Naslovna Novosti Ruski najbolji tenk T-14 Armata ide na reviziju nakon borbene upotrebe u...

Ruski najbolji tenk T-14 Armata ide na reviziju nakon borbene upotrebe u Severnom vojnom okrugu

2
t 14 armata
t 14 armata
google news

Kako prenosi agencija TASS, na osnovu iskustva upotrebe u ratnim dejstvima u Ukrajini, biće finalizovan najnoviji ruski tenk T-14 „Armata“.

“Tenk je aktivno korišćeno u zoni borbenih dejstava i sada je u fazi finalizacije”, rekao je izvor u vojno-industrijskom kompleksu, ne precizirajući konkretne detalje promena.

Ranije je TASS preneo da je vojna grupa Jug već neko vreme koristila nekoliko jedinica ovog tenka u borbi. Glavni cilj je bio testiranje vozila u realnim uslovima i analiza njegovih performansi u borbi.

Posle ovakvih ispitivanja pretpostavlja se da se tenkovi povučeni sa prednjih položaja. Međutim, Ministarstvo odbrane Ruske Federacije nije zvanično potvrdilo ovu informaciju.

Između ostalog, pretpostavlja se da se ovi najnapredniji ruski tenkovi mogu koristiti za ofanzivu u oblasti Harkova.

Predstavljeni 2015. godine, ovi tenkovi su naizgled revolucionisali mogućnosti u svim domenima, što ih potencijalno čini najboljim na svetu na papiru. Međutim, njihovo upadljivo odsustvo iz aktivne službe ruske vojske sugeriše da idalje treba da se reše pojedini problemi te da je još u razvoju.

https://twitter.com/region776/status/1692156808809627796?s=20

Na zapadu se spekuliše da je proizvodnja tenkova T-14 dala ukupno oko 100 jedinica. Nagađanja su bila prisutna u septembru 2022. godine kada su se pojavili snimci koji navodno prikazuju ove T-14 u akciji unutar granica Ukrajine. Nakon toga u decembru iste godine saopšteno je da se spremaju za Donbas.

Ruski TV voditelj Vladimir Solovjov je na Telegramu podelio nekoliko fotografija i video snimaka T-14 Armata, rekavši: „Vraćam se sa još jednog putovanja sa linije fronta sa prvim snimcima borbene koordinacije posada tenkova T-14 Armata. .”

Međutim, tek u završnoj nedelji aprila 2023. godine definitivno je potvrđeno da su ove zastrašujuće mašine zaista delovale u tandemu sa ruskim snagama u neposrednoj blizini bojišta.

T-90 idalje najbolji tenk u Ukrajini

Da nije britanskog tenka Challenger, Armata bi bio najređe viđen tenk u ovom sukobu.

U julu mesecu, pojavili su se prvi iskazi, koji opisuju tenk T-14 koji je izvršio napad na ukrajinska uporišta. Prve uvide u operacije izneo je neotkriveni izvor iz ruskog odbrambenog sektora, čije je izjave prenela državna medijska agencija TASS 21. avgusta.

Izvor je otkrio: „Tenk Armata je više puta raspoređen u konfliktna zona Ukrajine. Podaci prikupljeni iz njegovog učinka u specijalnoj vojnoj operaciji trenutno se koriste za usavršavanje vozila.”

Insajder iz industrije je preneo da korišćenje tenkova T-14 nije bez prikrivenog motiva. Tenkovi su podvrgnuti nizu rigoroznih operativnih testiranja u Ukrajini, nudeći priliku za dalje usavršavanje na osnovu rezultata ovih terenskih ispitivanja.

t 14 armata na terenu
t 14 armata na terenu

Izvor je dalje otkrio da je borbena grupa Jug strateški rasporedila nekoliko T-14, kako bi procenila njihovu efikasnost u surovim realnostima stvarne ratne zone.

Nakon određenih događaja, tenkovi su strateški povučeni sa prve linije fronta. Uprkos značajnoj eskalaciji kapaciteta ruske proizvodnje tenkova, status T-14, u smislu njegovog prelaska u serijsku proizvodnju, ostaje obavijen visokim stepenom neizvesnosti.

Najnovije pošiljke, kako se vidi u Ukrajini, najčešće su se sastojale od tenkova T-90M. Ovo su potpuno modernizovane verzije tenka T-64 iz sovjetske ere, koji je prvi put predstavljen ranih 1960-ih.

Među istaknutim karakteristikama tenka su njegovi najsavremeniji senzori, domet dejstva koji je približno tri puta veći od sadašnjih tenkova NATO-a, i mogućnost upotrebe Vakuum-1 protivoklopnih zrna.

Štaviše, tenk se može pohvaliti neverovatno visokim nivoom zaštite oklopa, posebno dizajniranim da zaštiti posadu. Jednako je primetna njegova superiorna mobilnost i odnos snage i težine koji ga izdvaja od svojih kolega.

Tenk T-14 Armata

Tenk T-14 (Объект 148) praktično po svim karakteristikama prevazilazi sve tenkove koji se serijski proizvode i u Rusiji. U suštini, radi se o osnovnom tenku sa bezposadnom kupolom na univerzalnoj guseničnoj borbenoj platformi Armata koji pokreće motor А-85-3А (12N360).

Kao što smo napomenuli, njegove glavne karakteristike su visok stepen pasivne i aktivne oklopne zaštite, zatim odlična pokretljivost i prohodnost, kao i velika vatrena moć.

Osnovno naoružanje tenka je nova generacija glatkocevnog tenkovskog topa 2А82 kalibra 125 mm, sa perspektivnom municijom i digitalizovanim sistemom za upravljanje. Članovi posade raspolažu kamerama i senzorima koji im omogućavaju kkretanje, dejstvo i odbranu. Prilikom njegove izrade je korišćena tehnologija redukcije toplotne i radarske refleksije, čime su se dobile visoke „steltne“ karakteristike tenka.

Šta Ruska vojska sprema za 2022?
Armata

„Armata” je takođe prvi „stelt tenk” sa drastično smanjenom vidljivošću u infracrvenom, magnetnom i radio spektru i naoružan novom generacijom aktivnih “Afganit“ i dinamičkih “Malahit“ zaštitnih sistema.

Novi oklop je sposoban da presretne protivtenkovske granate i „slepe“ protivtenkovske vođene rakete korišćenjem zaštitnog omotača „dim i metal“. U Rusiji je stavljena primedba da posada smeštena u korpusu, bez članova u kupoli, nema dovoljnu preglednost terena a zapadni izvori iskazuju skepsu kada je u pitanju zaštita “Afganit“ i “Malahit“.

2 KOMENTARA

  1. Najveci ucinak se postize da se na prikolicu bagera postavi top od 120mm i to da vuce gusenicar bager . Posada ce imati mnog vece sanse da ostane citava , a ako ustreba a ustreba ce moze lakse da se napusti vozilo.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version