Naslovna Novosti Zapadni mediji prenose ruske blogere: Lovac F-16 oborio ruski bombarder Su-34 na...

Zapadni mediji prenose ruske blogere: Lovac F-16 oborio ruski bombarder Su-34 na 50 km od linije fronta

18
slika koju je objavio fighterbomber sa natpisom zemlja je raj, braćo
slika koju je objavio fighterbomber sa natpisom zemlja je raj, braćo
google news

Prema izveštajima, jedan od ruskih borbenih aviona navodno je oboren od strane ukrajinskih snaga. Ovu informaciju prenose različiti vojni blogeri, uključujući jednog koji je povezan s ruskim vazduhoplovstvom i sam bivši pilot, Fighterbomber, a prenose svi zapadni mediji.

Jedan bloger tvrdi da je avion Suhoj Su-34 oboren od strane američkog F-16.

Međutim, ovakve tvrdnje nisu potvrđene, a američki Newsweek je kontaktirao ministarstva odbrane Rusije i Ukrajine kako bi dobio komentare o neproverenim navodima koji su izazvali brojne spekulacije na društvenim mrežama.

Na Telegram kanalu Fighterbomber objavljen je post koji deluje kao počast oborenom Su-34, dok je drugi ruski kanal, sa daleko manje autoriteta, “VDV za poštenje i pravdu”, tvrdi da je avion oboren od strane F-16 i da je posada poginula.

Prema ovim izvorima, avion je navodno oboren “oko 50 km od prve linije fronta”.

Za više informacija, možete se obratiti izvorima poput Newsweek ili Forbsa koji prenose ove vesti ruskih blogera.

Ukrajinski F-16

Ukrajina je dobila svoju prvu seriju američkih aviona F-16 u avgustu 2024. godine. To je usledilo nakon što su SAD dale zeleno svetlo za njihovu nabavku ali iz trećih zemalja korisnika, čime je konačno ispunjen veliki zahtev Kijeva.

Isporuka je bila deo šireg napora da se ukrajinsko vazduhoplovstvo opremi, pri čemu su Norveška, Belgija, Holandija i Danska formirale koaliciju i obećala da će od 60 od 85 F-16 zameniti preživle avione iz sovjetske ere u arsenalu Kijeva.

Međutim, raspoređivanje ovih mlaznjaka suočilo se sa ranim neuspesima. Dana 26. avgusta 2024. godine, Vazduhoplovstvo Ukrajine pretrpelo je prvi gubitak F-16 tokom borbenog naleta. To su zajedno sa zapadnom priznali tek nakon pet dana. Postoji verovanje da ovaj F-16 nije jedini, već da su još 2 do 4 uništena.

ukrajinski f 16
ukrajinski f 16

Danska je u septembru dala još jedno obećanje da će do kraja godine prebaciti dodatnu seriju lovaca F-16 u Ukrajinu. Ne zna se koliko.

Dok se dolazak većeg broja aviona na zapadu i u Kijevu smatra “ključnim”, Kijev se suočava sa hitnijim problemom – akutnim nedostatkom obučenih pilota sposobnih da upravljaju ovim sofisticiranim avionima.

Potreba Ukrajine za obučenim pilotima F-16 bila je kritična briga otkako je doneta odluka da se isporuče avioni. Obuka pilota, koju koordinira koalicija nacija uključujući Holandiju, Kanadu, Dansku, Sjedinjene Države i Rumuniju, imala je raznorazna kašnjenja, a i da nije, odvija se po skraćenom modelu, nezapamćenom u borbenoj avijaciji.

Sa ograničenim brojem obučenih pilota, Ukrajina nema dovoljno fleksibilnosti u odabiru najboljih kandidata za upravljanje ovim naprednim lovcima. Tačan broj obučenih pilota i onih koji su još na obuci ostaje nejasan.

Međutim, postoje indicije da je cifra daleko ispod ukrajinskih zahteva. U junu je Politiko izvestio da se zapadni saveznici Ukrajine bore da ispune zahtev Kijeva za više mesta za obuku svojih pilota.

tri pilota stoje na pisti dok f 16 uzleće, ilustracija
tri pilota stoje na pisti dok f 16 uzleće, ilustracija

Ovaj nedostatak obučenih pilota predstavlja prepreku naporima Ukrajine da postavi potpuno operativnu flotu F-16. Bez dovoljno pilota, Ukrajina rizikuje da ima više aviona nego što može efikasno da rasporedi, ograničavajući potencijalni uticaj ovih mlaznjaka na bojno polje. Neki sugerišu da avionima mogu upravljati NATO piloti, dok drugi otvoreno pozivaju penzionere pilote da se prijave.

18 KOMENTARA

  1. Su-34,prate i štite lovci i ne ostavljaju se sami da budu glineni golubovi!Takodje treba biti oprezan i sa vjestima koje izbacuju pojedini blogeri,jer ko garantuje da neki od njih namjerno ne izbacuju pogrešne informacije(kao protivnici režima i poretka u državi),a nije nemoguće da je u to upletena i protivnička strana.PS.Inače,treba strogo cenzurisani bilo kakve informacije o gubicima,zabraniti slikanje,poricati sve(rat je a ne cirkus ili Diznilend).

  2. Ovi ukro debili su toliko očajni da izmišljaju kompletne događaje da pokriju katastrofu na frontu…je li moguće da postoje idioti koji veruju u ove fantazije?

  3. Колеге коментатори, мање емотивности а више промишљања. И на другим озбиљним медијима је било да је авион оборен, или пао (а сам од себе не може пасти), и ништа више од овога. Ако је одиста оборен (а руски блогери то неби ставили без разлога, неби смели) ја верујем да је са Ф16 управљао неки искусни западни пилот – и русска команда ће о овоме сигурно добро промислити!

    • @ Инстикт
      Па западни пилоти ће да лете. Нема шансе да га је Украјинац оборио. Све је то прича за малу децу. Летео је F-16 blok 70/72 а то је генерација 5. Генерација 2 или 3 неможе оборити Су-34
      Сад нек се Руси и даље зајебавају. Време је за крај представе

    • Sta? Gospode koliko si samo glup! To bi znacilo direktan sukob sa NATO paktom i sto bi dovelo do upotrebe nuklearnog oruzja i kraj sveta kavog mo poznajemo!

      1
      2
    • Šta bi??? Pa što ne dođu ameri sa tim svojim avionima da ratuju u Ukr.a ne da svaki dan imaju ruska zauzimanja???

    • Ovi ukro debili su toliko očajni da izmišljaju kompletne događaje da pokriju katastrofu na frontu…je li moguće da postoje idioti koji veruju u ove fantazije?

  4. Опет “добри дух Кијева”.?На крају рата, страни која губи , остају само бајке.

    10
    2
  5. Nigdje izvještaj,nigdje dokaza još jednom se potvrđuje da Rusi koji nisu na vlasti i nemaju uticaja na državu toliko mrze svoju zemlju da su u stanju i ovakve gluposti da objavljuju.Naravno ovdje je i Putin krivac umesto što progoni kritičare svoje vlasti bolje mu je da ovakve lažove i one koji na društvenim mrežama objavljuju snimke napada frontova liši slobode jer i nehotice pomažu neprijatelju,u Izraelu svi koji su na društvenim mrežama postavljali priloge o iranskom raketama koje pogađaju ciljeve su privedeni ne informativni razgovor!

    10
    1
    • I šta im ti informativni razgovori daju? Ništa! Jer istina će uvijek kao ulje isplivati na površinu,prije ili kasnije

  6. Opet neke junačke basne od američkih medija pa via ukroinski mediji, “nekakav bloger” vidi razliku između SU-34 i f-16 na 10 km visoko 😂😂😂. Dokaza nema, treba da im poklonimo svoje poverenje 🤣🤣🤣

    13
    1
  7. Opet neke junačke basne od američkih medija pa via ukroinski mediji, “nekakav bloger” vidi razliku između SU-34 i f-16 na 10 km visoko 😂😂😂. Dokaza nema, treba da im poklonimo svoje poverenje 🤣🤣🤣

    5
    1

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version