NaslovnaNovostiFrancusko-italijanski PVO SAMP/T testira novu 'antihipersoničnu' raketu: Da li je ruski stelt...

Francusko-italijanski PVO SAMP/T testira novu ‘antihipersoničnu’ raketu: Da li je ruski stelt Su-57 meta Aster 30 B1NT?

Nove vesti stižu od “evropskog Patriota”. Francusko-italijanski sistem SAMP/T (Mamba) mogao bi dobiti unapređene karakteristike nakon što je raketa Aster 30 B1NT uspešno lansirana po prvi put.

Ove nedelje je na poligonu za testiranje francuske vojske, pod okriljem Generalne direkcije za naoružanje, uspešno lansiran novi presretač, saopštila je OCCAR – Organizacija za saradnju u oblasti naoružanja.

Reč je o raketi Aster 30 B1NT (NT, Nova Tehnologija), koja će opremati francusko-italijanski sistem protivvazdušne odbrane SAMP/T u budućoj konfiguraciji SAMP/T Nove Generacije (SAMPT NG).

Tokom ovog probnog lansiranja, dve vazdušne mete su raspoređene kako bi simulirale složenu situaciju odbrane zemlja-vazduh, uključujući metu koja zamišljena kao neprijateljski lovački avion.

Aster 30 B1NT opremaće francuske i italijanske sisteme protivvazdušne odbrane SAMP-T Nove Generacije (NG), koji će biti uvedeni u upotrebu 2026. godine.

Francuska će dobiti 12 sistema, dok je Italija naručila 10 sistema SAMP/T NG, kako je prošlog meseca piše američki BreakingDefense.

Prema rečima predstavnka kompanije Thales, koji su uključeni u program SAMP/T Nove Generacije, do 2030. godine, varijanta NG zameniće sve SAMP/T sisteme u sastavu francuske vojske.

Međutim, tvrdi se da SAMP/T (Mamba) ipak ostaje u senci Patriota, ali dobija značajna poboljšanja.

sampt
sampt

SAMP/T NG detektovaće mete na udaljenosti većoj od 350 kilometara, dok će rakete Aster 30 B1NT imati domet veći od 150 kilometara, slično kao rakete PAC-3 sistema Patriot, navode ovi zvaničnici.

Francuski ministar oružanih snaga, Sebastijan Lekornu, potvrdio je i neke manje poznate sposobnosti nove rakete, koja će moći da presreće, kako tvrdi, i hipersonične rakete.

„Ovaj sistem je sposoban da presreće hipersonične rakete, odgovarajući na pretnje u opsegu od 360 stepeni.“

Raketa Aster 30 B1NT imaće povećanu preciznost, dok će njen tragač u Ka opsegu biti sposoban da detektuje čak i mete sa niskom radarskom refleksijom.

U izveštajima zapadne štampe se navodi i da “nije isključeno da SAMP/T u novoj NG konfiguraciji, zajedno sa raketom Aster 30 B1NT, može biti uspešno korišćen i za presretanje najmodernijih ruskih aviona Su-57”.

Iako su dizajnirani sa stealth karakteristikama, Su-57 imaju nekoliko ranjivih područja koja pojačavaju njihovu radarsku refleksiju.

Integracija rakete Aster 30 B1NT proteže se i dalje od SAMP/T sistema. Raketa će takođe biti montirana na brodove italijanske ratne mornarice tipa Horizon (od 2027. godine) i francuske mornarice (od 2030. godine).

Iz raznoraznih izveštaja na ovu temu do kojih smo uspeli da dođemo, ipak nije jasno da li će nova verzija moći uspešno da se koristi i protiv krstarećih raketa.

Konkurencija je jaka

U poslednjoj deceniji, Francuska i Italija su zajedno razvile srednjedometni sistem (SAMP/T), evropski proizveden sistem protivvazdušne odbrane, koji može presretati balističke rakete, dronove, borbene avione i druge mete.

Međutim, mnoge evropske zemlje kupuju konkurentski sistem protivvazdušne odbrane Patriot, proizveden u Americi.

Podsećamo na debatu koja se vodi o varijanti protivvazdušne odbrane koju bi Evropa trebalo da usvoji.

Francusko-nemački sistem SAMP/T želi da konkuriše berlinskom projektu, koji predvodi Inicijativu Evropskog Nebeskog Štita (ESSI), sa ciljem zajedničke nabavke Patriota (dugog dometa), sopstvenih IRIS-T sistema (srednji domet) i izraelskog Arrow 3 (veoma dugi domet), kako bi Evropi pružili višeslojnu odbranu.

SAMP/T – Mamba

SAMP/T, poznat u francuskoj vojsci i kao Mamba, je proizvod zajedničkog rada između MBDA i Thales-a. PVO je dizajniran da odgovori na vazdušne pretnje sa dometom od 600 km.

Ovaj sistem se koristi za zaštitu od vazdušnih pretnji, uključujući avione, helikoptere i balističke projektile, pružajući efikasnu odbranu protiv neprijateljskog vazduhoplovstva.

SAMP/T Mamba se sastoji od lansera sa raketama, sistema za upravljanje vatrom i komandnog vozila. Lanser je platforma sa vertikalnim lansirnim kontejnerima u kojima se smeštaju rakete. Sistem za upravljanje vatrom omogućava praćenje i identifikaciju ciljeva, dok komandno vozilo upravlja celokupnim sistemom.

SAMP/T karakteriše izuzetno brz odziv. Svaka baterija je opremljena sa šest vertikalnih lansera, svaki sa osam spremnih za ispaljivanje raketa Aster 30. Upravo je ova vrsta rakete ključna komponenta francuskog sistema. 

SAMP/T Mamba koristi dvostepene rakete zemlja-vazduh, koje imaju sposobnost presretačkih dejstava na velikim daljinama. Rakete su opremljene naprednim vođenim sistemima i mogućnostima manevrisanja tokom leta radi obezbeđivanja preciznosti i presretanja ciljeva.

SAMP/T je u potpunosti usaglašen sa NATO standardima i može da radi u ekstremnim borbenim uslovima. Njegov transport se obavlja vazdušnim putem (Airbus A400M i Lockheed-Martin C-130J Super Hercules).

mbda aster 30 sam sistem
mbda aster 30 sam sistem

Tokom zajedničke vežbe između francuske i italijanske vojske, 2013 godine, Aster 30 je presreo cilj predstavljen kao balistička raketa nakon leta od 300 km.

SAMP/T može da ispali osam projektila Aster 30 za 10 sekundi. Visoko automatizovani i odbrambeni kapaciteti od 360 stepeni, francuski protivvazdušni sistem bi dao željenu borbenu sposobnost ukrajinskoj vojsci.

2 KOMENTARA

  1. Антихиперсонична ракета.???Ако хиперсонична ракета лети 13-14 000 km/h , онда антихиперсонична мора да лети најмање брзином од 18-19000 km/h да би је стигла и пресрела.Нисам сигуран да запад има и ову прву ракету а камоли ову другу ???

    • Ne radi se o brzini i ganjanju hipersonične rakete nego o presretanju iste. Czak je i presretanje diskutibilno zbog manevarskih sposobnosti hipersonika.

      6
      1

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave