Naslovna Novosti Rusi masovno koriste lažne dronove Geran: Bespilotne letelice mamci Gerbera, bačeni da...

Rusi masovno koriste lažne dronove Geran: Bespilotne letelice mamci Gerbera, bačeni da „istroše“ ukrajinsku PVO

6
rusija počela da koristi dronove od šperploče za lociranje ukrajinskih pvo sistema „geran“ dobio mlađu sestru „gerbera“
„geran“ dobio mlađu sestru „gerbera“
google news

Oružane snage Ruske Federacije značajno su povećale broj mamaca dronova koji se lansiraju noću zajedno sa pravim kamikaza dronovima kako bi preopteretile ukrajinsku protivvazdušnu odbranu.

Prema ukrajinskim izveštajima, pozivajući se na pres-službu njihovih Vazduhoplovnih snaga, u poslednje vreme protivvazdušna odbrana obara sve više ruskih dronova tipa Gerbera umesto Geran.

Ukrajinska vojska se žali da su ruske snage počele da koriste veliki broj mamac dronova tokom noćnih napada na Ukrajinu, koji nemaju nikakve veze sa kamikaza dronovima, ali izgledaju gotovo identično.

To primorava protivvazdušnu odbranu da troši već ograničene zalihe municije kako bi presrela dronove Gerbera, koji praktično ne razlikuju mnogo od Geran dronova.

Pored toga, Rusi koriste i druge bespilotne letelice u ulozi mamaca, čiji je zadatak otkrivanje pozicija ukrajinske protivvazdušne odbrane.

Ruski dronovi napadaju svake noći

Prema ukrajinskim izvorima, Rusija je pojačala proizvodnju dronova, uključujući Geran (Shahed) modele, koji sada imaju kapacitet da pogađaju ciljeve na velikim udaljenostima.

dron mamac
dron mamac

Prema nepotvrđenim zapadnim podacima, ruska vojska je sposobna da dnevno lansira u proseku 60 Geran dronova, što i radi u poslednje vreme.

Vazduhoplovne snage Ukrajine izvestile su da je septembar ove godine bio prvi mesec od početka sukoba u kojem su ruski dronovi napadali svake noći, i to sa nekoliko desetina bespilotnih letelica.

Iako Vazduhoplovne snage Ukrajine dnevno izveštavaju o presretanju do 90-95% ruskih dronova, ove cifre nikako ne odgovaraju realnosti, što je priznala čak i ukrajinska štampa.

Podsetimo, juče su iste Vazduhoplovne snage tvrdile kako su oborile dve hipersonične rakete Kindžal.

Sa druge strane, ruski mediji citiraju vlasti iz Moskve, koje tvrde da najmanje polovina lansiranih dronova pogađa ciljeve, navodeći da za to postoje dokazi. Iako nisu svi dokazi objavljeni javno, na internetu se redovno osvanu snimci čak i pored drakonskih kazni koje su ukrajinske vlasti propisale za objavljivanje.

Ruski vojni predstavnici smatraju da većina oborenih dronova predstavljaju mamce, koji se namerno rotiraju iznad položaja ukrajinske protivvazdušne odbrane.

Gerbera mamac od šperploče

Rusi su počeli da koriste mamac dronove u noćnim napadima na Ukrajinu, koje su ovog leta nazvali Gerbera, a prve olupine tih dronova ukrajinska vojska otkrila je sredinom jula.

Dron Gerbera se smatra “mlađom sestrom” kamikaza drona Geran, koji je razvijen od strane Rusije na osnovu iranskih dronova Shahed-131/136, otuda ih kolektivni zapad i Kijev iz gneva idalje zovu Shahed.

Ova bespilotna letelica je nešto manjih dimenzija od Geran modela, ima motor sa unutrašnjim sagorevanjem i propeler za pogon. U njegovoj unutrašnjosti otkrivene su dve antene i modem sa ukrajinskom SIM karticom.

Korišćenje SIM kartice ukrajinskog operatera mobilne telefonije je strateško pitanje, pružajući Rusima široku pokrivenost širom Ukrajine.

Dronovi koji se koriste kao mamci nisu opremljeni bojevim glavama, međutim Gerbera lako može biti konfigurisan i za izviđačke misije, pa čak i za napade.

Novi uređaj prikazan na video snimku Alabuga Politek iz Tatarstana, a koji je stigao u Kijev u noći 20. jula ispostavilo se da je bespilotna letelica Gerbera iz Konstruktorskog biroa po imenu N. F. Gastello. O tada neidentifikovanom dronu smo već pisali.

Proizvođač bespilotne letelice Gerbera (nazvane po rodu višegodišnjih otrovnih biljaka Kerbera) objasnio je u video snimku da uređaj može da ima tri upotrebe: za udar (kamikaza), obavljanje elektronskog izviđanja i da deluje kao mamac (odvraćanje pažnje PVO). Navedena je i mogućnost formiranja čitavog roja (grupe) za izvršavanje zajedničkih zadataka.

pogled iz kamere drona gerbera
pogled iz kamere drona gerbera

Prema ukrajinskim podacima tada, pomenuta bespilotna letelica je letela ka Kijevu brzinom od 150 km/h na visini od 20-30 metara (može da se kreće na visini do 1000 metara) i bila je nevidljiva za radare PVO.

Bespilotne letelice postale su centralni element u tekućem sukobu u Ukrajini, služeći i ukrajinskim i ruskim oružanim snagama. Čini se da Rusija usavršava svoju taktiku i eksperimentiše sa novim tehnologijama kako bi obezbedila prednost u svojim dronovskim i raketnim napadima na položaje ukrajinske vojske i infrastrukturu.

Podsetimo, u Ukrajinu je stigao i novi lovac na ratnu tehniku, dron Molnija-1 sa elementima veštačke inteligencije. Najnoviji jurišni dron tipa aviona sa elementima veštačke inteligencije dodeljen je mornaričkoj pešadiji Pacifičke flote.

6 KOMENTARA

  1. Има један сегмент на који бих указао, а то је да је око 80 против авионских система ГЕПАРД донирано Украјини да руше дронове, понајвише њих, а пошто се они масовно користе за рушење Герана и осталих других”мопеда” на небу, хајде да направимо малу математику!
    Идемо! Један Гепард има пун б/к(борбени комплет) од 625 метака за оба топа 35мм,а има каденцу од 1100 метака испаљених по минути, тако рећи, за 30 секунди он”скаши” цео б/к!
    Е сад, један метак 35мм кошта око +-50$!!!Нека и тих 80 Гепарда обори 80 Герана! Гепарди ће потрошити 2500000$ вредну муницију да би уништили нешто што вреди 1500000$…само мало за размишљање! Рат је наука о бројевима, а да би направили 50000 метака 35мм,треба ДОСТА времена, а да би послао још 80 Герана, није тако тешко, само још један начин да исрпљујете непријатељски ПВО…

    • При томе треба узети у обзир да је Геранова сестра још драстичније јефтинија,што овој мојој причи даје још упечатљивију слику!

  2. Cuvena Maskirovka na djelu…sta je par stotina dronova,oko 5000 tenkova,desetine hiljada orudja i oruzja,vise od 1.000.000 vojnika van atroja,stotine aviona i hilikoptera,pola crnomorske flote,stotine nezivih neistomisljenika…Nista…naime,N I S T A je Goblin od metra i pola,naizgled ljudskog lika..Maskirovka,na djelu..upravitelj Zdralova,pravoslavni Bard sa Ramzanom na celu odbrane Krsta..da to je Ta vrsta,humanoidne Maskirovke u vidu Goblina od metra i pola…

    0
    5
  3. Дронови, дронови, дронови… А мени и даље они личе на крстареће ракете мањег домета, мањих димензија, мање експлозива, и са другачијим системом вођења. Не видим разлог зашто би се уводио неки нови назив за ове летелице само зато што се у цивилној употреби одомаћио овај термин.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version