Naslovna Novosti U jeku sukoba i naoružavanja sa zapada Ukrajina sada razmatra ukidanje zabrane...

U jeku sukoba i naoružavanja sa zapada Ukrajina sada razmatra ukidanje zabrane izvoza svog oružja

3
ukrajinska vojska istražuje nestandardna rešenja sovjetski raketni bacači rpg 18 integrisali na fpv dronove
sovjetski raketni bacači rpg 18 integrisali na ukrajinske fpv dronove
google news

Ukrajinski proizvođači mogli bi zaraditi do 20 milijardi dolara u slučaju ukidanja zabrane izvoza oružja i, na primer, mogli bi uložiti taj iznos u povećanje domaće proizvodnje za vlastitu vojsku, piše američki Financial.

Do ovog zaključka su došli analizirajući želju ukrajinske industrije i nekih zvaničnika da se ova zabrana ukine, nakon što je uvedena 2022. godine.

Što se tiče predviđene dobiti za ukrajinsku odbrambenu industriju, list se poziva na procene Oleksandra Marikovskog, predsednika ekonomske podkomisije ukrajinske Vrhovne Rade. Ona se prvenstveno odnosi na mogućnost izvoza ukrajinskih dronova.

Dana 2. oktobra, ukrajinski ministar odbrane Rustem Umerov izjavio je da je za sledeću godinu planirano povećanje finansiranja za proizvodnju dronova, oružja dugog dometa i balističkih raketa.

Dana Jarova, savetnica zamenika Umerova i član Saveta za borbu protiv korupcije pri Ministarstvu odbrane Ukrajine, izjavila je da bi otvoreni izvoz za ukrajinske proizvođače dronova bio „važan korak za ukrajinsku ekonomiju“. Privlačenje stranih investicija, rekla je, “dalo bi podsticaj za razvoj ovog sektora ekonomije”.

Sa druge strane, postoje i upozorenja zapadnih stručnjaka da bi izlazak na inostrano tržište mogao pomoći da ukrajinski dronovi “padnu u ruke ruske vojske”.

Trenutno postoji velika potražnja za dronovima na nivou nekoliko struktura unutar ukrajinskih oružanih snaga.

operater fpv drona
ukrajinski operater fpv drona

Ipak, prema rečima Oleksandra Marikovskog, postoji logika u dozvoli izvoza ovog oružja: “u tom slučaju, potencijalni investitori su spremni da ulažu u povećanje proizvodnje dronova u Ukrajini, a ukrajinske oružane snage će tako dobiti više UAV-ova nego što industrija trenutno može da isporuči”.

„Ukrajina je prioritetni klijent“, objasnio je on u objavi na Facebooku, „ali ako država ne ugovori sve, recimo 70%, preostalih 30% mora pronaći klijente u inostranstvu, među zemljama koje su potpisale bilateralne sporazume o bezbednosti s Ukrajinom.“

Ukrajinski parlament već je osnovao radnu grupu za izvoz oružja. Ova grupa treba da proceni rizike za državu i dogovori mehanizam kojim bi Ukrajina mogla postati relevantan igrač na globalnom tržištu izvoza oružja.

Prema Financial Times-u, prednost Rusije u borbenim dronovima trenutno je otprilike 5-10 prema 1, a Rusija stalno povećava proizvodnju.

Maks Sedon, šef moskovskog biroa Financial Times-a, napisao je na mreži X da bi ukidanje zabrane izvoza vojnih proizvoda pomoglo Ukrajini da „izjednači kapacitete s Rusijom na bojnom polju“.

„Državni budžet Ukrajine za oružje ove godine iznosi samo 6 milijardi dolara, od čega je otprilike trećina namenjena dronovima – mnogo manje od narudžbi potrebnih za pokrivanje osnovnih potreba“, navodi Financial Times.

Predstavnici jednog od ukrajinskih proizvođača dronova, Roboneers, izjavili su za Financial Times da je kompanija dobila vladine tendere po ceni koja pokriva samo troškove proizvodnje.

saker scout ukrajinski dron
saker scout ukrajinski dron

Stoga, učesnici u industriji se nadaju da će ukidanje zabrane izvoza podstaći i zapadne partnere da pruže pomoć ukrajinskim proizvođačima. To će takođe pojačati napore vlade u standardizaciji, jer trenutno desetine različitih tipova dronova rade s različitim programima.

Istraživanje koje je ovog leta sprovela Ekonomična Pravda među 35 proizvođača dronova pokazalo je da 38% anketiranih kompanija trenutno ima više od polovine svojih kapaciteta neiskorišćeno, a samo trećina ispitanika je izjavila da su njihove radionice iskorišćene do maksimuma.

Ne mogući da prodaju sve svoje proizvode na domaćem tržištu, odbrambene kompanije premeštaju svoje proizvodne kapacitete u inostranstvo. „Možda je to bio podsticaj vlastima da počnu raditi na otvaranju izvoza oružja“, sugeriše EP.

U 2022-2023, Ukrajina je bila najveći uvoznik oružja, dok su Sjedinjene Države bile najveći izvoznik. Ove podatke je ove godine objavio Međunarodni institut za mirovna istraživanja iz Stokholma.

Do 2022. godine, prema podacima instituta, Ukrajina je 59% svog izvoza oružja slala Kini, 12% Saudijskoj Arabiji i 11% Indiji.

nepoznati ukrajinski dron 3
navodno ukrajinski dron

Ranije je The Economist analizirao globalno tržište oružja i zaključio da su najvećim pet prodavcima oružja (Sjedinjene Države, Rusija, Francuska, Kina i Nemačka) ozbiljno počeli da konkurišu novi proizvođači oružja. Konkretno, Severna Koreja, Južna Koreja, Turska, Kina i Indija.

3 KOMENTARA

  1. Cekaj sad je 5-10 prema 1 odnos Ruskih prema Ukrainskim? A hoce da ih izvoze nista ne razumem.

  2. 20 mlrd.? Pa to vam prvi amerikanci neće dozvoliti, toliki deo torte da im uzmete, pa o čemu vi pričate ???

  3. 20 mlrd.? Pa to vam prvi amerikanci neće dozvoliti, toliki deo torte da im uzmete, pa o čemu vi pričate ???

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version