NaslovnaNovostiGvozdene kupole zakazale? Izrael zatražio i drugi protivraketni sistem THAAD od Sjedinjenih...

Gvozdene kupole zakazale? Izrael zatražio i drugi protivraketni sistem THAAD od Sjedinjenih Država [VIDEO]

Ove nedelje instaliran je prvi THAAD u Izraelu, a za funkcionisanje oba sistema biće potrebno preko 200 američkih vojnika.

Izrael je podneo zvaničan zahtev Sjedinjenim Američkim Državama za primanje drugog naprednog sistema protivvazdušne odbrane THAAD radi zaštite zemlje u slučaju iranske reakcije nakon očekivanog izraelskog odmazdnog napada.

Pentagon je očekivano prihvatio zahtev, a sistem, zajedno sa američkim vojnicima koji će ga upravljati, biće poslat u Izrael.

Za funkcionisanje sistema biće potrebno oko 100 do 200 američkih vojnika, sa mogućnošću angažovanja manjeg broja osoblja u zavisnosti od učešća izraelskih snaga.

Već je tim od oko 100 američkih vojnika stigao u zemlju, jer će njima biti povereno upravljanje protivraketnim sistemom, što dovodi američke vojnike još bliže centru rastućeg rata na Bliskom istoku.

Najmanje 20 transportnih aviona američkog ratnog vazduhoplovstva Globemaster sletelo je prošle nedelje u Tel Aviv, a izgleda da je sistem THAAD u završnoj fazi pre nego što bude aktiviran u zemlji, očekujući izraelske odmazdne napade na Iran.

Protivraketni sistem THAAD biće potpuno operativan “u bliskoj budućnosti”, izjavio je portparol Pentagona Pat Rajder, dodajući da je “integrišan u izraelsku protivvazdušnu odbranu i šire regionalne napore SAD-a”.

Sa instaliranim novim protivraketnim sistemom, Izrael može sprovesti najavljeni napad na Iran, koji će verovatno izazvati novu reakciju Teherana.

Zvaničnici SAD procenjuju da će Izrael napasti Iran pre američkih izbora.

Američki mediji su izvestili da je Netanijahu postigao dogovor sa SAD da ne napadne iranske nuklearne i energetske objekte, ali zvanične izraelske izjave i dalje zadržavaju visok ton.

THAAD: Sistem protivraketne odbrane “hit-to-kill”

Tipična baterija THAAD sistema sadrži 6 do 9 lansera, svaki sa po 8 presretača, ukupno 48 do 72 rakete. Takođe uključuje jedinicu za kontrolu vatre i komunikaciju sa dva centra za taktičke operacije (TOC) i zemaljski radar AN/TPY-2.

thaad princip rada
thaad princip rada

Sistem “hit-to-kill” (udari i sudari se sa ciljem umesto da eksplodira da bi ga uništio) Terminal High Altitude Area Defense je mobilni zemaljsko-vazdušni sistem presretanja dizajniran za obaranje dolazećih balističkih raketa.

THAAD spada u kategoriju presretača malog, srednjeg i međusrednjeg dometa koji može pogoditi ciljeve kako unutar atmosfere, tako i izvan nje. Ima sposobnost da detektuje raketne pretnje na udaljenosti do 3.000 kilometara.

Kako radi THAAD?

Radar za rano upozoravanje detektuje rano lansiranje balističkih projektila i prati ih tokom leta rakete. Ovaj radar radi na nižim frekvencijama što mu daje širi opseg detekcije, ali manje precizno otkrivanje.

Kako projektil dostigne svoj terminalni stepen, terminalni radar aktivira svoj mikrotalasni radar više frekvencije (11-12 Ghz) X-opsega, što mu omogućava da prati i vodi antibalističku raketu prema njoj.

Centar za upravljanje vatrom određuje koje dolazeće rakete treba da budu gađane.

THAAD sistemi su skupi i dragoceni. Svaka baterija košta preko milijardu dolara. Uništavanje samo radara bi ugasilo ceo sistem.

an:tpy 2 radar
an/tpy 2 radar

Neefikasan protiv dronova

Ono što se smatra slabom tačkom THAAD-a je to što ne može da se suprotstavi manjim, jednostavnijim oružjima poput dronova koje koriste grupe poput Hamasa i Huta iz Jemena. To je zato što su dronovi mali i ne lete na velikim visinama.

Svaka baterija THAAD sastoji se od pet jedinica: 48 raketa presretača, šest lansera postavljenih na kamione, jedan radar, komandna i kontrolna platforma i 95 vojnika, prema Kongresnoj istraživačkoj službi.

Raketa nema bojnu glavu, već uništava ciljeve snagom sudara.

Postoji samo devet aktivnih THAAD baterija na svetu, prema proizvođaču Lockheed Martin. Do 2019. godine, sedam ih je bilo raspoređeno u američku vojsku, pet u bazama u Teksasu, a po jedna na Guamu i u Južnoj Koreji.

Baterija koju Bajdenova administracija šalje u Izrael verovatno je iz tih sedam. Dve druge su raspoređene u Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

thaad
thaad

THAAD je ključni deo sistema odbrane od balističkih raketa Sjedinjenih Američkih Država i razmešten je na različitim lokacijama širom sveta radi zaštite od potencijalnih pretnji balističkih raketa. On je dizajniran da dopuni druge sisteme odbrane od raketa, poput Patriot sistema protivraketne odbrane.

Razmeštanje THAAD-a bilo je predmet geopolitičkih rasprava i tenzija, posebno na mestima gde je instaliran. Na primer, razmeštanje THAAD-a u Južnoj Koreji bilo je izvor sukoba između Južne Koreje i Severne Koreje, kao i između Južne Koreje i Kine.

3 KOMENTARA

  1. Gvozdena kupola ,predvidjena protiv raketa kratkog dometa,raznih granata minob.mina ,dronova itd.Nije predvidjena protiv balistickih raketa vecih dometa,zato Izrael koristi Davidovu pracku,Patriot,Strela 3.Gvozdena kupola,raketa Tamir oko 50000 dolara,gadja samo mete sto idu na ciljeve,na druge sto promasuju,ne ispaljuje se.Iran misli velikim brojem raketa,da zasiti ove sisteme,zato verovatno preventivni Izraelski udar ovi dana.

  2. Samo parizer i pašteta do savršene linije i zdravlja. Jer mi to zaslužujemo!

    😂😂😂Panika…thaad vam neće pomoći kolko god marketinški nabijali reči “hit” i “kill”, te reči su smeće. Thaad deluje samo do 200 km a npr.S-400 duplo a S-500 deluje do 600 km. Izrael je mala teritorija i ako se načička pvo-ima može da se postigne velika sigurnost za rakete koje nisu hipersonične ali za njih leka nema. Tako da, 5 za trud ali uspeh je 0 😂.

    5
    1

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave