Naslovna Novosti Na ivici sukoba: Severna Koreja zapretila Južnoj ratom ako se nastave svoje...

Na ivici sukoba: Severna Koreja zapretila Južnoj ratom ako se nastave svoje operacije dronovima u DNRK

3
kim jong un i hwasong 18 hs18
kim jong un i hwasong 18 hs18
google news

Dana 19. oktobra, vlasti Severne Koreje su izjavile da su pronašle dokaze o umešanosti Južne Koreje u incidente sa dronovima u oblasti Pjongjanga. Predstavnik vojnog odeljenja Demokratske Narodne Republike Koreje (DNRK) je naveo da je vojska pronašla olupinu južnokorejskog drona u blizini glavnog grada.

Prema izjavi predstavnika Ministarstva odbrane Severne Koreje, 13. oktobra, Direkcija za bezbednost grada Pjongjanga pri Ministarstvu javne bezbednosti otkrila je olupinu srušenog drona u 76. naselju u okrugu Sopho Henjesan tokom intenzivnih pretraga u oblastima Pjongjanga.

Ministarstvo odbrane DPRK-a sugeriše da je “mali daljinski izviđački dron” Republike Koreje bacao letke u centru Pjongjanga. Kao primer, severnokorejska vojska je prikazala nekoliko fotografija sličnog drona koji koristi vojska Južne Koreje.

Nakon Rusije-Ukrajine i Izraela-Gaze, da li su Severna i Južna Koreja spremne za obračun?

Tenziije na Korejskom poluostrvu su počele da rastu 11. oktobra, kada je Severna Koreja optužila Seul da je poslao dronove iznad Pjongjanga koji su raspršili “ogromnu količinu” anti-severnokorejskih letaka.

Vojska DNRK-a je upozorila da će ponovna invazija “vojnih sredstava Republike Koreje” biti smatrana “objavom rata”, što će dovesti do trenutnih uzvratnih udara.

Predstavnik Ministarstva odbrane DNRK-a je napomenuo da je Generalštab Korejske narodne armije odlučio da održi stanje pune borbene gotovosti artiljerijskih jedinica u blizini granice sa Južnom Korejom.

Dana 18. oktobra, južnokorejska vojska na ostrvu Jeonpjong stavljena je u stanje pripravnosti zbog neuobičajenih pokreta severnokorejskih obalnih artiljerijskih položaja.

Dana 16. oktobra, KCNA je izvestila da se više od milion i 400 hiljada mladih ljudi prijavilo ili ponovo prijavilo za služenje u armiji Severne Koreje zbog tenzija sa Južnom Korejom. Pjongjang je ovu masovnu mobilizaciju uokvirio kao demonstraciju nacionalnog jedinstva, podstaknutu posvećenošću da odbrani zemlju i uzvrati na ono što smatra „agresivnim“ akcijama Južne Koreje.

Dana 17. oktobra, Republika Koreja je zvanično proglašena neprijateljskom državom prema DPRK-u u ažuriranom ustavu Severne Koreje. Takođe smo pisali da je DPRK potpuno eliminisala drumske i železničke veze sa Južnom Korejom kao deo politike teritorijalne demarkacije sa svojim južnim susedom.

Kim Džong Un je izjavio da ovaj potez znači “ne samo fizičko zatvaranje, već i kraj zlih odnosa sa Seulom” i “potpuno uklanjanje beskorisne svesti o sunarodnicima i nerazumne ideje o ponovnom ujedinjenju”, prema navodima agencije.

Krajem maja, Severna Koreja je počela da šalje balone sa otpadom u Južnu Koreju. Ukupno, od kraja maja, Severna Koreja je lansirala oko 5.500 balona u više od 22 navrata.

balon sa fekalijama pao u juznu koreju
balon sa fekalijama pao u juznu koreju

Krajem septembra, Seul je zapretio susednoj zemlji odlučnim vojnim merama kao odgovor na takve incidente. Kao odgovor, Južna Koreja je poslala letke u kojima osuđuje postupke svog suseda u DPRK.

Pored toga, Seul je obnovio emitovanje njihve muzike popularno nazvane k-pop, zabranjene u DNRK, i vesti sa zvučnika na granici.

Arsenal Severne Koreje ubrzano raste

Nuklearni program Severne Koreje i dalje predstavlja značajnu zabrinutost za Južnu i kolektivni zapad koji stoji iza njih.

U januaru 2021. godine, rukovodstvo Severne Koreje iznelo je ambiciozne planove za proširenje svog nuklearnog odvraćanja, uključujući razvoj minijaturizovanih nuklearnih bojevih glava, taktičko nuklearno oružje, višestruko nezavisno ciljane povratne rakete (MIRV), balističke rakete na čvrsto gorivo različitog dometa, podmornice na nuklearni pogon sistemi, i hipersonične projektile.

Prema izveštaju britanskih analitičara „Royal United Services Institute“ (RUSI), Kim Džong Un je prikupio dovoljno nuklearnog materijala za oružje da više nego udvostruči svoje trenutne zalihe atomskog oružja.

Već se veruje da poseduje između 80 i 90 nuklearnih bojevih glava, sa dovoljno obogaćenog plutonijuma i uranijuma – ključnih komponenti poznatih kao fisijski materijal – da značajno poveća taj broj.

otrk kn 23 hwasong 11ga
otrk kn 23 hwasong 11ga

Fisijski materijal je kritičan za nuklearno oružje, obično mu je potrebno nekoliko kilograma da bi se pokrenula lančana reakcija koja dovodi do nuklearne eksplozije.

Za referencu, bombardovanje Hirošime i Nagasakija 1945. godine od strane SAD bilo je uzrokovano fisijom približno jednog kilograma uranijuma-235 i plutonijuma-239, respektivno.

Južna Koreja sprovodi velike vežbe u pripremi za rat sa Severnom Korejom

Usred rastućih tenzija na Korejskom poluostrvu, Južna Koreja je pokrenula vežbe velikih razmera sa ciljem da se pripremi za moguću vojnu akciju. Povod za vežbe bilo je pogoršanje odnosa sa Severnom Korejom i redovne provokacije iz Pjongjanga, što stvara pretnju od moguće eskalacije sukoba u regionu.

Jedna od ključnih tema vežbe bila je modeliranje scenarija za severnokorejske trupe koje se infiltriraju u demilitarizovanu zonu, usku, ali čuvanu teritoriju koja razdvaja dve države od kraja Korejskog rata 1953. godine. Južnokorejske snage uvežbavaju odgovore na moguće upade i napade, pripremajući svoju vojsku da odgovori brzo i efikasno.

Rastuća pretnja iz DNRK takođe je povezana sa povećanom vojnom aktivnošću Severne Koreje, uključujući lansiranje balističkih projektila i razvoj nuklearnih programa koji smo prethodno pomenuli.

Pjongjang ne krije ambicije da ojača svoju vojnu moć i pretnje susedima. Ovo izaziva ozbiljnu zabrinutost kako u Seulu, tako i među kolektivnim zapadom, uključujući glavne saveznike Južne Koreje – SAD zajedno sa Japanom.

3 KOMENTARA

  1. Ajde ako ste face pošaljite im 5500 balona spermatozoida🤣🤣🤣. Ma bolje da ih pustim, koliki su fanatici možda bi i to organizovali 🤣🤣🤣

  2. Ko je toliko sr.o da su mogli da pošalju 5500 balona punih gowana…baš impresivno😁

  3. Читав историјат корејског сукоба је настао као резултат жеље САД да буду присутне војно у региону и дижу тензије између корејског сународника и околних земаља.За постизање корејског уједињења потребна је воља и жеља великих сила , које засад нема на видику.Уједињена Кореја би била федерална држава са два друштвени економска система.Комунистички једнопартијски социјализам тржишног типа по угледу на кинески и вишепартијски слободни капитализам на југу.Земља би имала један генералштаб и војску по угледу на Кину и Хонгконг.Земљу би водило двочлано предсједништво састављено од предсједника сјеверне и јужне Кореје.Одлуке би се доносиле консензусом.Уједињена Кореја би била неутрална држава без нуклеарног оружја и страних војника на свом тлу.Њен суверенитет и војну неутралност би гарантовале Русија, Кина и САД.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version