Naslovna Novosti Turska se sveti za F-35: Svojim prvim lovcem Kaan sada na svetskom...

Turska se sveti za F-35: Svojim prvim lovcem Kaan sada na svetskom tržistu otimaju ‘kolač iz usta’ SAD

1
kaan vs f 35
kaan vs f 35
google news

Kaan, prvi borbeni avion 5. generacije koji su izgradili Turci, mogao bi ostvariti uspeh na međunarodnom tržištu. Iako podaci još uvek nisu zvanični, međunarodni mediji prenose da su već vođeni razgovori o mogućoj prodaji u inostranstvo.

Radi se o više od 100 aviona, na tržištu na kojem SAD sa svojim F-35 takođe želi da prođe.

Dana 15. oktobra 2024. godine, turski nalog na mreži X, TurkishFacts4U, je objavio da je Saudijska Arabija zainteresovana za kupovinu više od 100 lovaca KAAN, aparata 5. generacije koji su Turci razvili u okviru programa TFX.

Ova informacija nije zvanična, ali su je preneli međunarodni specijalizovani mediji, a nijedna strana nije demantovala vest.

Ova potencijalna kupovina razmatrana je tokom posete Turskoj koju je obavio komandant saudijskog ratnog vazduhoplovstva, Turki bin Bandar Al Saud, zajedno sa delegacijom iz Rijada, gde su se sastali sa zvaničnicima Roketsana, Turkish Aerospace Industries i Aselsana.

Turci su saudijskim zvaničnicima pružili detaljne informacije o sposobnostima aviona KAAN i započeli razgovore o mogućoj strateškoj saradnji, uključujući učešće Saudijske Arabije u borbenom avionu 5. generacije.

kaan erdogan
erdogan u kokpitu lovca kaan

Saudijskim zvaničnicima su pružene detaljne informacije o razvoju i mogućnostima aviona KAAN, što predstavlja značajan napredak za tursku odbrambenu industriju. Saradnja bi mogla uključivati transfer tehnologije i podršku za lokalnu proizvodnju, u skladu sa ambicijama Saudijske Arabije da poveća svoju industrijsku autonomiju u sektoru odbrane.

Saudijska Arabija želi avoine 5. generacije

Iako obe zemlje članice Briksa, UAE su dobili dozvolu od SAD da smeju da kupe njihov F-35 nakon što su ispunili niz uslova, poput normalizacije odnosa s Izraelom putem Abrahamovih sporazuma, dok je Saudijska Arabija naišla na ograničenja u tom pogledu.

Iako je Rijad tradicionalni partner SAD-a u regionu, mlađi naraštaji koji odlučuju u zemlji, svesni su mulitpolarnosti sveta. Ipak, mediji su pisali još u aprilu da su SAD promenile stav i čak pokušavaju da prodaju F-35 Saudijskoj Arabiji kao meru za suzbijanje uticaja Kine u regionu.

U proleće je Džon Kirbi, portparol Bele kuće, izjavio da su dve strane “bliže nego ikada” u pogledu bilateralnog sporazuma, koji je “skoro završen” za lovce F-35 Lightning II.

Naravno od tada nije bilo nikakvih vesti, a Arapi imaju i druge opcije, poput Rafala ili kineskog J-31. Sada vidimo da je KAAN, budući lovački avion 5. generacije Turske, nova opcija na stolu za Saudijsku Arabiju.

Prošle godine, arapski i evropski izvori ukazivali su na to da je Saudijska Arabija blizu rekordnog ugovora za francuske borbene avione Rafale. Prema jednom izveštaju objavljenom u francuskom dnevniku “La Tribune”, Rijad sada razmatra kupovinu 54 ovakvih aviona.

tf x
TF-X KAAN

Saudijska Arabija je u poslednjih nekoliko godina bila najveći izvozni klijent za avion Eurofighter, ali je Nemačka suspendovala odobrenja za prodaju oružja ovoj naftom bogatoj arapskoj zemlji nakon ubistva saudijskog novinara Džamala Kašogija u konzulatu Kraljevine u Istanbulu.

Kaan, odgovor Turske nakon isključenja iz F-35 programa

KAAN je projekat razvijen u turskoj odbrambenoj industriji. To je najambiciozniji oružani program u istoriji Turske, a cilj je proizvodnja aviona 5. generacije. Turci su već razvili prototip koji je dva puta leteo i do sada prošao sve testove.

Nakon tih testova letenja, izvršni direktor Turkish Aerospace Industries (TAI), Temel Kotil, izneo je smele tvrdnje da je njihov novi lovac KAAN „bolji od“ američkih F-35.

KAAN ima dužinu od 21 metar i, prema proizvođaču, može dostići maksimalnu brzinu od 1,8 Maha zahvaljujući svojim dvostrukim motorima. Poseduje, naravno, stealth karakteristike i biće opremljen naoružanjem vazduh-vazduh i vazduh-zemlja, kao i pametnom municijom.

istorijski trenutak za tursku lovac kaan prvi turski avion pete generacije izveo svoj prvi let video
lovac kaan prvi turski avion pete generacije izveo svoj prvi let, februar 2024

Isključeni iz F-35 programa zbog odluke o kupovini ruskih S-400 PVO sistema, Turska je ostala “ranjiva”, a vazduhoplovne snage su postale Ahilova peta, naročito jer SAD još odugovlače sa nabavkom F-16 Block 70 Viper aviona za Tursku i modernizacijom postojećih F-16 aviona na najmoderniji standard.

Sa druge strane, u Turskoj se planira nabavka preko stotinu aviona KAAN, koji će činiti najveći deo lovačke flote turskog ratnog vazduhoplovstva.

1 KOMENTAR

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version