Naslovna Novosti Pored MiG-29, Ukrajinci modifikovali lovac Su-27 za lansiranje francuskih vođenih bombi AASM-250...

Pored MiG-29, Ukrajinci modifikovali lovac Su-27 za lansiranje francuskih vođenih bombi AASM-250 Hammer

2
pored mig 29, ukrajinci modifikovali lovac su 27 za lansiranje francuskih vođenih bombi aasm 250 hammer
pored mig 29, ukrajinci modifikovali lovac su 27 za lansiranje francuskih vođenih bombi aasm 250 hammer
google news

Pre nekoliko nedelja objavljena je slika MiG-29 ukrajinskog vazduhoplovstva naoružanog vođenom bombom AASM Hammer francuske proizvodnje, pružajući prvi dokaz o upotrebi ovog oružja u ratu u Ukrajini.

Pre par dana stigli su nove slike na kojima se vidi kako ukrajinski avion Su-27 lansira vođenu bombu francuske proizvodnje Hammer (Highly Agile Modular Munition Extended Range). Ovo je prvi put da vidimo kako je ova vođena bomba integrisana u preostale Su-27 ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva.

Na internetu se pojavio snimak ukrajinskih Su-27 koji deluju na ruske položaje. Video materijal je podelio zapadni vojni analitičar. Na snimku se vidi kako nekoliko ukrajinskih aviona lansiraju francuske bombe AASM-250 Hammer, kao i američke antiradar rakete AGM-88 HARM.

Nakon nagle promene politike francuskog predsednika Emanuela Makrona prema Rusiji u januaru 2024, Francuska je pokrenula isporuku 50 AASM bombi svakog meseca Ukrajini, sa još 40 projektila SCALP koji će biti isporučeni tokom godine.

Iako su isporuke počele odmah nakon objave, tek su se nedavno pojavili prvi dokazi da su Ukrajinci koristili vođene bombe AASM Hammer francuske proizvodnje.

AASM Hammer proizvodi kompanija Safran i predstavlja visoko precizno „hibridno oružje“ koje ima karakteristike negde između bombe i projektila vazduh-zemlja. Razvijena je za upotrebu kao precizno oružje.

Odugovlačenje razvoja dovelo je do toga da je Francuska nabavila Enhanced Paveway II kao privremeno oružje. Navodno se AASM pokazao veoma efikasnim u borbi.

U stvari, to je i dalje bomba, konvencionalna, ali sa posebnim kompletom koji značajno povećava njen domet i preciznost. Na istom principu deluju i ruske bombe opremljene UMPK modulima.

aasm hammer
aasm hammer

Pre izvesnog vremena francuski i ukrajinski tehničari su prilagodili ove bombe za lansiranje iz ukrajinskih višenamenskih borbenih aviona MiG-29, o čemu smo pisali.

AASM je komplet koji pomaže u nadogradnji nevođenih vazdušnih bombi. AASM-250 Hammer je baziran na američkoj bombi Mk 82, koja je teška 227 kg.

Komplet se sastoji od prednjeg dela sa sistemom za navođenje i zakrilcima i zadnjeg dela sa potisnikom dizajniranim da poveća domet leta.

AASM komplet za nadogradnju može biti opremljen sa tri sistema navođenja: inercijskim sa GPS korekcijom, inercijskim sa GNSS-om sa termičkom slikom ili slično sa laserskim navođenjem.

Vazdušno vođene bombe sa termovizijskim i laserskim sistemima za navođenje su, prema tvrdnjama sa zapada imune na sisteme elektronskog ratovanja koje ruske snage trenutno koriste na bojnom polju.

Sa druge strane, ruski stručnjaci smatraju da izuzetno napredna protivvazdušna odbrana, poput njihove, može da presreće takve navođene bombe. Takođe dodaju da su opremljeni i drugim sofisticiranim protivmerama, a da su sistemi za elektronsko ratovanje efikasni.

Ipak, obe sukobljene strane moraju se složiti sa konstatacijom da upotreba ove municije povećava rizik za ukrajinske avione, čiji je broj svakim danom sve manji.

aasm 1000 dga rafale f4
aasm 1000 dga rafale f4

Potpuno integrisan u avion Rafale, AASM radi kao samostalni sistem na Mirage 2000, Mirage F1 i F-16. Prvobitno namenjen za upotrebu od strane F-16 nakon isporuke Ukrajini, od tada je integrisan u avione MiG-29 i Su-27.

2 KOMENTARA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version