NaslovnaNovostiPrvi srpski vojni robot, razvoj Vojnotehničkog instituta iz Beograda – eROBOTr

Prvi srpski vojni robot, razvoj Vojnotehničkog instituta iz Beograda – eROBOTr

Na prikazu naoružanja i sposobnosti dela jedinica Vojske Srbije “Zastava 2024” na vojnom aerodromu Pukovnik-pilot Milenko Pavlović” u Batajnici je bio prikazan prvi srpski robot koji će se primenjivati u vojsci ako se njegov razvoj uspešno završi od strane Vojnotehničkog instituta iz Žarkova koji je nosilac razvoja ovog robota.

Ovo daljinski upravljano eksperimentalno točkaško vozilo sa ugrađenom robotskom rukom je namnjeno za specijalne misije u kojima treba da zameni ljudstvo za obeležavanje, onesposobljavanje i uklanjanje sumnjivih predmeta.

To znači da ovaj robot predstavlja eksperimentalno točkaško vozilo sa robotskom rukom namenjeno za rukovanje predmetima koji pod pretpostavkom sadrže minsko-eksplozivna sredstva kao i improvizovane eksplozivne naprave, kako bi se sačuvali životi deminera u trenutcima njihovog uklanjanja sa mesta njihovog postavljanja.

Samo točkaško vozilo čini modularna šasija sa šest kruto oslonjenih točkova kao kod kamionske šasije, što mu omogućava dobru prohodnost po različitim terenima.

Pokretanje robota se vrši putem elektromotora i mehaničkog prenosa preko lanca koji pokreće po tri točka sa svake strane robota.

Za sada nije javno objavljena deklarisana snaga elektromotora koji pokreće ovaj robot, ali se pretpostavlja daje sigurno više kilovata, jer je robot težak 250 kg.

Takođe nije poznat ni tip ni kapacitet baterije koji napaja strujom elektromotor.

Inače maksimalna nosivost ovog robota iznosi do 150 kg, što znači da može da prenosi sumnjive predmete koje običan vojnik nije u stanju da podigne i prenese.

Dimenzije robota su: dužina 1,3 metara, širina 0,9 metara, a visina 1,2 metara, što znači da može da prolazi kroz hodnike zgrada i prolaze unutar objekata.

S obzirom da nije gusenično besposadno vozilo kao “Mali Miloš”, nema mogućnost savlađivanja stepenica u objektima u koje ulazi.

Takođe za sada nije poznato ni kako se upravlja ovim robotom, da li od strane operatera putem upravljačke konzole kao kod “Malog Miloša”, ili je potpuno autonomno vozilo poput ruskog “Marker” robotskog vozila?

Robotska ruka ima šest stepeni slobode i dohvat do 1,5 metara.

Nosivost hvataljke je do 2 kg, dok je njena sila stezanja 20 kg, a nosivost kompletne robotske ruke je 150 kg.

Rotacija robotske ruke je po pravcu N x 360 stepeni, dok je po elevaciji -90 do 180 stepeni.

Postoji više tipova hvataljki koje se montiraju na robotsku ruku, a koje se primenjuju zavisno od zadatka koji je predviđen da se obavi.

Sve u svemu ovo robotsko vozilo za sada deluje kao prototip koji je još u razvoju, ali ako se uvede u naoružanje jedinica kopnene vojske Srbije biće nezamenljivo u misijama opasnim po živote ljudi, a koliko su ovakvi robotski sitemi izuzetno korisni govori i činjenica da se njihov broj u većini vojski Sveta povećava iz dana u dan.

2 KOMENTARA

  1. Koliko smo mogli dati zamah našoj proizvodnji i robotskih mašina, dronova, raketa i drugog oružja da smo uložili deseti deo od novca potrošenog na neupotrebljive francuske avione koji bi u slučaju agresije(koju mogu samo da izvrše NATO države) bili neupotrebljivi i uništeni pre poletanja.

    6
    1
  2. To bi ja napravio ovakav robot sa rukom koja šaketira udarcima od 1.000 kg, fino uđe u rov ili među neprijateljske linije, tamo među balkanske naciste-bivšu braću i počne da ih delje i mlati pogane tom šakom pa dok traje baterija 😂

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave