NaslovnaOružjeNovo OružjeDokle se stiglo u razvoju srpskog sistema bliske PVO MTU-4M na novom...

Dokle se stiglo u razvoju srpskog sistema bliske PVO MTU-4M na novom oklopniku “Zastava TERVO”?

Kompanija Zastava Tervo iz Kragujevca je relativno brzo završila razvoj i borbeno-oklopnih vozila MRAP M-20 i M-21 odnosno BOV OT, pa je bilo očekivano da će i novo oklopno vozilo pogona točkova 4×4 “Hajduk” koje je prvi put prikazano javnosti na praznik “Vidovdan” ove godine u Kruševc biti vrlo brzo u serijskoj proizvodnji.

Zato nije ni iznenađenje što je na prikaznu naoružanja i sposobnosti dela jedinica Vojske Srbije na vojnom aerodromu “Pukovnik-pilot Milenko Pavlović” u Batajnici bio izložen navedeni PVO sistem na redizajniranom oklopnom pikap vozilu pomenute kompanije.

Vidan je napredak razvoja ovog oklopnog vozila koje je kada je prikazano u Junu ove godine više ličilo na funkcionalni model, da bi sada dobilo izgled i završnu obradu jednog prototipa koji će verovatno kada prođe ispitivanja u Tehničko-opitnom centru ući u serijsku proizvodnju, možda već 2026 godine, jer je kako sada stvari stoje bazirano na istoj pogonskoj grupi i šasiji kao i vozilo “Zastava NTV”, ali uz dodatak oklopne zaštite.

Da li će u toku razvoja ovog vozila doći još do nekih izmena i povećanja snage i krutosti šasije ostaje da se vidi, ali će svakako biti u klasi oklopnog vozila “Vihor” kompanije TRB iz Bratunca i što je još zanimljivije novog oklopnog vozila koje se konstruiše na  šasiji terenskog vozila kompanije “AM General”.

Novo oklopno vozilo na bazi američkog Hamera je najavio Predsednik Srbije na taktičko-tehničkom zboru u Nišu polovinom februara ove godine povodom državnog praznika “Sretenje”.

Kako sada stvari stoje ovo oklopno vozilo će se izrađivati u pogonima kompanije “Jugoimport-SDPR”, jer je u poslu kupovine 118 terenskih vozila Hamvi dogovoren i prenos tehnologije za izradu domaćeg terenskog vozila na šasiji ovog američkog terenskog vozila.

Očigledno je da je ova kategorija borbeno-oklopnih vozila u pikap konfiguraciji sve popularnija u armijama širom Sveta, a ovaj trend je pokrenut kada je za američku kopnenu vojsku počela proizvodnja terenskih vozila kompanije “Oškoš” M-ATV i JLTV.

Pošto terensko oklopno vozilo kompanije TRB iz Republike Srpske “Vihor” nije do danas uvedeno u arsenal Žandarmerije i Vojske Srbije, očigledno je da će se za ovu novu kategoriju terensko-oklopljenih vozila takmičiti, ovo novo vozilo iz kompanije “Zastava TERVO” i novo vozilo projekat kompanije “Jugoimport-SDPR”.

Jasno je da će u ovom takmičenju imati prednost proizvod kompanije iz Kragujevca, koja je svoj projekat novog terenskog pikap vozila skoro završila, dok će projekat terenskog pikap vozila na šasiji američkog Hamer vozila biti prvenstveno namenjen izvozu u zemljama koje već koriste američka Hamvi vozila, ali će biti nov proizvod koji je unapređen u odnosnu na američki izvorni model i svakako i cenovno pristupačniji u odnosu na američkog pandana.

Što se tiče samog sistema bliske PVO MTU-4M ono je u svoj hibridnoj varijanti sa mitraljezom i raketama PVO prvi put javnosti prikazana na sajmu naoružanja i vojne opreme “Partner 2023” u Beogradu.

mtu 4m
mtu 4m

Kako objašnjava Nenad Miloradović, pomoćnik ministra odbrane za materijalne resurse, srpski sistemi PVO MTU-4M biće raspoređeni u divizione artiljerijsko-raketnih jedinica za protivvazduhoplovna dejstva u brigadama Kopnene vojske Srbije. 

Novo naoružanje se uvodi u upotrebu, uz uvezivanje sistema trupne PVO: komandnog mesta, koje na raspolaganju ima modernizovani radar „Žirafa”, sa svakim strelcem lakog prenosnog raketnog sistema.

Reč je o sredstvu trupne PVO čiji je glavni zadatak neposredna zaštita kopnenih borbenih sredstava na maršu i prilikom izvođenja borbenih dejstava. 

Ovaj sistem trupne PVO će biti uvezan preko komandnog mesta, koji je povezan sa modernizovanim radarom „Žirafa”. 

Ovako strukturiran sistem će povećati daljinu detekcije vazdušnih ciljeva, kao i brže usmeravanje u pravcu odakle se očekuje nalet neprijateljskih vazduhoplova. 

To će dovesti do kraće pripreme za gađanje, tačnije ceo sistem će imati daleko veću brzinu reakcije.

Mogućnosti lakog prenosnog raketnog sistema „Igla“ koje se nalaze u sastavu PVO sistema MTU-4M će taktički biti znatno proširene dodavanjem opto-elektronskog bloka opreme, u kojoj će se nalaziti i termovizijski nišan. 

Na ovaj način se izvlači maksimum iz prenosnih lakih raketnih sistema, jer će biti omogućena upotreba i u noćnim uslovima, što do sada nije bio slučaj.

Srpska vojna industrija je izvršila modifikaciju lakog prenosnog raketnog sistema „Igla“ odnosno „Šilo“ kako je nazvana u Vojsci Srbije sa kojima je opremljen strelac naoružan sa jednim raketnim lanserom, ili operator koji upravlja sa četiri spregnuta lansera na kompleksu MTU-4M. 

Radi se o opremi za pokazivanje pravca i daljine do cilja koju prikuplja i distribuira glavno komandno mesto.

Ovo komandno mesto povezano je sa tačkasto raspoređenim vatrenim jedinicama putem digitalnog linka.

Za razliku od strelca koji nosi laki prenosni raketni sistem „Igla“ i gore pomenutu opremu, njegov položaj je lagodniji jer je deo opreme u vozilu, a deo na lanseru. 

Osim toga MTU-4M opciono može imati i laserski daljinomer, a planira se i ugradnja IFF uređaja odnosno identifikatora „svoj-tuđ”. 

Pored toga postoji mogućnosti i ugradnje ometača koji radi u elektormagnetnom spektru. Njegova osnovna namena bi bila borba protiv neprijateljskih dronova.

pvo mtu 4
pvo mtu 4

Na ovaj način se efikasno mogu iskoristiti preostali kapaciteti Vojske Srbije kada je u pitanju opremljenost lakim prenosnim PVO raketnim sistemima. 

Sve u svemu Vojska Srbije dobija novo višenamensko borbeno-oklopno pikap vozilo kao i sistem neposredne PVO koji je neophodan za odbranu trupa na zemlji u prvim borbenim linijama pre svega za zaštitu od dronova, što će značajno podići borbenu žilavost vojnika na terenu.

2 KOMENTARA

  1. Uuuuuu, talibani bi za ovo roknuli dosta love jer je jači od njihovih smešnih Tojota sa mitraljezom gore, ovo ima i rakete 😁

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave