NaslovnaNovostiTurska planira da uvede novi porez građanima, namenjen finansiranju odbrambene industrije

Turska planira da uvede novi porez građanima, namenjen finansiranju odbrambene industrije

Turska vlada planira da uvede novi porez na kreditne kartice za finansiranje odbrambene industrije, dok je plan vladajuće stranke razbesneo Turke koji već pate od visoke inflacije.

Dok se vlasnici kreditnih kartica trude da izbegnu novu naknadu, turski ministar finansija Mehmet Šimšek branio je to u utorak po potrebi, navodeći tekuće sukobe na Bliskom istoku.

„Naša zemlja nema drugog izbora nego da poveća svoju moć odvraćanja. U našem okruženju je sada rat. Nalazimo se u turbulentnom regionu“, rekao je Šimšek kanalu NTV.

Vladajuća Partija pravde i razvoja podnela je prošlog petka parlamentu predlog zakona koji predviđa da ljudi sa limitom kreditne kartice od najmanje 3.000 dolara plaćaju godišnji porez od 22 dolara počev od januara 2025. kako bi podržali odbrambenu industriju.

Nezadovoljni Turci, koji se već suočavaju sa dvocifrenom stopom inflacije, kontaktirali su banke da smanje svoje kreditne limite.

Šimšek je rekao: „Svrha zakona je jasna, ako ojačamo našu moć odvraćanja, to će povećati našu sposobnost da se zaštitimo od kriza u regionu“.

Turska odbrambena industrija je doživela procvat poslednjih godina, ali ministar je tvrdio da je potrebno dalje jačanje sektora.

Turski dron Barjaktar ​​naoružavaju raketama vazduh-vazduh protiv dronova kamikaza
Turski dron Akinci ​​naoružavaju raketama vazduh-vazduh protiv dronova kamikaza

Šef turske Agencije za odbrambenu industriju Haluk Gorgun rekao je da su turske odbrambene kompanije potpisale ugovore 2023. godine u ukupnoj vrednosti od 10,2 milijarde dolara, dodajući da je prvih deset turskih zemalja izvoznica oružja doprinelo oko 80 odsto ukupnih prihoda od izvoza.

Prodaja turskih dronova Baykar, korišćenih u sukobima od Nagorno-Karabaha do Ukrajine, dostigla je 1,8 milijardi dolara.

Zvanični podaci Turskog zavoda za statistiku pokazuju da je turski izvoz odbrane i avijacije porastao za 9,8 odsto u vrednosti u prvih osam meseci 2024. godine, dostigavši 3,7 milijardi dolara.

Međutim, stopa inflacije u Turskoj je naglo porasla u poslednje dve godine i dostigla godišnji maksimum od 85,5% u oktobru 2022. i 75,45% u maju 2023. godine, dok zvanični podaci pokazuju da je rast inflacije stao na 49,4% u septembru 2024. godine.

2 KOMENTARA

  1. Samo parizer i pašteta do savršene linije i zdravlja. Jer mi to zaslužujemo!

    To je san svake države, sklepotine društvenih parazita, koja je nakaradna skeptotina protiv ljudi, napravljena da ih podeli, posvađa i koristi kao robove u miru i topovsko meso u ratu,da prebace sve u elektronsku varijantu i da uzimaju koliko žele za svoje “igre”, ratove, ili ovo što najveći parazit Ukrajine radi-kupuje javne kuće po EUropi, vile, jahte dok mobilizuje topovsko meso a manji društveni paraziti u represivnom, poreskom, vojnom, medijskom, informativnom i obrazovnom sistemu države sve čine da ukrajincima odere kožu. Ista takva država je i turska, EU države, US rajh. Sad će hrvacko-ustaški botovi pitati “a jesu li Rusija i Srbija, Kina…?” Srbija svakako jeste kao i oduvek, ali zato jer je teraju da preuzima EU norme. U principu ili potencijalno jesu sve države jedino što za svaku svađu i rat treba neko ko ih izaziva i neko ko se brani pa je prisiljen iste netode nad svojim narodom da sprovede i vi to onda koristite za izjednačavanja, a ko izaziva ratove oduvek,ne treba biti doktor istorije, uvek je to zapadna “civilizacija” koja konstantno zloupotrebljava svaku instituciju pa tako posebno državu. Izlaz je u razvaljivanju zapadnih država na male entitete koji nisu sposobni za rat, to je Putinov cilj. I ima razlike između zapadnih poreskih država kojima je cilj elektronski novac i dostupnost “oporezovanju” tj.reketiranju po volji “vlasti” tj.društvenih parazita i država koje imaju malu poresku presiju a time i presiju sila represalije u koje spadaju Rusija, Švica, Tajland i dalje da ne nabrajam, o Kini ne znam ništa o tome i ne mogu da pričam ali ono štose vidi je da se država zaista brine da digne standard donedavno kineskim biciklistima koji se sada voze u svojim el.autima i podzemnim i nadzemnim hiperbrzim i ugodnim vozovima. A ovo u EU i svim NATO paktaškim državama je čisti fašuzam i feudalizam.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave