Naslovna Novosti Novi ruski udar raketama Kindžal na aerodrome OSU dok saznajemo kada Kijevu...

Novi ruski udar raketama Kindžal na aerodrome OSU dok saznajemo kada Kijevu stiže prvi lovac Mirage-2000

6
mirage 2000 i dva f 16
mirage 2000 i dva f 16
google news

Kako navodi Ministarstvo odbrane Rusije izveli su uspešnu operaciju masovnog udara hipersoničnim raketama Kindžal po infrastrukturi aerodroma Oružanih snaga Ukrajine. U zvaničnom saopštenju resora ističe se da su svi navedeni ciljevi postignuti, a objekti koji su bili na udaru uništeni.

Prema izvoru, ruske rakete su pogodile kritične elemente ukrajinske mreže aerodroma, koji su korišćeni za snabdevanje i koordinaciju akcija ukrajinske avijacije. Udar je izveden kao deo tekuće kampanje čiji je cilj podrivanje sposobnosti ukrajinskih oružanih snaga da koriste vazdušnu snagu za kontranapade i snabdevanje.

kh 47m2 kinzhal
H-47m2 kindzal na lovcu presretaču MiG-31K

Konkretni aerodromi koji su bili napadnuti nisu saopšteni, ali je sigurno da je reč o strateški važnim objektima koji se nalaze na teritoriji Ukrajine koju kontroliše Kijev.

Mirage-2000 za Kijev

Sa druge strane, saznajmo da “do marta 2025. godine, ako ne malo kasnije, ali u prvoj polovini 2025. godine”, ukrajinske vazduhoplovne snage trebalo bi da dobiju francuske lovce Mirage 2000 za borbu protiv ruskih snaga.

Francuski ministar oružanih snaga, Sebastien Lekornu, izjavio je da „avioni Mirage 2000 mogu početi sa operacijama u Ukrajini u prvoj polovini 2025. godine“. Trenutno, ukrajinski piloti se obučavaju i treniraju u bazi u francuskom gradu Nansi.

Ukrajina bi trebalo da primi prve borbene avione Mirage 2000 iz Francuske u prvom tromesečju 2025. godine, izjavio je francuski ministar odbrane Sebastien Lekornu 8. oktobra.

Lekornu je precizirao da će avioni Mirage 2000 namenjeni Ukrajini biti opremljeni naprednom opremom, uključujući vazduh-zemlja naoružanje. Ipak, nije precizirao ni tačan trenutak prve isporuke niti da li će to biti jedinstvena ili više isporuka.

mirage 2000
mirage 2000

Avioni „će biti opremljeni novim kapacitetima: sposobnostima vazduh-zemlja borbe i odbrane protiv elektronskog rata“, naglasio je Lekornu.

„Obuka ukrajinskih pilota i tehničara se nastavlja“

Francuski predsednik Emanuel Makron otkrio je u junu da će Pariz isporučiti Kijevu nepoznati broj aviona Mirage 2000-5 kako bi “pojačao njihovu sposobnost vazdušne borbe”.

Početkom juna, predsednik Francuske Emanuel Makron najavio je početak “inicijative za obuku ukrajinskih pilota” i naglasio da namerava olakšati transfer lovačkih aviona Mirage 2000-5 u Kijev.

Makron je naveo da će obuka trajati između pet i šest meseci, što je sugerisalo da bi isporuke aviona mogle početi do kraja godine. Prema pisanju lista La Tribune, Francuska bi mogla da isporuči Ukrajini do šest borbenih aviona.

Prva grupa ukrajinskih pilota završila je obuku na avionima Alpha Jet u Francuskoj, objavile su Francuske oružane snage 20. septembra. Neki su i stradali prilikom te obuke, kao što smo već pisali.

Evropske zemlje, posebno Francuska, preduzele su dodatne korake ka naoružavanju Ukrajini. Francuski predsednik Makron obavezao se da isporuči avione Mirage 2000 kako bi ojačao kapacitete ukrajinskih vazdušnih snaga, naglašavajući da je to “ključni odgovor na kontinuiranu rusku agresiju”.

francuska vec sprovodi borbenu obuku svoje bataljonske grupe koja bi trebalo biti rasporedena u ukrajini
makron i francuski vojnici

Francuski zvaničnici smatraju da će ovi avioni povećati odbrambene sposobnosti Ukrajine, omogućavajući im da “efikasno deluju iznad svoje teritorije”. „Ovo nije samo vojna pomoć; radi se o obezbeđivanju da se Ukrajina može sama odbraniti i povratiti svoj suverenitet“, izjavio je jedan francuski zvaničnik iz oblasti odbrane.

Ovaj stav odražava podeljenost u evropskoj podršci Ukrajini, imajući u vidu su neke članice EU izrazile negodovanje prema intenziviranju vojnog angažmana za Kijev.

S druge strane, ruske vlasti smatraju da je isporuka ovih vojnih aviona direktna pretnja njihovoj nacionalnoj bezbednosti. Ruski vojni zvaničnici stalno upozoravaju da bi povećana zapadna podrška Ukrajini mogla dodatno eskalirati sukob. Oni tvrde da bi uvođenje naprednih zapadnih aviona moglo promeniti ravnotežu snaga u regionu.

Mirage 2000 za Kijev

Mirage 2000 je višenamenski avion dizajniran krajem 1970-ih i uveden u službu 1984. godine.

Verzija 2000-5 ima moderne radarske sisteme i može biti opremljena dodatnim rezervoarima za gorivo, čime mu se značajno povećava operativni domet. Francuski mediji su ranije izvestili da će verzija isporučena Ukrajini biti opremljena oružanim sistemima koji omogućavaju precizne udare na ciljeve na zemlji.

mirage2000 tajvan
Lovce Mirage-2000, takođe poseduje i Tajvan, još jedno čedo SAD

Avioni Mirage 2000-5 su opremljeni da nose precizno navođene municije, kao što su bombe SCALP EG i AASM „Hammer“, koje su već isporučene Ukrajini.

Mirage 2000-5 je lovački avion četvrte generacije, što znači da pripada istoj klasi kao američki F-16. Danska i Holandija su prve zemlje koje su isporučile F-16, što su bili prvi zapadni borbeni avioni u ukrajinskom arsenalu.

Stručnjaci ističu da upotreba aviona Mirage 2000-5 od strane ukrajinskih vazdušnih snaga neće biti bez izazova. Održavanje i logistika ovih aviona biće otežani, jer Mirage i postojeća ukrajinska flota aviona iz sovjetske ere [kao što su Su-27 i MiG-29] imaju potpuno različite dizajnerske filozofije.

Dok Kijev čeka Mirage i druge F-16 avione, takođe vodi pregovore o nabavci aviona Saab JAS 39 Gripen i Eurofighter Typhoon, proizvedenih u Švedskoj.

Do sada je Ukrajini isporučen prvi kontingent F-16 aviona. Tačan broj nije poznat, ali procene govore o 6 do 10 aviona.

Trenutno Ukrajina tvrdi da već koristi F-16 Fighting Falcon avione, dok su nakon skoro nedelju dana ipak priznali gubitak prvog, moguće je da nije jedini. Poučeni iz prethodnih grešaka, sa preživelim F-16, ukoliko ih ima, više ne snimaju PR spotove.

ukrajina pored mirage 2000, sada priča i o lovcima gripen i typhoon zašto se ukrajinci ne drže f 16?
ukrajina pored mirage 2000, sada priča i o lovcima gripen i typhoon

Bilo kako bilo, kao što se dalo pretpostaviti, sledeće godine će ukrajinska flota biti mešovita, sastavljena od američkih F-16 i francuskih Mirage 2000, a mnogi stručnjaci nisu oduševljeni ovom idejom.

6 KOMENTARA

  1. Znači da oni nemaju nameru da se ovaj rat zaustavi!?Mislim na NATO…Pa onda da sam Putin sravnio bi Ukrajinu za 24h.Ne nego da čekam na mirovno rešenje za koje nemaju nameru da se desi! I da ćekam da ojačaju. Sprži Ukrajinu pod “odmah” brate Putine a ne čekaj da dušmani ojačaju!Vidiš da o miru niko ne raspravlja nego šta će biti sledeće i sledeće godine!Prži ih,prži sve śto pre!!

  2. Као што су стручњаци који прате дешавања у вези са сукобом у Украјини и предвидели, иза рата са огромним жртвама се у ствари крије удар на Немачку, не војни него економски, и то њихових заклетих некада непријатеља, а после рата оних који су подигли немачку економију, Јенкија. Немачка економија поприлично пада на нос, недавна дешавања са Фолцвагеном, и предвиђања да ће да се отпусти до 15 000 радника. Штрајк радника Фолцике, у коме оптужују менаџмент са енормним бонусима, и себе као неког ко ради а добит иде у руке менаџера. А требаће деценије да се опораве.Нема више јефтиног гаса, јефтиних сировина и Немачка полако тоне. А када им око врата буду обмотали поприлично ужета, мислим да су следећи галски петлови. Дешавања са аустралијском куповином не француског него америчког носача авиона и чини ми се подморница (извињење ако сам погрешио), ударили су петлове посред лица, па су се ови разјурили по свету да увале напаљене Рафале, а мали Наполеон се труди да се ували и у рат у Украјини, непосредно и да се и он пита за нешто. А Француска због огромног броја становништва друге вере, са не баш лепом историјом за претке тих људи, поприлично погодна да се запали а тешко угаси. Када се реше Немачке и Француске остају њихове верне пудлице Пољаци, пегави преко Ламанша су физички одсечени од континента, Италија, Шпанија и остале које за себе сматрају да се питају за нешто, са не баш завидним економијама. Кинези су се устремили ка Европи, мислим да прећутну подршку имају преко океана. Биће занимљивих година и дешавања, нема шта

    10

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version