NaslovnaNovostiRuski mobilisani vojnik čak pet puta uspeo da pobegne iz jedinice, sada...

Ruski mobilisani vojnik čak pet puta uspeo da pobegne iz jedinice, sada osuđen na 7,5 godina zatvora

Mobilisani stanovnik Moskve osuđen je na 7,5 godina zatvora zbog niza bekstava iz vojne jedinice. Muškarac star 30 godina, čije je ime namerno promenjeno u Oleg, nekoliko puta se krio nakon mobilizacije, nalazeći utočište kako kod rođaka, tako i na različitim mestima, pišu ruski mediji.

Oleg, koji je ranije radio kao zavarivač i imao iskustvo u vojnoj službi u PVO, mobilisan je u septembru 2022. godine i bez oklevanja je otišao u vojnu kancelariju.

Po završetku obuke u Sankt Peterburgu, vraćen je u svoju jedinicu, a zatim poslat u Belgorodsku oblast, u grad Valuiki.

Na početku službe, Oleg je verovao da će mobilisani biti pušteni za tri meseca, kako mu je navodno obećano u vojnoj kancelariji. Kada je ovaj period prošao, a demobilizacija nije usledila, odlučio je da pobegne.

Prvo bekstvo je izvršeno ubrzo po povratku sa vežbe. Oleg je uzeo taksi i otišao kući, gde se sa svojom devojkom krio u iznajmljenom stanu. Međutim, ubrzo je otkriven i vraćen u svoju jedinicu.

Ubrzo je momak ponovo pokušao da pobegne, ovaj put se krijući u svojoj kući, ali je ponovo pronađen.

Još jedan pokušaj bekstva dogodio se u januaru sledeće godine, ali nije dugo trajao – majka ga je ubedila da se vrati, a Oleg se predao.

Međutim, u roku od mesec dana ponovo je pobegao, privezavši bolničara lancima za radijator kako bi sebi obezbedio vreme da pobegne. Krio se u jednom od sela, gde je bio pronađen u maju dok je sadio krastavce. Vojna policija ga je pitala da li je on Oleg, na šta je muškarac odgovorio negativno i pokušao da pokaže na susednu kuću, ali je ipak identifikovan.

ruski vojnik z
ruski vojnik z

Ni nakon ovog incidenta, Oleg nije odustao. U avgustu je napravio svoj poslednji beg, iskoristivši nepažnju čuvara i popevši se kroz prozor. Međutim, pronađen je skoro odmah. Taksi kojim je putovao slučajno su zaustavili službenici saobraćajne policije radi rutinskog pregleda. Oleg nije imao dokumenta, ali je njegov identitet brzo utvrđen pomoću baze podataka pretrage.

Vojni sud je 17. septembra izrekao kaznu od 7,5 godina zatvora u koloniji (zatvoru) opšteg režima. Trenutno, Oleg planira da uloži žalbu na ovu odluku i nalazi se u istražnom zatvoru u Moskvi.

5 KOMENTARA

  1. Дезертерство је саставни део сваке војске, украјинску војску месечно”напусти без одобрења” 5000 људи, што је на нивоу катастрофе, и то су украјински официјални бројеви

  2. Јел’ беше и препаметни и мудри министар Весић био дезертер? Макар се о томе пише

  3. Pitam se,u slučaju rata,koliko bi Beogradjana ili Novosadjana postupilo slično?Vjerovatno bi broj bio poražavajući.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave