Naslovna Novosti Zasut paljbom 4 protivoklopne rakete tenk T-90M preživeo pogotke ali kao i...

Zasut paljbom 4 protivoklopne rakete tenk T-90M preživeo pogotke ali kao i svi ostali u Ukrajini, gubi reputaciju

4
t 90
t 90
google news

U jednoj reportaži ruske agencije TASS, komandir tenkovskog voda sa pozivnim imenon Čiž, tvrdio je da je tenk T-90M Proriv izdržao višestruke pogotke protivtenkovskih vođenih raketa (ATGM).

Prema Čižu, T-90M je gađan sa četiri protivtenkovske rakete, ali su vozilo i posada uzbegli uništenje. Glavni borbeni tenk je u potpunosti izdržao udare. Čiž je dodao da su tenk i njegova posada, uprkos tome što su pretrpeli izvesnu štetu, uspeli da se vrate u borbu. 

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da je posada tenkova uspešno uništila grupu ukrajinskih vojnika koji su ometali ruske jurišne jedinice u pravcu Avdijevke. Ministarstvo je detaljno navelo da je posada T-90M po dolasku na pripremljenu vatrenu poziciju efikasno gađala neprijatelja visokoekplozivnim fragmentacionim granatama kalibra 125 mm. 

Izvedeni taktički manevar im je omogućio da ostanu neotkriveni od strane ukrajinskog vazdušnog izviđanja i tako izbegnu kontrabaterijsku vatru. Ovim su dokazali operativne prednosti metoda vatre sa skrivenih pozicija, bez direktnog uvida na cilj.

T-90M – najbolji tenk na svetu?

Ovo nije prvi put da Kremlj hvali sposobnosti T-90M. U junu ove godine, ruski predsednik Vladimir Putin ga je proglasio za najbolji glavni borbeni tenk na svetu. Pri tome, izjavu je obogatio anegdotama o otpornosti T-90M u borbi.

Primera radi, naveo je slučaj kada  je tenk T-90 preživeo detonaciju bombe pored puta, navodeći da je jedan član posade zadobio povrede ali ne od eksplozije, već od trzaja vozila. Sam tenk je ostao netaknut. 

T-90M se odlikuje naprednim čeonim oklopom, koji kombinuje metal, keramiku i kompozitne materijale i nudi zaštitu ekvivalentnu čelinoj ploči debljine 910 mm. Pored toga, najnovije verzije T-90M su navodno opremljene sistemom aktivne zaštite Arena (KAZ Arena M) konstruktora Valerija Kašina, dizajniranom da presretne pretnje poput bespilotnih letelica. Istina, postavljanje Arene M na T-90M nije potvrđeno na terenu.

Posada tenkova je takođe preduzela mere da ojača svoju odbranu. Gornja površina T-90M je oklopljena blokovima eksplozivnog reaktivnog oklopa (ERA). Ovaj sistem ometa bojeve glave sa oblikovanim, kumulativnim punjenjem, posebno u slučaju napada iz vazduha. 

Osim toga, Rusi su odavno počeli da koriste prvo improvizovane krovne ekrane u vidu rešetki ili kaveza za zaštitu od napada iz gornje sfere, a sada su usvojili i poboljšane ekrane ojačane ERA pločama, što svakako povećava zaštitu. 

Najnovije varijante T-90M imaju sveobuhvatnu odbrambenu konstrukciju. To je krovni ekran sa slojem ERA i dodatnim štitom, koji čini troslojnu zaštitu. 

Kako se T-90M pokazao u Ukrajini

T-90M je tokom sukoba u Ukrajini donekle počeo da gubi na svojoj reputacii najboljeg tenka na svetu.

Prema zapadnom vebsajtu za vojne analize Oriks (podružnice Belingketa britanskih službi), do sada je u sukobu u Ukrajini uništeno, oštećeno, napušteno ili zarobljeno više od 150 tenkova T-90. Možda ova cifra izgleda preterana, ali je činjenica da su Rusi svakako izgubili izvestan broj ovih borbenih vozila.

ukrajinski vojnici koriste fpv dron naoruzan rpg raketnom bojevom glavom da gadaju ruski tenk t 90m video
insert iz videa u kome ukrajinski vojnici koriste fpv dron naoruzan rpg raketnom bojevom glavom da gadaju ruski tenk t 90m

Iako nije najelitniji ruski tenk, T-90M je u svakom slučaju najnapredniji model koji trenutno aktivno učestvuje u operacijama na frontu. Naime, titulu najnaprednijeg ruskog tenka nosi T-14 Armata. No, ovaj model je do sada navodno proizveden u samo nekoliko desetina primeraka i nakon faze testiranja povučen je sa fronta.

Predstavljen 1992, T-90 je prošao kroz nekoliko nadogradnji, pri čemu je četvrta iteracija, T-90M, ušla u upotrebu 2019. godine. Vojni istoričar, publicista i stručnjak za naoružanje, Martin J Dougherty, primetio je da T-90 u suštini kombinuje pouzdanu šasiju T-72 sa naprednim sistemima kupole T-80.

Najnovija varijanta T-90M uključuje velika poboljšanja kao što su nova kupola, tenkovski top D-81TM (2A46) kalibra 125 mm i snažniji motor.

Do početka sukoba u Ukrajini, smatralo se da je ovo obećavajuća kombinacija koja će gospodariti bojištem. Međutim, oklop T-90M, dizajniran prvenstveno da se suprotstavi tradicionalnim pretnjama, pokazao se manje efikasnom protiv modernog oružja poput dronova, što je generalno problem kod tenkova, bilo zapadnog ili istočnog porekla.

Tekući sukob u Ukrajini, koji se često naziva i „prvim ratom bespilotnih letelica“, doveo je do toga da ruske i ukrajinske snage koriste dronove kao razarajuće oružje.

Video snimci koji kruže internetom pokazuju kako tenkove uništavaju bespilotne letelice, što ukazuje na njihovu podložnost ovim novim tehnologijama. Doduše, česće viđamo slučajeve u kojima dron “dokusuri” prethodno napušteni tenk.

t 90m u najnovijoj verziji
t 90m u najnovijoj verziji

Kao odgovor na ove gubitke, Rusija je povećala proizvodnju tenkova. Prema Međunarodnom institutu za strateške studije (IISS), godišnja proizvodnja T-90M porasla je sa oko 40 tenkova pre februara 2022. na između 60 i 70 u 2023. godini.

Projekcije zapada govore da bi proizvodnja mogla premašiti 90 tenkova godišnje do 2025. godine. Dakle ukoliko je verovati zapadnim izvorima, broj tenkova T-90M kojim trenutno ruska armija raspolaže je i pored gubitaka, veći nego na početku sukoba.

4 KOMENTARA

  1. Ima snimaka gdje je T-90M preživo pogotke različitih PT sredstava,(medju njima i zarobljene rakete Kornet),ipak osim dronova ,artiljerija im je najopasniji protivnik(kao i ostalim tipovima tenkova)!Lično ne mislim da je najbolji tenk,ali je pokazao očigledan progres u Ruskoj školi konstruisanja tenkova.

  2. Pa realno i dobro se je pokazao. Ima desetine i desetine videa na youtubu na kojima se može videti kako T90 izdržava višestruke udare. Na kraju obično bude uništen, međutim ako jedan abrams i leopard budu uništeni sa jednim udarom, ovim treba nekoliko.

  3. Tenk u kombinaciji sa izvidjačkim dronom i kombinacijom pesadije i pvo je ok,a ako samo nesto od ovoga fali,ne pomaze ni najbolji oklop.u principu sve ide ka bespilotnim posadama,tako da ce se verovatno uskoro pojaviti i bezposadni tenkovi,itd.vestacka inteligencija ce i na tom polju odneti pobedu.

  4. … Бато,тенк без подршке у новом бојишту је само покретна мета, а ова екипа је прошла ЕКСТРА! Две ракете СТУГНА С+дронови… Види… ОДЛИЧАН ТЕНК!!!

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version