NaslovnaNovostiJevrejska špijunska mreža u službi Irana demontirana: Na meti bili lovci F-35...

Jevrejska špijunska mreža u službi Irana demontirana: Na meti bili lovci F-35 i PVO Gvozdena Kupola

Izraelske bezbednosne službe su na oprezu otkako je sedam Izraelaca uhapšeno pod sumnjom da su špijunirali za Iran, dok tužioci tvrde da su muškarci izvršili više misija na izraelskom tlu.

Ono što posebno ostavlja utisak je činjenica da se radi o jevrejskim stanovnicima grada Haife, među kojima su penzionisani vojnik i dva maloletnika, dok se prema navodima izraelske policije, odrasli optuženi da su agenti Irana zovu Azis Nišanov, Aleksandar Sadikov, Vjačeslav Guščin, Jevgenij Jofe i Jigal Nisan.

Izraelski medij „Tajms of Izrael” preneo je danas (21.10.2024. godine) da su sedmorica osumnjičenih optužena za fotografisanje i prikupljanje informacija iz izraelskih vojnih baza i objekata Izraelskih odbrambenih snaga (IDF), kao što je komandno-kontrolni centar Kirja u Tel Avivu, vazdušne baze Nevatim i Ramat David, ali i lokacije na kojima su raspoređeni sistemi PVO Gvozdena kupola.

Napominjmo da je vazdušna baza Nevatim, u kojoj se nalaze stelt lovci pete generacije F-35I Adir, bila meta napada iranskih balističkih raketa, gde je naneta materijalna šteta, dok je vazduhoplovna baza Ramat David bila na meti Hezbolaha.

f 35 adir u službi izraelskog vazduhoplovstva
f 35 adir u službi izraelskog vazduhoplovstva naoružan GBU-31 JDAM

Osumnjičeni su takođe optuženi da su učestvovali u gađanju baze za obuku izraelske golanske brigade, koju je 13. oktobra 2024. pogodio dron Hezbolaha, ubivši četiri vojnika.

Policijske vlasti u saradnji sa snagama izraelske službe unutrašnje bezbednosti (Šin Bet) uspele su da lociraju navodne agente i otkriju da su oni obavljali različite misije za iranske obaveštajne službe, pa čak i da su imali direktan kontakt sa iranskim špijunima.

U zamenu za svoje postupke, osumnjičeni su plaćeni stotinama hiljada dolara, od čega deo u kriptovalutama, tvrde izraelski istražitelji.

Vlasti ističu i da su neki od osumnjičenih dve godine špijunirali za Iran, a svi su se od početka rata bavili špijunskim aktivnostima.

Izraelski tužioci kažu da je ovo jedan od najozbiljnijih slučajeva koje su istraživali poslednjih godina, ističući da će tražiti istražni pritvor za sedam izraelskih špijuna do okončanja pravnog procesa.

1 KOMENTAR

  1. Чуј шпијунирали фотографисањем! Ил је жалосно ил ‘смехшно’? У ери кад се све види помоћу снимања из сателита оваква прича може деловати само на најпростију масу. А то и јесте циљ да се скрене пажња са њихових шпијунирања у Ирану и са овог што сад чине у Либану, с обзиром да су Газу уништили и порушили више него назови савезници Немачку пред крај Другог свт.рата.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave