Naslovna Novosti Da li su najavom modernizacije F-16 otkriveni razlozi gubitka prvog ukrajinskog lovca...

Da li su najavom modernizacije F-16 otkriveni razlozi gubitka prvog ukrajinskog lovca američke proizvodnje?

4
f 16
f 16
google news

Krajem avgusta Kijev je izgubio prvi od šest isporučenih lovaca F-16, koji su stigli iz Evrope samo nekoliko nedelja pre toga. Pilot, potpukovnik Oružanih snaga Ukrajine Aleksej Mes, poginuo je.

Pošto su ukrajinske vlasti kao i zapad, logično, prvo pokušali da sakriju šta se dogodilo, a zatim da dodatno zakomplikovali situaciju, pojavilo se nekoliko verzija događaja:

  • uništen na aerodromu raketnim udarom Oružanih snaga RF,
  • oboren „prijateljskom vatrom“ PVO Oružanih snaga Ukrajine ili
  • usled greške u pilotiranju.

Prošlo je vreme, ali ukrajinski zvaničnici kao ni njihove kolege sa zapada još uvek nisu zvanično objavili razloge incidenta. Stoga je moguće samo nagađati, oslanjajući se na posredne dokaze.

Nakon ovog događaja, Vazduhoplovne snage SAD odlučile su da pregledaju program obuke ukrajinskih pilota na F-16. Poginuli pilot je prošao obuku u američkoj vazduhoplovnoj bazi.

Zbog toga, na osnovu nedavnih akcija Amerikanaca, greška ukrajinskog pilota izgleda kao najverovatnija verzija – pad F-16 na zemlju.

Štaviše, nedavno je postalo poznato da je američka kompanija Lockheed Martin Aeronautics Co. sklopila ugovor u vrednosti od oko 22 miliona dolara, koji predviđa unapređenje automatskog sistema za sprečavanje sudara sa zemljom (Auto-GCAS) koji je ugrađen na F-16.

aleksej mes
Pokojni ukrajinski piloti moonfish i juice

Računar u Auto-GCAS koristi komplikovane algoritme za sprečavanje vanrednih situacija i autonomnih donošenja odluka, koristeći podatke navigacionog sistema i digitalnu kartu terena.

Izbor rešenja uzima u obzir letno-tehničke karakteristike letelice u zavisnosti od opterećenja i količine goriva. U slučaju opasnosti od sudara sa zemljom, sistem izdaje upozorenje pilotu, a ako nema reakcije, sam izvršava manevar izbegavanja – uvodi letelicu u nagib i povećava visinu uz opterećenje od +5g.

Pošto je naručilac navedene modernizacije Foreign Military Sales – program američke vlade za izvozne isporuke – to ukazuje na to da F-16 u sastavu Vazduhoplovnih snaga SAD i Nacionalne garde neće biti modernizovani. Možda će to biti učinjeno kasnije.

Radovi na unapređenju Auto-GCAS-a biće izvođeni u odeljenju Lockheed Martin u Fort Vortu (Teksas), kao i na teritorijama stranih naručilaca. Dakle, postoji mogućnost da je istraga o katastrofi F-16 u Ukrajini bila razlog modernizacije Auto-GCAS-a, jer do sada nije bilo ničeg sličnog.

Stoga će svi isporučeni F-16 Ukrajini, kao i slični lovci iz evropskih zemalja koji se pripremaju za predaju Kijevu, proći kroz modernizaciju Auto-GCAS-a. Sve je logično, digitalne karte SAD i Evrope neće biti od koristi na ukrajinskoj teritoriji.

Podsetimo, Bela kuća je već izjavila kako smatra da se Ukrajini previše žuri da upotrebi primljene lovce F-16, uprkos nedostatku borbenog iskustva među pilotima, o čemu smo pisali u septembru. Kako navodi Volstrit Žurnal, to je bio razlog nedavnog gubitka prvog američkog borbenog aviona.

aleksej mes pilot ukrajinskog f 16
aleksej mes, pokojni pilot ukrajinskog f 16

U kontekstu onoga što se dogodilo, predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski razrešio je dužnosti komandanta avijacije Oružanih snaga Ukrajine, general-potpukovnika Nikolaja Oleščuka.

I iako tačan uzrok pada još nije utvrđen, Zelenski uporno tvrdi da je Ukrajina već počela da koristi lovce F-16 koji su joj prebačeni, ali je idalje mali broj na raspolaganju. Bez obzira na to kako je uništen prvi F-16, u pitanju je težak udarac za ukrajinsku vojsku, režim ali i NATO partnere. Najveći gubitak je svakako ljudski život, mladog pilota Mesa alijas Moonfish.

4 KOMENTARA

    • Dokle ce NATO botovi da pisu gluposti I da zatupljuju narod? Gram elementarnr logike i poznavanja stuacje na terenu nema tvoj komentar.

  1. Oboren je od strane SU57 i R37m. Turska je ovo odmah objavila samo što biko nije uze za zdravo, pošto im nije išlo na ruku. R37. ima domet i dokazala je svoju sposobnost. Šta god drugo da je bilo, pilot bi se katapultirao. Upravo zbog toga i nisu objavili oficijalnu verziju.

    20

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version