Naslovna Novosti Misteriozni dron: Nova, nikad do sada viđena kamikaza bespilotna letelica napala Kijev...

Misteriozni dron: Nova, nikad do sada viđena kamikaza bespilotna letelica napala Kijev letevši veoma nisko

1
misteriozni dron nova, nikad do sada viđena kamikaza bespilotna letelica napala kijev letevši veoma nisko
misteriozni dron nova, nikad do sada viđena kamikaza bespilotna letelica napala kijev letevši veoma nisko
google news

Nova neidentifikovana bespilotna letelica letela je veoma nisko, na od prilike 20-ak metara i u zvaničnim ukrajinskim saopštenjima nazivana je „neidentifikovanim tipom bespilotnih letelica“

Rusija je u noći 20. jula koristila ne samo rakete i bespilotne letelice Geran-2 (Shahed-136), već i novi neidentifikovani tip bespilotnih letelica za napad na Ukrajinu, navodi se u zvaničnom izveštaju komande ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva.

U istom izveštaju se navodi da „zahvaljujući dejstvima mobilnih vatrogasne ekipe, protivvazdušne raketne trupe i jedinice za elektronsko ratovanje, oboreno je 13 od 16 dronova”, zajedno sa ovim neidentifikovanim.

Kasnije se na internetu pojavila prva slika ostataka drona, pokazujući da je bespilotna letelica zaista bila veoma različita od Geraniuma. Dalje, precizirano je kako je leteo na izuzetno niskoj visini od 20-30 metara, što snažno sugeriše da je verovatno reč o dronu kamikazi.

Pored toga, prema ukrajinskom Defens Ekspresu, čini se da je to bespilotna letelica sa rasponom krila od preko 4 metra, lamela krila, potisnih propelera i trupa kvadratnog profila.

Treba napomenuti da liči na ruski ZALA 421-20, koji ima neke slične karakteristike.

zala 421 20
zala 421 20

Međutim, ovaj dron spada u izviđačku kategoriju i malo je verovatno da će leteti na tako maloj visini.

Štaviše, bespilotne letelice ovog tipa nisu rasprostranjene i malo je verovatno da će se još uvek proizvoditi, jer je ZALA (Kalašnjikov) počela da promoviše ovaj dron početkom 2010-ih, a više se ne pojavljuju u zvaničnom katalogu proizvoda kompanije.

U svakom slučaju, ostaci ovog drona se trenutno ispituju, pa ukrajinski stručnjaci tvrde da će u bliskoj budućnosti biti identifikovane njegove mogućnosti, karakteristike, kao i proizvođač i komponente od kojih je sastavljen.

1 KOMENTAR

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version