Naslovna Novosti Najnoviji ruski tenk T-14 viđen u Ukrajini?

Najnoviji ruski tenk T-14 viđen u Ukrajini?

0
najnoviji glavni ruski borbeni tenk t 14 vidjen u ukrajini
najnoviji glavni ruski borbeni tenk t 14 vidjen u ukrajini
google news

Najnoviji ruski tenk T-14 Armata primećen je u Lugansku, 9 oktobra, tvrde raličiti izvori. Prema izvorima, tenk se nalazio u blizini sela Midžinskaja. Uz svoj izveštaj, izvor je priložio fotografiju T-14 i video. Ne postoji način da se dokaže da je fotografija iz Luganska, a ne sa nekog ruskog poligona za vežbu.

najnoviji glavni ruski borbeni tenk t 14 vidjen u ukrajini
T-14 vidjen u Ukrajini

Inače, ne treba da nas čudi mogućnost da je Rusija poslala T-14 u Ukrajinu. Poslednjih godina Rusija je često slala novu tehnologiju naoružanja na testiranje u stvarnim borbenim uslovima. Do pre nekoliko meseci to je bila Sirija, ali od početka operacije u Ukrajini Moskva je preusmerila oružje na testiranje tamo.

Sudeći po izjavama nekih analitičara, a s obzirom na provokacine poput diverzije Krimskog mosta i Severnog toga, Rusija može biti u stanju da eskalira situaciju u Ukrajini. Raspoređivanje tenka može biti deo napora Moskve da uradi upravo tako nešto. Ovakvu tvrdnju potvrđuju najnovije isporuke T-90 Zapadnom vojnom okrugu u protekle četiri nedelje. Mobilizacija, koja je objavljena 21. septembra, treći je pokazatelj napora Rusije da eskalira vojnu situaciju.

T-14 u Ukrajini može se koristiti kao komandni tenk za druge ruske tenkove. Inače, upravo je to jedna od funkcionalnih karakteristika ovog tenka. U ovom trenutku izvor tvrdi da je T-14 sam na ratištu i da tamo nema drugih jedinica istog modela.

Prošle godine Moskva je najavila serijsku proizvodnju tenka. Međutim, nema podataka o tome koliko je tenkova do danas napravljeno. Neki tvrde samo 10 jedinica, neki čak manje od 8. oruzjeonline.com podseća da bi T-14 mogao biti izložen istoj opasnosti kao i T-90, odnosno postoji mogućnost da ga zarobe ukrajinske oružane snage i predaju Amerikancima.

Rusija tvrdi da T-14 može da izdrži napad američke protivtenkovske rakete Javelin. To je zahvaljujući oklopu od 900 mm, reaktivnom oklopu Malahita i sistemu aktivne zaštite Avganita. Zaštićena je i posada T-14, jer se nalazi u strukturno nezavisnoj kapsuli tenka.

T-14

Jedna od glavnih razlika između T-14 i drugih ruskih tenkova je sposobnost kretanja. T-14 može da se kreće napred i nazad brzinom od 70-80 km/h. Jedan od razloga zašto se neki ruski tenkovi tako često hvataju u Ukrajini je upravo nemogućnost posade da pomeri borbeno vozilo izvan već uočenog položaja. Ponekad je ovo spasonosni potez kada nema druge opcije.

Na kraju, ali ne i najmanje važno, T-14 se oslanja na drugu vrstu eksplozivnog projektila – Telnik. Ovo je potpuno nova tehnologija razvijena poslednjih godina u Rusiji i veruje se da je superiornija u odnosu na prethodni Vakuum-1.

Nadamo se da će uskoro biti potvrđena informacija da se T-14 zaista nalazi u Ukrajini. Čak i ako se radi o jednoj jedinici. Na ovaj način ćemo posmatrati njegove performanse i borbene sposobnosti. Rusi tvrde da je to najbolji tenk na svetu, jedinstven, klasa za sebe. Međutim, slično su tvrdili isto za T-90 i T-90M, a Rusija je već izgubila oba tenka – jedan je uništen dok je drugi zarobljeni.

Tenk T-14 „Armata“

Tenk T-14 (Объект 148) praktično po svim karakteristikama prevazilazi sve tenkove koji se serijski proizvode u Rusiji. U suštini, radi se o osnovnom tenku sa bezposadnom kupolom na univerzalnoj guseničnoj borbenoj platformi Armata koji pokreće motor А-85-3А (12N360). Njegove glavne karakteristike su visok stepen pasivne i aktivne oklopne zaštite, zatim odlična pokretljivost i prohodnost, kao i velika vatrena moć.

Osnovno naoružanje tenka je nova generacija glatkocevnog tenkovskog topa 2А82 kalibra 125 mm, sa perspektivnom municijom i digitalizovanim sistemom za upravljanje. Članovi posade raspolažu kamerama i senzorima koji im omogućavaju kkretanje, dejstvo i odbranu. Prilikom njegove izrade je korišćena tehnologija redukcije toplotne i radarske refleksije, čime su se dobile visoke „steltne“ karakteristike tenka.

T-14 Armata

„Armata” je takođe prvi „stelt tenk” sa drastično smanjenom vidljivošću u infracrvenom, magnetnom i radio spektru i naoružan novom generacijom aktivnih “Afganit“ i dinamičkih “Malahit“ zaštitnih sistema. Novi oklop je sposoban da presretne protivtenkovske granate i „slepe“ protivtenkovske vođene rakete korišćenjem zaštitnog omotača „dim i metal“. U Rusiji je stavljena primedba da posada smeštena u korpusu, bez članova u kupoli, nema dovoljnu preglednost terena a zapadni izvori iskazuju skepsu kada je u pitanju zaštita “Afganit“ i “Malahit“.

T-14 Armata in Ukraine?

NEMA KOMENTARA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version