NaslovnaNovostiRute: Novi štab NATO-a za Ukrajinu „dovešće do promena“ na bojnom polju,...

Rute: Novi štab NATO-a za Ukrajinu „dovešće do promena“ na bojnom polju, učinitićemo sve da Kijev pobedi

Generalni sekretar NATO-a Mark Rute rekao je da bi stvaranje novog štaba alijanse za Ukrajinu imalo značajan uticaj na razvoj situacije na ratištu. Prema njegovim rečima, nova komanda će pojačati koordinaciju delovanja i ojačati bezbednost ne samo Ukrajine, već i same Severnoatlantske alijanse.

U ponedeljak, 14. oktobra, Mark Rute je obavio svoju prvu posetu komandnom centru, poznatom pod akronimom NSATU (NATO Security Assistance and Training Ukraine), u Visbadenu, Nemačkoj.

U govoru održanom u bazi Klei Baraks, američkoj bazi gde se nalazi sedište nove misije NSATU, Rute je izjavio da će “NATO učiniti sve što je potrebno da osigura pobedu Ukrajine”.

Rute je naglasio da je ovaj potez strateška i promišljena odluka koja treba da pomogne Kijevu da efikasno koristi pomoć i resurse koje pružaju zapadni saveznici. On je napomenuo da će štab postati važan element u upravljanju vojnim operacijama i raspodeli međunarodne pomoći za ukrajinske oružane snage, što će povećati njihovu sposobnost da se odupru ruskoj strani.

„Poruka je da ćemo nastaviti sa delovanjem, da ćemo učiniti sve što je neophodno kako bismo osigurali da on (ruski predsednik Putin) ne uspe i da će Ukrajina pobediti“, izjavio je šef NATO-a u intervjuu.

Takođe je rekao da je ključno za “NATO da ima čitav spektar kapaciteta potrebnih za odvraćanje ruske pretnje.”

„Mi smo NATO. Mi smo odbrambeni savez, nismo ofanzivni. Nismo zainteresovani za osvajanje bilo kojeg dela neke druge zemlje van teritorije NATO-a. Kao ovaj demokratski savez, najjači vojni savez u istoriji sveta, koji služi milijardi ljudi, spremni smo da se suočimo sa bilo kojom pretnjom. Nikada nas naši protivnici neće zastrašiti“, rekao je ovaj Holandjanin.

Stvaranje NSATU-a dogovoreno je na samitu NATO-a u Vašingtonu u julu 2024. godine „kako bi se koordinisala isporuka vojne opreme i obuka za Ukrajinu od strane saveznika i partnera“.

Zvaničnici NATO-a su izjavili da bi Alijansa trebalo da preuzme od Sjedinjenih Američkih Država ulogu koordinacije u okviru „Kontakt grupe za odbranu Ukrajine“. Oko 50-ak zemalja učestvuje u Kontakt grupi, čiji se sastanci nazivaju Ramštajn.

rute i zelenski selfi
rute i zelenski selfi

Nije jasno kada će misija NSATU postati potpuno operativna, ali Rute je izjavio da će se trenutnih 200 vojnika u bazi u Visbadenu uskoro pridružiti još nekoliko stotina, uključujući i ukrajinske trupe. NSATU će takođe uključivati sedište NATO-a u Monsu, Belgiji, i centre za snabdevanje u Poljskoj i Rumuniji.

NSATU je novo telo koje je osnovano kako bi pružilo Ukrajini dugoročnu bezbednosnu pomoć, osiguravajući pojačanu, predvidljivu i koordinisanu podršku. Novo telo će koordinisati napore i u pogledu vojne pomoći i obuke.

NATO je naglasio da ovo novo telo za podršku i obuku Ukrajine neće zameniti Kontakt grupu za odbranu Ukrajine (Ramštajn format).

2 KOMENTARA

  1. 😂😂😂 odbambeni savez, ne bi se mnohe zemlje slozile sa njim, licenerni kao i uvek.

  2. Kada čovjek pogleda fotografije ovih ljudi pomisli da gleda neku humorističnu seriju.Jadna Ukrajino sto ce ostati od tebe.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave