin odbacuje strahove da bi Tramp mogao da napusti podršku Kijevu.

„U protekle dve i po godine, videli smo samo dvopartijsku podršku Ukrajini i očekujem da će se ona nastaviti u Kongresu“, rekao je Ostin.

Ostin je stigao u Kijev nakon niza sastanaka koje je američki predsednik Džo Bajden održao u Berlinu sa ključnim evropskim partnerima, izjavio je šef kabineta ukrajinskog predsednika, Serhij Leščenko.

istovar izresetanog mlrs himars
istovar izresetanog mlrs himars nazad u USA iz Ukrajine

Prema njegovim rečima, nakon Bajdenovih sastanaka u Berlinu sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom, francuskim predsednikom Emanuelom Makronom i britanskim premijerom Keir Starmerom, postoji potreba za “usklađivanjem pozicija”.

Evropska unija razmatra slanje mirovnih snaga u Ukrajinu

Sa druge strane, Evropska unija razmatra mogućnost slanja svojih mirovnih snaga u Ukrajinu nakon završetka sukoba, saopštio je anonimni predstavnik EU u intervjuu za Politiko.

Prema njegovim rečima, o predlogu se razgovara na nivou zakonodavnih tela EU i ova inicijativa može da se primeni nakon mira u Ukrajini.

Pitanje potrebe prisustva mirovnih snaga u Ukrajini nakon završetka sukoba, prema izvoru, deo je “šire strategije EU za stabilizaciju regiona i sprečavanje mogućih novih sukoba”.

Predstavnik je naglasio da su razgovori u ranoj fazi i da nema konačne odluke o tome kada i u kom formatu će mirovne snage biti poslate u Ukrajinu.

„Evropska unija namerava da igra ključnu ulogu u obnovi Ukrajine nakon sukoba. Mirovna misija bi mogla da postane jedan od elemenata ovog procesa“, naveo je izvor za Politiko.

2 KOMENTARA

  1. Чуј, ЕУ намерава да шаље мировне снаге у Украјину! Па сасвим је јасно да ће то бити НАТО снаге, јер мировне снаге могу да шаљу само Уједињене нације (УН). А што се тиче овог оружја товаре их само тако и још кад их Руси дотоваре потонуће ко брод – тако да од ових мировних снага можда неће бити ништа, или ће бити само у Западној Украјини. (А јес им и назив земље ‘Украјина’ – па само име казује да је то већи крај једне земље – а које процените сами!)

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version