NaslovnaNovostiRekli pa porekli: Francuska neće moći da pruži Ukrajini obećanu vojnu pomoć...

Rekli pa porekli: Francuska neće moći da pruži Ukrajini obećanu vojnu pomoć a ni lovci Rafale ne dolaze u obzir

Francuska će moći da isporuči Ukrajini samo „malo više“ od dve milijarde evra do kraja godine, umesto obećane tri, izjavio je francuski ministar odbrane Sebastijan Lekornu, prenosi Politiko.

„Početkom 2024. godine doneta je politička odluka da bi ova pomoć mogla da dostigne tri milijarde evra. Zapravo, premašićemo dve milijarde evra, ali ne i tri milijarde“, rekao je Lekornu.

Francuski predsednik Emanuel Makron obećao je da će Ukrajini pružiti maksimalno tri milijarde evra početkom ove godine, a Kijev i Pariz su potpisali bilateralni sporazum o bezbednosti koji uključuje ova sredstva za odbranu tokom godine.

Međutim, sada čujemo kako se “Francuska trenutno suočava sa ekonomskim deficitom koji bi ove godine mogao dostići 6% BDP-a, zbog čega mora da smanji potrošnju”, objašnjava nam Politiko.

Francuski premijer Mišel Barnije izrazio je uverenje da će istražna komisija „reći istinu“ o budžetskim greškama francuske vlade.

makron
makron

„U 2017-2018. prethodne vlade su smanjile deficit ispod 3%, a onda je došlo do porasta zbog rata u Ukrajini, inflacije i kovida“, rekao je Barnije u parlamentu, citirajući AFP. Sada, prema njegovom mišljenju, komisija treba da objasni razloge za budžetske probleme zemlje.

Najnoviji paket vojne pomoći Francuske Ukrajini ne uključuje, posebno, isporuku borbenih aviona Dassault Rafale. Ovu izjavu dao je francuski ministar odbrane Sebastijan Lekornu 14. oktobra, odgovarajući na pitanja o mogućnosti slanja ovih naprednih aviona u Kijev.

Prema izveštaju lista Le Monde, savetnici predsednika Emanuela Makrona razmatrali su mogućnost povlačenja aviona Rafale iz francuskih vazduhoplovnih snaga radi njihovog raspoređivanja u Ukrajini. Međutim, ministar Lekornu se usprotivio toj ideji, ističući “trenutne složenosti”.

Ovo nije prvi put da se pojavila ideja o isporuci aviona Rafale Ukrajini; u martu 2021. godine, neposredno pre eskalacije sukoba, Makron je navodno razmatrao mogućnost prodaje aviona Rafale Ukrajini tokom sastanka sa predsednikom Zelenski Volodimirom, označavajući to tada kao “prioritet svoje administracije”.

Postoji nekoliko faktora kojima se pravda francusko odbijanje da isporuči avione Rafale Ukrajini. Pre svega, problem je komplikovan strateškim i proizvodnim ograničenjima.

Proizvodni kapacitet Francuske za nove avione Rafale trenutno je na maksimumu, a isporuka aviona Ukrajini ometala bi ispunjenje postojećih ugovora sa drugim nacijama.

Takođe, navodi se da “postoje strahovi kako bi isporuka aviona Rafale mogla poremetiti ravnotežu snaga u tekućem sukobu, posebno s obzirom na visoke operativne rizike i nedostatak potpune kontrole nad vazdušnim prostorom”.

Rafale M poleće sa francuskog nosača aviona Šarl de Gol, izvor foto Dassault Aviation
Rafale M poleće sa francuskog nosača aviona Šarl de Gol, izvor foto Dassault Aviation

Mnogi francuski stručnjaci su skeptični u vezi sa efikasnošću korišćenja ovakvih aviona od strane ukrajinske vojske, s obzirom na teške uslove na liniji fronta i potencijal za dalju eskalaciju.

U poslednje dve godine, Dassault Rafale stekao je reputaciju borbenog aviona koji može da se takmiči sa naprednim modelima poput F-35.

Podsetimo, između 2022. i oktobra 2024. godine, već nekoliko zemalja potvrdilo je nabavku aviona Rafale, pri čemu je većina ugovora u toku ili blizu završetka.

Ukrajina će dobiti avione Mirage 2000-5 od Francuske

Iako nisu ni približno napredni kao Rafale, ovi avioni donose neke sposobnosti koje mogu poboljšati efikasnost vazduhoplovne borbe Ukrajine. Mirage, čija je isporuka u malim količinama obećavana navodno za početak 2025. godine, opremljeni su naprednim sistemima za elektronsko ratovanje za koje se veruje da će unaprediti borbene sposobnosti Kijeva.

Mirage 2000-5 predstavlja najnoviju verziju ovog francuskog lovca, sa modernizovanim radarom i sposobnošću korišćenja preciznih ubojnih sredstava, poput krstarećih raketa SCALP-EG, koje su odavno u rukama ukrajinskih snaga.

Iako Mirage 2000-5 nije dizajniran za direktne sukobe sa ruskim lovcima Su-35, nadaju se da će pomoći u odbrani protiv krstarećih raketa i dronova, kao i u napadima na ciljeve na zemlji koristeći raznovrsnu vazduh-zemlja municiju.

mirage 2000 i dva f 16
mirage 2000 i dva f 16

Podsetimo, francuski predsednik Emanuel Makron javno je obećao ukrajinskom predsedniku Vladimiru Zelenskom da će “do kraja godine” predati lovce Mirage 2000-5F i obučeno ukrajinsko vojno osoblje.

Vazdušno-kosmičke snage Francuske ukupno raspolažu sa 26 jednosedih aviona Mirage 2000-5F, koji su modernizovani od 1997 do 2000. godine nakon prepravke postojećih 37 aviona Mirage 2000C iz 1980-ih. Postoje stručnjaci koji smatraju da lovci Mirage nisu idealna opcija za Kijev.

3 KOMENTARA

  1. Mirage 2000-5 nije dizajniran za direktne sukobe sa ruskim lovcima Su-35 🤣toliko o naprednoj technologii zachodu,svi što imaju te avione mogu ih dati Ukrajini

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave