NaslovnaNovostiSAD iznenada promenile kurs nosača aviona Truman ka severnoj Evropi, iako je...

SAD iznenada promenile kurs nosača aviona Truman ka severnoj Evropi, iako je situacija na Bliskom istoku eksplozivna

Dana 14. oktobra, udarna grupa nosača aviona USS Harry S. Truman (HSTCSG) ušla je u Severno more nakon prolaska kroz uski Doverski prolaz, koji razdvaja Veliku Britaniju od Evrope, prema saopštenju američke Šeste flote.

Nosač aviona Truman isplovio je s druge strane Atlantika 23. septembra, kada je napustio Pomorsku stanicu Norfolk za planirano raspoređivanje u operativnoj zoni Evropa-Afrika. Na dan polaska očekivalo se da HSTCSG stigne direktno u Sredozemno more zbog tenzija na Bliskom istoku. Tamo je Truman trebalo da preuzme misije nosača aviona Eisenhower.

“Ovo raspoređivanje dolazi nakon devetomesečne misije udarne grupe Dwight D. Eisenhower, koja je naglasila potrebu za kontinuiranim prisustvom zbog rastućih međunarodnih tenzija”, izjavio je admiral Daryl Caudle, komandant Komande pomorskih snaga SAD-a, prema saopštenju američke mornarice od 25. septembra.

Američki nosač aviona USS Harry S. Truman neće stići na Bliski istok iako je situacija tamo skoro eksplozivna.

Nosač aviona Eisenhower i njegova prateća grupacija obavili su većinu misija u istočnom Mediteranu i Crvenom moru, gde su učestvovali u zaštiti brodova od napada Huta pobunjenika, kao i u odbijanju napada na Izrael raketama i dronovima Irana u aprilu 2024. godine

Od isplovljavanja nosača aviona Truman iz Norfolka 23. septembra, pa sve do njegovog ulaska u Severno more, situacija na Bliskom istoku eskalirala je na mnogo opasniji nivo nego prvih dana nakon 7. oktobra 2023, kada je Hamas napao Izrael, a Tel Aviv započeo okupaciju i uništenje Gaze.

fa 18f super hornet slece na palubu nosaca aviona klase nimic uss hari s. truman
fa 18f super hornet slece na palubu nosaca aviona klase nimic uss hari s. truman

Dana 27. septembra, lider proiranske organizacije Hezbollah, Hasan Nasrallah, ubijen je u izraelskom vazdušnom napadu, nakon što je pre desetak dana Hezbollah izgubio ceo svoj sistem komunikacije preko pejdžera i deo onog zasnovanog na radio stanicama, u nizu podmetnutih od strane izraelske službe eksplozija.

Dana 30. septembra, Izrael je izvršio invaziju na južni Liban u kako to nazivaju “ograničenoj kopnenoj operaciji” kako bi uništio infrastrukturu i borbene sisteme Hezbollaha.

Samo dan kasnije, 1. oktobra, Iran je ispalio oko 200 raketa na Izrael, u jačem i uspešnijem napadu od onog u aprilu 2024. godine, kao osvetu za Nasrallahovu smrt. Izrael je obećao osvetu, ali do sada nije došlo do izraelskog kontraudara.

Moguće implikacije događaja na Bliskom istoku na regionalnu i globalnu bezbednost obično bi zahtevale prisustvo snažne udarne grupe, kao što je ovde pomenuta sa nosačem aviona USS Harry S. Truman.

Ipak, CSG Harry Truman ostaje u Severnom moru, 3.000 kilometara udaljen od ratne zone na Bliskom istoku, gde navodno ima podjednako važne zadatke.

Pre nego što pređemo na spekulacije, podsećamo da SAD već imaju impresivnu vojnu prisutnost na Bliskom istoku, kako u pogledu snage, tako i naoružanja najnovije generacije, a svoje štićenike, Izrael, naoružali su dodatno PVO sistemom THAAD koji opslužuje američko osoblje.

Ova prisutnost je nedavno pojačana s nekoliko eskadrila borbenih aviona. U istočnom Mediteranu nalazi se amfibijska borbena grupa MEU 24 s brodom USS Wasp (LHD-1), koji na sebi takođe nosi borbene avione, kao i dve druge borbene amfibijske brodove.

uss wasp
uss wasp

Tri američka razarača, USS Bulkeley, USS Arleigh Burke i USS Cole, opremljena AEGIS sistemom za presretanje balističkih raketa, takođe su u istočnom Mediteranu.

Pored svega nabrojanog, još jedan američki nosač aviona, Abraham Lincoln, sa svojom pratećom grupacijom, raspoređen je u Omanskom zalivu, pokrivajući Bliski istok sa juga.

Dakle, šta bi moglo biti toliko hitno da američki nosač aviona USS Harry S. Truman iznenada promeni planove za raspoređivanje?

Dana 7. oktobra, CSG Harry Truman se nalazio u oblasti Azorskih ostrva, oko 1.700 – 1.800 kilometara od Gibraltara, prema USNI News, i činilo se da se kreće prema Mediteranu.

Međutim, ovo nije prvi put da američki ratni brodovi menjaju kurs u oblasti Azora, što se dogodilo i sada. Dana 12. oktobra, sajt Itamilradar identifikovao je položaj nosača Truman kod obale Galicije na severu Španije.

Nosač Truman bi mogao ići u Severno more kako bi učestvovao u zajedničkim aktivnostima sa britanskim nosačem aviona koji je takođe prisutan u toj oblasti.

Od 14. do 27. oktobra 2024, više od dvadeset brodova i aviona učestvuje u vežbi Strike Warrior 24 (SW24) u vodama severno i istočno od Velike Britanije, prema britanskoj mornarici.

Vežbi prisustvuje nosač aviona HMS Prince of Wales, uključujući borbene avione F-35B i njegovu prateću grupu. Tokom vežbe, britanska CSG će sarađivati s brodovima Stalne pomorske grupe 1 NATO-a, prema UK Defence Journal.

najnoviji britanski nosač aviona slomio osovinu propelera
HMS Prince of Wales

Vežba Strike Warrior 24 ima za cilj pripremu HMS Prince of Wales za raspoređivanje u Indo-Pacifičku zonu tokom 2025. godine – misija Carrier Strike Group 25, prema britanskoj mornarici.

Iako do sada nije bilo pomena o saradnji američkih i britanskih grupa za napad u okviru Strike Warrior 24, nije prvi put da američka mornarica obavlja operacije sa više nosača aviona gde avioni sleću i na druge brodove osim svojih. Kako se stvari razvijaju, Indo-Pacifik bi sledeće godine mogao doživeti pogoršanje bezbednosne situacije.

Severna Koreja je već najavila mobilizaciju oko dva miliona ljudi, a dva mosta koja su povezivala bezbednosnu zonu su dignuta u vazduh.

Kada CSG HMS Prince of Wales bude delovao u Indo-Pacifiku, sigurno će se sresti s američkim nosačem aviona, a zajednička pripremna aktivnost poput one na vežbi Strike Warrior 24 svakako je dobrodošla.

Da li Bajdenova administracija indirektno vrši pritisak na Izrael?

Moguće je da nosač Truman namerno bude poslat daleko od Bliskog istoka kako bi se izvršio pritisak na Izrael da ne napadne Iran ili/ili da ograniči napade na civile u južnom Libanu?

Dana 9. oktobra, predsednik SAD Džo Bajden razgovarao je s izraelskim premijerom Benjaminom Netanijahuom, pozivajući na “maksimalnu obazrivost” prema civilima u Libanu, međutim ističući pritom da “Izrael ima pravo da zaštiti svoje građane”.

Nedelju dana pre razgovora, Bajden je rekao da očekuje razgovor s Netanijahuom pre bilo kakve moguće odmazde protiv Irana zbog njegovog raketnog napada.

Prisustvo američkog nosača aviona Truman u Severnom moru poklapa se i s NATO-ovom vežbom nuklearnog odvraćanja “Steadfast Noon.”

f 35 adir u službi izraelskog vazduhoplovstva
f 35 adir u službi izraelskog vazduhoplovstva naoružan GBU-31 JDAM

Od 14. oktobra, tokom dve nedelje, više od 60 aviona, od kojih su neki sposobni da nose američke nuklearne bojeve glave, leteće iznad zapadne Evrope.

U vežbi učestvuje preko 2.000 vojnika iz osam vazduhoplovnih baza i razne vrste letelica, uključujući avione s nuklearnim kapacitetima, bombardere, lovce, avione za punjenje goriva u vazduhu i avione za elektronsko ratovanje i izviđanje.

Iako do sada nijedan američki nosač aviona nije učestvovao u ovakvim vežbama, nova globalna bezbednosna situacija mogla bi nametnuti promene. U svakom slučaju, sve potrebne sposobnosti za vežbu, osim aviona s nuklearnim kapacitetima i onih za punjenje goriva u vazduhu, deo su arsenala nosača Truman.

2 KOMENTARA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave