NaslovnaNovostiOčajna situacija na frontu za Kijev: Rusi na vratima Kupjanska, dok SAD...

Očajna situacija na frontu za Kijev: Rusi na vratima Kupjanska, dok SAD teraju Zelenskog da mobiliše 18-ogodišnjake

Kupijansk se smatra jednim od najvažnijih ukrajinskih uporišta od 2022. godine. Već su ga gubili pa vraćali.

Rusi brzim tempom napreduju na istoku Ukrajine, iskusno prilagodivši taktiku. U osnovi, ruske snage melju sve što im se nađe na putu uz pomoć artiljerije, jedrećih bombi (KAB) i pribegavanja taktici bočnih napada.

Ruske snage sve više i brže napreduju u Donjecku, jednom od istočnih regiona Ukrajine, a bile su aktivne već mesecima severnije u oblasti Harkova, fokusirajući se na Kupjansk.

Vlasti u oblasti Harkov naredile su u četvrtak obaveznu evakuaciju svih civila iz Kupijanska, u istočnom delu regiona. Prema prozapadnim informacijama na njihovim društvenim mrežama, Rusi se nalaze na tri kilometra od grada.

Ruske trupe su zauzele Kupijansk u prvim danima eskalacije u februaru 2022, ali su ih ukrajinske trupe potisnule u septembru 2022. godine, međutim, Rusi nikada nisu bili daleko od grada.

Kupjansk se nalazi na reci Oskil. Na njenoj istočnoj obali ima oko 4.000 ljudi, a na zapadnoj obali oko 3.000. U poslednjih mesec dana ova mesta je napustilo nekoliko stotina ljudi, a sada zbog pogoršanja situacije obavezna evakuacija važi za sve civile.

Oleh Sinehubov, načelnik vojne uprave Harkovske oblasti, rekao je da je situacija oko Kupijanska ovih dana najgora u čitavom regionu. Rusi eskaliraju borbenu situaciju prema gradu, izveli su 26 napada u poslednjem danu, javlja ukrajinsko glasilo UPravda.

Prema rečima Sinehubova, “odbrambene snage su do sada zaustavile sve neprijateljske napade”, što zvuči lepo, ipak nije objasnio otkud Rusi onda odjednom na 3km od grada.

Naredba o obaveznoj evakuaciji odnosi se i na još tri opštine u okolini Kupijanska, u blizini kojih prolazi linija fronta: Kindrašivka, Kurilivka, Petropavlivka, kao i selo Borovsk u Izjumskom okrugu, rekao je Sinehubov.

SAD: Zelenski da smanji starosnu granicu za regrutaciju, ako smo mogli mi u Vijetnamu može i on

Američki političari, barem oni duboko zagriženi da Kijev po svaku cenu nastavi rat, vrše pritisak na Volodimira Zelenskog da uvede mobilizaciju omladine mlađe od 25 godina.

Informaciju je potvrdio savetnik šefa kabineta predsednika Ukrajine Sergej Leščenko. Američki argument je vezan za istorijski primer američke vojne obaveze tokom Vijetnamskog rata.

americki senator grejem i zelenski copy
americki senator grejem i zelenski

Američki političari ističu da su, kada su SAD bile uključene u Vijetnamski rat, regrutovani 19-godišnjaci. Stoga sada sugerišu da je Ukrajini, pored zapadnog naoružanja, potrebna i šira mobilizacija kako bi ojačala u ratu protiv Rusije.

Međutim, prema rečima Leščenka, “predsednik Zelenski se uspešno odupire ovim pritiscima i nastavlja da ubeđuje američke političare da je moguće nastaviti rat bez snižavanja starosne granice za obaveznu regrutaciju”.

Ukrajina se trenutno suočava sa velikim izazovima zbog sve veće potrebe za vojnim snagama u ratu sa Rusijom, a razgovori o mobilizaciji mlađih regruta dobiće sigurno na značaju posebno imajući u vidu odakle dolazi ali i kako se sukob odugovlači. Kijevu su očajnički potrebne nove snage da zameni sve izgubljene i osakaćene vojnike.

Vojska sada upada u klubove, barove i na koncerte i odvodi mladež

Sa druge strane, ukrajinska vojska postavila je zamku za stotine Ukrajinaca, čekajući ih ispred klubova i barova u Kijevu i drugim gradovima. Ukrajinska vojska, a posebno regrutna služba, izvodili su nekoliko dana za redom masovne racije širom cele zemlje.

Neki od gradova u kojima su zabeleženi ovakvi incidenti su Kijev, Lavov, Harkov i Dnjepar. Ukrajinski oficiri su ili hvatali muškarce kako šetaju ulicom tokom noći, ili su upadali u noćne klubove i barove i hapsili sve koji su ispunjavali standarde za regrutaciju.

U stvari, u nekim slučajevima, neki korisnici društvenih mreža su tvrdili da ukrajinske grupe za regrutaciju postavljaju zamke za Ukrajince, čekajući ih ispred klubova i barova neposredno pre nego što je počela noćna zabava u ovim lokalima.

Novi napori ukrajinske službe za regrutaciju dolaze po naređenju vlade predsednika Vladimira Zelenskog, koja želi da regrutuje još 200.000 Ukrajinaca do kraja 2024. godine. Nije najjasnije kako Zelenski i ukrajinski generali veruju da će to nadoknaditi gubitke u vojsci.

Ukrajinska vojska, koja ima preko 130 brigada, suočava se sa poteškoćama u regrutaciji, jer je javno mnjenje masovno izbegava ideju vojne službe. Međutim, sada pribegavaju i drugim populističkim metodama.

Kontroverzne kampanje vojske za privlačenje dobrovoljaca

Dok ukrajinska vojska prisilno regrutuje one koji pokušavaju da izbegnu vojsku, a time i rat sa Rusijom, postoje i modernije i atraktivnije kampanje kako bi mladi odlučili da obuku uniformu.

U okviru toga, prema obimnom izveštaju Washington Post-a, 3. jurišna brigada ukrajinske vojske pokrenula je novu regrutnu kampanju, koristeći inovativne i kontroverzne slike kako bi privukla volontere.

U savremenoj verziji pin-up devojaka iz Drugog svetskog rata, kampanja uključuje modele u provokativnim pozama pored vojnika, pokušavajući da privuče pažnju. Kako rat sa Rusijom ulazi u treću godinu, potreba za novim vojnicima postaje sve hitnija.

Na centralnoj slici članka, model Marija, 25 godina, fotografisana je 31. avgusta na haubi vozila Humvee.

kampanje ukrajinske vojske za privlačenje dobrovoljaca
kampanje ukrajinske vojske za privlačenje dobrovoljaca

U jednoj od reklama, vojnik drži prskalicu kao da je puška, dok žena u crvenim štiklama leži na haubi vojnog vozila. Marketing tim brigade se nada da će ovaj upečatljiv prikaz zainteresovati one koji možda nisu razmišljali o pridruživanju vojsci.

„Rat se ne odnosi uvek na krv i smrt“, objašnjava Dmitro, glavni dizajner kampanje. „Želimo da unesemo lakši ton i pokažemo da vojnički život ponekad uključuje i druge aspekte, poput učenja i odnosa.“

3. jurišna brigada, poznata po žestokim borbama pa i porazima u oblasti Bahmuta i Harkova, preuzela je inicijativu da direktno pristupi građanima, nudeći im mogućnost da isprobaju vojnički život kroz obuku i izazovne programe.

„Moramo prikazati ideju da je dobro biti u vojsci“, izjavila je Hristina Bondarenko, šefica komunikacijskog tima. „Ovo je savremeni sukob koji zahteva savremene metode pristupa.“

Prva kampanja 3. brigade započela je u martu 2023. i predstavljala je pet komandira brigade. Ovaj pristup je imao za cilj da pokaže poverenje i transparentnost, sa vojnicima koji poziraju bez pokrivenih lica.

Nova kampanja, inspirisana pin-up devojkama, već je izazvala reakcije – neki je smatraju preteranom, dok je drugi hvale zbog njene “originalnosti”.

Na društvenim mrežama, kritike su pomešane: jedan korisnik je kampanju nazvao „smešnom“, dok je jedna žena objavila fotografiju sa reklame na autoputu uz reči: „Volim 3. jurišnu brigadu. Volim svaku jedinicu koja čuva nebo iznad nas.“

Uprkos reakcijama, 3. brigada nastavlja sa svojim pristupom privlačenja novih vojnika, dok razmatra proširenje aktivnosti i u oblast suvenira, nudeći majice i druge predmete sa temom rata.

„Da, rat je užasan“, priznaje Vlad Kulik, umetnički direktor brigade. „Ne romantizujemo nasilje, ali pokazujemo da možeš imati i lepa sećanja iz tog perioda – prijateljstva, veze, iskustva. Moramo pronaći balans.“

4 KOMENTARA

  1. Константин Јиричек у свом делу Историја Срба лепо описује исте али све то важи и за Словене генерално. Лаковерни, поводљиви, наивни, лако се посвађају… Није ни чудо што тако лако падају на западњачке сладуњаве причице и обећања па на крају ударе на свог брата зарад тих западњачких превара и заврше негде у блату. Треба позивати Словенску браћу Украјинце да се освесте и врате себи и својима, да раде за интересе својег и својих народа а не за васповце. Украјинци, борите се против својих стварних непријатеља а не против Словенске браће.

  2. Amerika je izazvala ovaj rat sa namerom, i sa namerom ga održava. To što im je pao monstruozni plan da se mobilizuju 18 godišnja deca je samo deo plana da taj narod nestane.

  3. Kad pogledaš snimke pomisliš da je neka država u kojoj nije ratno stanje, kad un i amerika, da ne spominjem zelenog prikazuju Ukrajnu čovečanstvu snimci razrušenih i sprženih gradova, gole dece i promrzlih ljudi.
    Šta ti je štampa.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave