NaslovnaNovostiHelikopteri Black Hawk počinju da lete sami: Amerikanci implementiraju Matrix sistem u...

Helikopteri Black Hawk počinju da lete sami: Amerikanci implementiraju Matrix sistem u verziju UH-60M

Sikorsky, deo Lockheed Martina, dobio je ugovor od 6 miliona dolara od DARPA (Agencija za napredne istraživačke projekte odbrane) da opremi helikopter UH-60M Black Hawk američke vojske svojim naprednim autonomnim sistemom ALIAS/MATRIX. Radi se o prototipu helikoptera UH-60M Black Hawk koji Amerikanci razvijaju.

Prema zvaničnoj najavi američkog giganta, ovaj projekat, nazvan MX, omogućiće Komandi za razvoj borbenih sposobnosti američke vojske (DEVCOM) da rigorozno testira širok spektar autonomnih sposobnosti, od operacija sa jednim pilotom do potpuno autonomnih letova bez ljudske posade.

Rič Benton, potpredsednik i generalni direktor kompanije Sikorsky, naglasio je ogroman potencijal ovih napredaka. On je izjavio da „autonomne letelice značajno smanjuju opterećenje pilota, poboljšavaju sigurnost leta i pružaju komandantima misijsku fleksibilnost bez presedana u složenim i osporavanim okruženjima.”

Benton je dodao da će modernizacija helikoptera Black Hawk danas osigurati njihovu relevantnost do 2070-ih, koristeći prednosti kako postojećih, tako i budućih platformi. Podsetimo, helikopet je počeo svoju službu 70-tih godina prošlog veka, a verzija UH-60M je postala operativna 2006. godine. Dakle, reč je o fascinantnom intervalu od 100 godina.

MATRIX sistem autonomije je tehnološka osnova za DARPA-in program ALIAS (Sistem automatskog upravljanja u kokpitu), koji Sikorski razvija od 2020. godine.

helikopter black hawk sa alias:matrix
helikopter black hawk sa alias:matrix

Cilj ALIAS programa je da smanji opterećenje pilota i poboljša performanse misije naprednom automatizacijom. Sistem uvodi visok nivo automatizacije koji omogućava autonomno upravljanje, uključujući poletanje i sletanje, dok istovremeno upravlja vanrednim situacijama. Piloti mogu pratiti letove koristeći taktilni interfejs ili glasovne komande.

Helikopter Black Hawk sa ALIAS/MATRIX sistemom već je leteo bez pilota

Dana 5. februara 2022. godine, modifikovani helikopter UH-60A američke vojske, osposobljen za rad u konfiguraciji opcionog vozila sa pilotom (OPV), obavio je 30-minutni let bez posade u bazi Fort Kembel u Kentakiju, a zatim je usledio drugi let 7. februara, o čemu smo tada i izvestili.

Sistem ALIAS/MATRIX Black Hawk je 30 minuta leteo bez posade iznad Fort Kembela, Kentaki, 5. februara. Let 7. februara bio je kraći.

Letelica je samostalno izvršila provere pre leta, poletela i prošla kroz LIDAR sistem (lasersko snimanje, detekcija i prepoznavanje) koji je simulirao složen horizont Njujorka, nakon čega je sletela, a sve operacije su izvršene autonomno. Helikopter od 6.350 kg je samostalno reagovao na simulirane nebodere, “provlačeći se” kroz Menhetn.

ALIAS/MATRIX takođe će omogućiti američkoj vojsci da leti čak i kada bi helikopter inače bio prizemljen.

Black Hawk leteo bez posade po prvi put
Black Hawk leteo bez posade po prvi put 2022

Sistem bi na kraju mogao biti inkorporiran u buduće programe helikoptera i tiltrotera (Future Vertical Lift – FLV) američke vojske, kako se budu razvijali. Helikopteri koji budu imali integrisan ALIAS/MATRIX sistem moći će da rade autonomno, bez pilota, u bilo kojim vremenskim uslovima.

Američka vojska odavno testira potencijalne tehnologija kao što je ALIAS, uključujući one predstavljene u programu budućeg vertikalnog podizanja (FVL).

Jedan od glavnih uzroka nesreća u avijaciji američke vojske je kombinacija ljudskih grešaka i degradiranih vizuelnih okruženja. Vojska nastavlja da traži sisteme koji bi oslobodili pilote obaveze upravljanja u takvim okruženjima.

UH-60 Black Hawk

Sikorsky UH-60 Black Hawk je postao operativan 1978. godine. Poseduje sistem glavnog i repnog rotora, svaki sa četiri lopatice.

Dizajniran sa idejom da je bezbednost  ključni faktor, odnosno, nakon udara, trup se postepeno gužva u cilju zaštite posade i putnika.

Pokreću ga dva General Electric T700-GE-701C motora. Black Hawk može da dostigne maksimalnu brzinu od 183 km/h. Prima četvoročlanu posadu i 11 vojnika.

ukrajinci pored uh 60 black hawk.jpg copy
ukrajinci pored uh 60 black hawk

UH-60 je dug 19,8 m, visok je 5 m. a prečnik rotora je 16 metara. Maksimala bruto težina je oko 10 tona i ima kuku za teret koja može da nosi do 4 tone. Prostrana kabina se može modifikovati za obavljanje misija medicinske evakuacije, sa kapacitetom od šest nosila.

Dizajniran je za niz aktivnosti, od mirovnih akcija i borbenog napada do pomoći u slučaju katastrofa i medicinske evakuacije. Pokreće ga najnovija avionika i elektronske tehnologije, kao što je GPS.

Ima domet od približno 2200 km kada je opremljen pomoćnim rezervoarima za gorivo a operativni radijus je do 590 km. Opcije naoružanja se kreću od mitraljeza kalibra 7,62 mm i raketa od 2,75 inča, do projektila AGM-114 Hellfire.

UH-60M

Black Hawk UH-60M je najnovija verzija (2006) serije višenamenskih helikoptera Black Hawk, koji su dizajnirani i proizvedeni od strane kompanije Sikorsky Aircraft, deo Lockheed Martin-a. UH-60M je glavni transportni i borbeni helikopter američke vojske, poznat po svojoj izdržljivosti, fleksibilnosti i pouzdanosti.

Opremljen je snažnijim motorima T700-GE-701D, koji omogućavaju veće nosivosti i bolje performanse u različitim vremenskim uslovima.

sikorsky uh 60m black hawk
sikorsky uh 60m black hawk

UH-60M ima unapređeni kokpit sa integrisanim digitalnim ekranima, naprednim sistemima za navigaciju, komunikaciju i automatsko upravljanje. Helikopter može prevesti do 11 potpuno opremljenih vojnika ili teret težine do 4.100 kg spoljnim podvesnim sistemom.

Ovaj Black Hawk može biti korišćen za širok spektar misija, uključujući transport trupa, medicinsku evakuaciju, logistiku, podršku specijalnim operacijama, borbene misije i gašenje požara. UH-60M ima oklop koji štiti posadu i putnike od malokalibarskog oružja, kao i protivprašinske i protivledene sisteme za bolju operativnost u teškim uslovima.

1 KOMENTAR

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave